'Ukrayna için paralı askerlik yapan' ABD vatandaşına Rusya'da hapis cezası

Rusya'da hakim karşısına çıkarılan 72 yaşındaki ABD vatandaşı Hubbard, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna adına paralı askerlik yaptığı gerekçesiyle 6 yıl, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

DUVAR - Rusya'da hakim karşısına çıkan 72 yaşındaki ABD vatandaşı Stephen James Hubbard'a Ukrayna için paralı askerlik yaptığı iddiasıyla hapis cezası verildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Rusya'daki savcılar Michiganlı Hubbard'ın Ukrayna'nın doğusundaki İzyum kentinde kara savunma biriminde çalışmak için ayda 1000 dolar aldığını ileri sürdü. Kamuoyuna kapalı bir şekilde görülen karar duruşmasında, Hubbard'a 6 yıl, 10 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Rusya devlet basınına yansıyan haberlere göre, savcı, geçen ay yaptığı açıklamada, Hubbard'ın 2 Nisan 2022'de, savaş başladıktan haftalar sonra Rus askerleri tarafından gözaltına alındığını söylemişti. 

'BU YAŞTA ELİNE SİLAH ALMIŞ OLMASI OLASI DEĞİL'

Rusya devlet basını Hubbard'ın kendisine yöneltilen suçlamayı kabul ettiğini ileri sürerken, mahkumum kız kardeşi ve bir diğer yakını eylül ayında verdikleri röportajlarda Hubbard'ın Rus yanlısı görüşleri olduğunu ve bu yaşta eline silah almış olmasının olası olmadığını anlatmıştı. Patricia Hubbard Fox, Reuters'a telefon üzerinden yaptığı açıklamada, "Hiçbir zaman bir silahı olmamıştı, hiçbir silaha sahip olmamıştır, bunların hiçbirini yapmamıştır... O daha çok bir pasifisttir" ifadelerini kullanmıştı.

Başkent Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nden bir sözcü, bir ABD vatandaşının tutuklu olduğundan haberdar olduklarını belirterek daha fazla yorum yapmayı reddetti. 1 Ağustos'ta Türkiye'nin aracılığında yapılan tutuklu takasından yaklaşık 2 ay sonra Rusya'da şu anda en az 10 ABD vatandaşının hapishanede olduğu tahmin ediliyor. 

(REUTERS)