Ukrayna parlamentosu onayladı: Ortodoks Kilisesi'nin faaliyetleri yasaklanacak

Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin faaliyetlerinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısı, 322 milletvekilinin 265'nin oyu ile kabul edildi.

Abone ol

DUVAR - Ukrayna Parlamentosu, geçtiğimiz yıllarda Rus Ortodoks Kilisesi (Moskova patrikhanesi) ile bağlarını koparan Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin faaliyetlerini yasaklama kararını kabul etti. Parlamento genel kurulunda 'Rusya Federasyonu ile bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere dini kuruluşların Ukrayna topraklarındaki faaliyetlerinin yasaklanmasına yönelik' yasa tasarısının oylaması yapıldı. Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin faaliyetlerini yasaklayan tasarı, oylamaya katılan 322 milletvekilinin 265'nin oyu ile kabul edildi.

'KREMLİN'İN AJAN AĞI'

Ukraynalı yetkililer, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin Rusya ile savaşta Moskova lehine çalışmalar yürüttüğünü savunuyordu. Milletvekili Roman Lozynskyi,  sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Bugün, onlarca yıldır dini örgüt maskesi altında saklanan Kremlin'in ajan ağından kaçınılmaz bir temizlik yoluna girdik" dedi.

KARARNAME, İSTANBUL'DA TESLİM EDİLMİŞTİ

2018 yılında dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi'ne başvurarak 1992'de kurulan Kiev Patrikhanesi'ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne bağımsızlık (otosefal) verilmesini istemişti. Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne 'otosefal' statüsü kazandıran kararnameyi İstanbul’da Poroşenko'nun da katıldığı törenle Ukrayna Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Epifaniy’ye vermişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)