Ukrayna: Kuzey Kore birlikleri, Rusya'nın Kursk bölgesine getirildi

Ukrayna, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya getirildiğini savunurken, ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı, ABD'nin 'doğrudan askeri eylemde bulunmayı düşünmesi' gerektiğini iddia etti.

Abone ol

DUVAR - Ukrayna ve Güney Kore'nin Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'ya karşı savaşta Rusya'ya getirildiği iddiaları sürerken, Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Rusya'da eğitim alan ilk Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'ya karşı savaşa Kursk bölgesinde dahil oldukları iddia edildi.

AA'nın aktardığına göre, alınan bilgilerin ilk Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta ilerleyiş başlattığı Kursk bölgesinde görüldüğüne işaret edilen açıklamada, "Doğu Rusya'nın eğitim alanlarında eğitilen Kuzey Kore'nin ilk askeri birimleri, Rusya-Ukrayna savaşının savaş bölgesine çoktan ulaştı. Bunların, özellikle 23 Ekim 2024'te Rusya Federasyonu'nda Kursk bölgesinde ortaya çıktığı kaydedildi" denildi. Açıklamada, Ukrayna istihbarat yetkililerine göre Kuzey Kore'den Rusya'ya yaklaşık 12 bin askerin gönderildiği, aralarında 500 subay ve üç generalin olduğu öne sürüldü, "Askerler cephane, yatak takımı, kışlık elbise ve ayakkabıların yanı sıra hijyenle de donatılıyor" ifadeleri kullanıldı. 

ABD: DOĞRUDAN ASKERİ EYLEMDE BULUNMAYI DÜŞÜNMELİYİZ

Bu iddialar karşısında ABD'den de açıklama geldi. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, 'Kuzey Kore birliklerinin Ukrayna'yı işgal etmesi halinde ABD'nin doğrudan askeri eylemde bulunmayı düşünmesi' gerektiğini savundu.

Turner, X hesabından yaptığı paylaşımda, 'Kuzey Kore'nin Rusya'ya destek amacıyla Ukrayna'ya asker göndermesine' ilişkin açıklamada bulundu. Turner, "Kuzey Kore birlikleri Ukrayna'nın egemen topraklarını işgal ederse, ABD'nin Kuzey Kore birliklerine karşı doğrudan askeri eylemde bulunmayı ciddi olarak düşünmesi gerekir" dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin'in Kuzey Kore'nin Ukrayna ile savaş halindeki Rusya'ya destek için asker sevk ettiği iddialarını doğruladığını hatırlatan Mike Turner, 'ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Kuzey Kore birliklerinin bu çatışmaya girmesinin ABD için kırmızı çizgi olduğunu açıkça bildirmesi gerektiğini' belirtti.

Turner, "Eğer Kuzey Kore birlikleri Rusya topraklarından Ukrayna'ya saldırırsa, Ukrayna'nın karşılık vermek için Amerikan silahlarını kullanmasına izin verilmelidir" diye konuştu.

PUTİN, İDDİALARI YALANLAMADI

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Kazan'da düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya geldiği iddialarını reddetmedi. Batı'yı 'Ukrayna'daki savaşı tırmandırmakla' suçlayan Rusya Devlet Başkanı, söz konusu ülkeler Rusya'ya stratejik bir yenilgi yaşatabileceklerini düşünüyorlarsa bir 'illüzyonda yaşadıklarını' savundu. Kuzey Kore askerlerinin hareketlerine ilişkin uydu görüntülerine atıfla sorulan soruyu yanıtlayan Putin, "Görseller, önemli bir mesele. Eğer görseller varsa o zaman bir şeyi yansıtıyorlardır" değerlendirmesinde bulundu. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Putin, Pyongyang yönetimi ile karşılıklı savunma paktını nasıl uygulayacağı konusunun Moskova'ya kalmış bir durum olduğunu söyledi. 

Putin, haziran ayında Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunmuş, taraflar arasında 'kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması' imzalanmıştı. Putin, anlaşmayla taraflardan birinin saldırıya uğraması halinde diğerinin askeri yardımda bulunmasını taahhüt ettiklerini belirterek 'ittifak' sözcüğünü kullanmamıştı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ise anlaşmayı 'pakt' olarak nitelemiş, ilişkilerin 'yüksek ittifak' seviyesine yükseltildiğini söylemişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)