Ukrayna, Harkiv cephe komutanını görevden aldı

Rusya'nın son günlerde saldırılarını şiddetlendirdiği Harkiv bölgesindeki cephe hattından sorumlu Ukraynalı komutanın görevden alındığı açıklandı.

Abone ol

DUVAR - Rusya güçlerinin sınırdaki Harkiv bölgesine yeni saldırı başlatmasının ardından Ukrayna'nın Harkiv cephe hattından sorumlu komutanının görevden alındığı açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Khortytsia komutanlığı, RBC-Ukraine yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, Tuğgeneral Mykhailo Drapatyi'yi Harkiv cephe komutanlığına atama kararının 11 Mayıs'ta alındığını bildirdi. Komutanlık, kararın sebebini açıklamadı. Ukrayna, Rusya güçlerinin 10 Mayıs sabahı sınırdaki Harkiv bölgesine saldırı başlattığını açıklamış, Rusya buradaki bazı köylerin ele geçirildiğini ileri sürmüştü.

RUSYA: 4 YERLEŞİM BİRİMİ ELE GEÇİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı da 12 Mayıs Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşına dair bilgi verdi. Rusya ordusunun, Ukrayna'da çatışmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, "Kuzey Kuvvetleri Grubu'na bağlı birlikler, ilerleyerek Harkiv bölgesinde Gatişçe, Krasnoye, Morohovets ve Oleynikovo yerleşim birimlerini kurtardı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait dört "Mi-24" ve "Mi-8" tipi savaş helikopteri, "Mig-29" tipi savaş uçağı ile 36 insansız hava aracının (İHA) vurulduğu iddia edildi.

'UKRAYNA BELGOROD'A SALDIRDI, EN AZ 15 KİŞİ ÖLDÜ'

Rus yetkililer, bugün yaptıkları açıklamada, Ukrayna güçlerinin Rusya sınırındaki Belgorod'a saldırdığını iddia etti. Saldırıda bir apartmanın kısmen yıkıldığı, en az 15 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Belgorod Bölge Valisi Vyacheslav Gladkov, Ukrayna'nın düzenlediğini ileri sürdüğü ayrı bir saldırıda da dört kişinin daha öldüğünü iddia etti. 

Gladkov, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, bir dizi saldırıda pazar günü 27 kişinin de yaralandığını bildirdi. Ukraynalı yetkililer konuyla ilgili henüz yorum yapmazken, Rusya Savunma Bakanlığı Belgorod'a saldırıda en az 12 füzenin kullanıldığını belirtti. 

LAVROV: BATI UKRAYNA İÇİN SAVAŞMAK İSTİYORSA BİZ HAZIRIZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bugün Ukrayna'daki savaş hakkında açıklamalarda bulundu. Devlet haber ajansı RIA'nın aktardığına göre, Lavrov, Batı'nın Ukrayna için savaşmak istemesi halinde Rusya'nın buna hazırlıklı olduğunu söyledi. Lavrov, "Bu, onların hakkı; eğer bunun savaş alanında olmasını istiyorlarsa savaş alanında olacaktır" dedi. Gelecek ay İsviçre'de Rusya'nın katılımı olmadan yapılacak Ukrayna barış görüşmelerinin 'Moskova'ya bir ültimatom' olduğunu savundu. 

Lavrov, görüşmeleri 'kendi odada yokken kaderine öğretmenlerin karar verdiği bir öğrenciye verilen kınama cezası' olarak nitelendirdi. Lavrov, "Hiç kimseyle, özellikle de bizimle böyle konuşamazsınız. Konferans, Rusya'ya yeniden bir ültimatoma indirgeniyor" dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)