Uğur Tekstil: Patron, jandarma, sendika üçgeninde direniş

Uğur Tekstil’de işçileri sendikaya tepkili. Eylemlerinde sendikanın yanında olmadığını ileri süren işçiler, "Siz bu kadar işçinin umudunu ve güvenini yerle bir ettiniz” diyerek sendikayı eleştirdi.

Abone ol

Cengiz Anıl Bölükbaş

URFA - Urfa'da bulunan Uğur Tekstil fabrikasında DİSK/Tekstil üyesi işçilere akşam saatlerinde mesaj yoluyla işten çıkarıldıkları bildirildi. Özak Tekstil fabrikasında da aynı gün DİSK/Tekstil üyesi işçiler, ücretsiz izne gönderildi. İşçiler bugün toplanarak bir açıklama yaptı. Açıklamada sendika merkezinin Türkmen'i görevden almasına tepki göstererek sendika eleştirildi.

JANDARMA YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ

Uğur Tekstil'de DİSK Tekstil Sendikası'nın yetkiyi almasının ardından patron sendikayı tanımamış, fabrikayı kapatmıştı. Uğur Tekstil’de işçilerin mücadelesi sonucunda fabrika yeniden açılmış, işçilerin tamamı işe geri alınmış ve patron sendika ile masaya oturacağını söylemişti. DİSK/Teksil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen'in sendika merkezince "uyumsuzluk" gerekçesiyle görevden alınmasının ardından ise Uğur Tekstil işçileri işten çıkarıldı. Bunun üzerine direniş kararı alan Uğur Tekstil işçileri, Urfa 2. OSB önünde toplanarak fabrika önüne yürümek istedi. Fabrikanın etrafında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Jandarma, slogan atılmasına ve toplu şekilde yürüyüşe izin vermedi.

İşçiler bunun üzerine jandarmanın buna hakkının olmadığını, anayasal haklarını kullanacaklarını belirtti.  İşçilerin tepkisinin ardından jandarma iki işçiyi gözaltına aldı. İşçilerin kısa süre sonra serbest bırakılmasıyla işçiler jandarma eşliğinde yürüyüşe başladı. Uğur Tekstil işçilerine, sendikalı oldukları için ücretsiz izne gönderilen Özak Tekstil işçileri de destek verdi.

'HEPİMİZİN UMUTLARINI SATTINIZ'

Fabrikanın karşısında bulunan arazide toplanan işçiler, burada basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler açıklamada, sendika merkezinin Türkmen'i görevden almasına tepki göstererek, "Siz bu kadar işçinin umudunu ve güvenini yerle bir ettiniz, hepimizin hayallerini ve umutlarını sattınız. Ama biz birliğimize yine de sahip çıkacağız, bu birliğimizi kimsenin bozmasına izin vermeyeceğiz, işe geri dönmek ve haklarımızı almak için sonuna kadar direneceğiz" dedi.

'SENDİKALI İŞÇİLER TEHDİT EDİLİYORDU'

Fabrikada işçiler hakkında en ufak şeyde tutanak tutulmaya çalışıldığını ve baskıların çok olduğunu dile getiren atılan işçilerden Aziz Kaya, bunun ardından sendikalaşma sürecinin başladığını aktardı. Sendikanın yetkiyi almasının ardından sendikalı olan işçilere yönelik tehditlerin olduğunu söyleyen Kaya, "Bir mesajla Kod-18 ile işten çıkarıldık. Açıklama yapmak için fabrikanın önüne geldiğimizde jandarma engeliyle karşılaştık. Ancak direnişimiz sonuç verdi ve fabrika açıldı, tekrardan işe başladık" dedi. İşe başladıktan sonra sendikalı işçileri bölmeye yönelik hamlelerin yapıldığını belirten Kaya, "İşyerindeki aksaklıklar işçilerin üzerine yıkılmaya çalışıldı. Konuyu ne zaman sendikaya getirmeye çalışsak, sözümüzü kestiler. Mehmet Türkmen bizi savunduğu için görevden aldılar. Yerine başkan vekili Mehmet Ali Başak geldi. Patron Başak'ın geleceğini öğrenince işçileri dışarı çıkarmadı, kendisi direkt gidip kapıda karşıladı. Mehmet Ali Başak görüşmenin ardından işçileri yatıştırmaya yönelik bir konuşma yaptı. Biz orada ‘bizi sattığını’ söyledik. Çünkü patronun söylediğine göre hareket ediyordu. Patron konuşmalarımızı duyunca 'siz sendikanızın yetkilisini tanımıyorsunuz, çıkın dışarı' dedi. Jandarma bizi iş çıkış saatinden önce çıkarmaya çalıştı" diye konuştu.

Uğur Tekstil işçilerinden Aziz Kaya

'SENDİKA MERKEZİNDEN BİR YETKİLİ DAHİ YOK'

İşe iade edilmek için fabrika önünde eyleme geçtiklerini vurgulayan Kaya, yoğun güvenlik önlemlerine tepki gösterdi. Haklarını savunmak için eyleme geçtiklerinin altını çizen Kaya, şunları söyledi: "Bakın burada hiçbir sendika yetkilisi yok. Normalde biz DİSK'in sarı sendika değil de başka bir renk olduğunu düşünüyorduk. Halbuki onlar da sarı sendikaymış. Ortada bir haksızlık var. Uğur Tekstil patronu diğer fabrikalardaki patronlarla görüşmüş. İş başvurusu için giden Uğur Tekstil işçilerine kapılar kapanıyor. Biz hakkımızı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz."

'SENDİKA MERKEZİYLE KARAR ALINAN BİR EYLEM DEĞİL'

Konuyla ilgili görüştüğümüz DİSK/Tekstil Sendikası Genel Başkanı Kazım Doğan ise eylemden haberleri olmadığını, sendika merkeziyle görüşülerek alınmış bir karar bulunduğunu, işçilerin görevden alınan DİSK/Tekstil Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen'in etkisiyle hareket ettiğini öne sürdü. Türkmen'in görevden alınmasının ardından işçilerin işten çıkmak istediğini iddia eden Doğan, "İşçiler Mehmet Türkmen görevden alınınca işi bırakmak istedi. Biz başkan vekilimiz Mehmet Ali Başak'ı işçilerin yanında gönderdik ancak onlar Başak'ı tanımadıklarını söyledi" dedi.

'JANDARMA BİZİ ÇIKARIRKEN SENDİKA YETKİLİSİ SESİNİ ÇIKARMADI'

Kazım Doğan'ın iddialarını sorduğumuz Uğur Tekstil İşçileri Komite Üyesi Erdal Ayata ise Doğan'ın iddialarını yalanladı. Eylemden bir gün önce Kazım Doğan'ı aradıklarını aktaran Ayata, "Biz eylem yapacağımızı söyledik ve bize destek vermeleri istedik. Ancak Kazım Doğan, destek veremeyeceğini söyledi. Başkan vekili Mehmet Ali Başak ise telefonlarımıza dahi bakmadı. Bizim Mehmet Türkmen'in görevden alınmasının ardından işi bıraktığımız doğru değil. Biz jandarma zoruyla fabrikadan çıkartılırken Mehmet Ali Başak da oradaydı. Tek kelime dahi etmedi. Madem biz Mehmet Türkmen'in aklıyla hareket ediyoruz ve Türkmen artık yetkili değil, o zaman çıkın gelin, Türkmen'in bıraktığı yerden işçilerin mücadelesi büyütün, destek verin" ifadelerini kullandı.