Ukrayna Türkiye'den Boğazları kapatmasını istedi
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'den Boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep ettiklerini açıkladı. Bodnar, 'Türkiye'nin Boğazları kapatma talebini değerlendireceğini' söyledi.
DUVAR - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın Donbass'a operasyon başlatması sonrasında Türkiye'den Boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep ettiklerini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'na giden Bodnar, "Türkiye'nin Boğazları kapatma talebini değerlendireceğini" söyledi. Bodnar, Türkiye'den dayanışma beklediklerini belirtti. Elçi, "Türkiye tarafsız kalmamalı" dedi.
Ukraynalı elçi, Dışişleri'ne gitmeden önce "Hava sahasının, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kapatılmasını istiyoruz. İlgili talebimizi Türk tarafına ilettik. Aynı zamanda Rus tarafına yaptırımlar dayatılmasını istiyoruz" demişti.
BAKAN YARDIMCISI SEDAT ÖNAL İLE GÖRÜŞTÜ
Bodnar, Dışişleri Bakanlığı'nda Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile görüştü. Yaklaşık 20 dakika süren görüşme sonrası büyükelçiliğe eri dönen Bodnar, gazetecilere şu açıklamayı yaptı:
BOĞAZ TALEBİMİZİ İLETTİK: Ukrayna tarafının yardım talebini ve özellikle boğazların kapatılmasına dair talebimizi Türk tarafına ilettik. Türk tarafı söz konusu talepleri değerlendirerek en kısa zamanda cevabını verecektir. Erken konuşmak istemem, Türk tarafından dayanışma tezahürünü bekliyoruz.
MONTRÖ'NÜN 19. MADDESİ UYGULAMAYA KONULMALI: Bize göre, Montrö Anlaşması’nın 19'uncu maddesi uygulanmaya koyulmalı ki, o maddeye göre savaşın bir tarafı olan devletin bu bağlamda boğazlardan geçmesine yasak konulmalı. Maalesef onlarca kayıpla ilgili haberler alıyoruz. Askerlerimiz kendi vatanları için hayatlarını feda ediyor ve onları öldüren Rus ordusu ve Rus silahları. Tüm uluslararası toplumla adımlarımızı koordine ediyoruz. 2 saat sonra buradaki Avrupa Birliği büyükelçileri ile bir görüşme yapacağım. En önemli olan, yaptırımların ve kısıtlamaların uygulanması ve saldırganlığın kurbanı olan Ukrayna'ya yardım etmek
RUS RUBLESİ ZOR DURUMDA: Rusya şimdiden zor olan sonuçlarla karşılaştı; çünkü borsa gerçekten çöktü ve Rus Rublesi de gerçekten zor durumda. Ne hızlı davranış ne de Ukrayna'nın hızlı işgali mümkün değil. Seferberliğin yanı sıra bölgesel birlik kuvvetlerimiz de ilgili askerleri topluyor. Şu anda elinde silah tutabilen herkes orduya yazılıyor. Sivil halkımız da seferber bir şekilde kan bağışında bulunarak yapabilecekleri her şeyi yapıyorlar. Bizim için burada önemli olan birçok Türk dostumuzdan destek mesajlarını almam.
TÜRKİYE TARAFSIZ KALMAMALI: Bu ihtilafta Türkiye tarafsız kalmamalı. Çünkü söz konusu ihtilaf, bölgenin hayati çıkarlarını etkiliyor. Söz konusu ihtilaf, bölgedeki istikrarı ve güvenlik istikrarını etkiliyor. Bu zor günde Ukraynalılara destek olmaya çağırıyoruz. Silahlı saldırganlığın ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başladığına dair Ukrayna bununla ilgili resmi belgeleri göndermeye hazır. Burada basın üzerinden Türk yetkililerine baskı yapmak istemiyorum. Şu anda yalnızca Türk tarafının kararını bekliyorum. Bu bağlamda tüm Avrupa ülkelerinin ve Türkiye dahil olmak üzere bu anlayışı paylaşmalarını bekliyoruz. Türkiye'nin tutumu birkaç gün önce açıklanan bir açıklamada belirtilmiştir. Bu açıklama kesinlikle net ve Ukrayna'yı destekliyor. Bu tutum sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tekrarlandı, bunlar güncel açıklamalar. Savaş başlaması durumunda Türk tarafı Ukrayna'ya karşı söz konusu tutumdan yana olduğunu da teyit etti. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne destek teyit edildi. Aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya karşı silahlı saldırı düzenlemekle beraber devam ettirdiği saldırganlığın kabul edilemez olduğu da ifade edildi. Türk tarafından bu bağlamda yeni açıklamaları da bekliyoruz. Birkaç gün önce yapılan açıklama Ukrayna'ya desteği teyit eden bir açıklama olmakla birlikte kesinlikle Rusya ile Ukrayna arasında dengeli tutum olduğunu göstermiyor. Türkiye'de kimin saldırgan kimin bu saldırganlığın kurbanı olduğunu çok iyi anladıklarına seviniyorum."
Bodnar dün yaptığı açıklamada da, 'hukuki tanımıyla savaş başlaması halinde Türkiye'den Boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep edeceklerini söylemişti. Bodnar, "Şuna inanıyoruz ki, geniş bir askeri istila veya Ukrayna'ya karşı askeri faaliyetlerin başladığı durumda - savaş de facto olmaktan çıkıp de jure* haline geldiğinde- Türkiye hükümetinden saldırgan devlete karşı Karadeniz boğazlarını kapatma ihtimalini değerlendirmesini talep edeceğiz" demişti.
Türkiye, 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkına sahip. (DIŞ HABERLER)
* 'De facto' ifadesi 'fiili' veya 'uygulamada', 'de jure' ise 'hukuki', 'hukuken' anlamına gelmektedir. (DHA-HABER MERKEZİ)