Ukrayna'da genç komünist liderler tutuklandı

Ukrayna'da geçen ay ABD Büyükelçiliği önünde NATO'nun doğuya doğru genişlemesini protesto eden iki genç komünist, "Rusya yanlısı olmak" suçlamasıyla güvenlik güçlerince tutuklandı.

Abone ol

DUVAR - Ukrayna Leninist Komünist Gençlik Birliği (LKSMU) liderleri Aleksandr Kononoviç ve Mikhail Kononoviç güvenlik güçlerince tutuklandı. LKSMU'nun üye olduğu Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu genç komünistlerin tutuklanmasını kınayan bir açıklama yayınladı.

Ukrayna Güvenlik Servisi'nin (SBU) Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Kononoviç kardeşlerin pazar günü başkent Kiev'de gözaltına alındıktan sonra tutuklandıkları belirtildi.
Açıklamada, genç komünistlerin "Rusya ve Belarus yanlısı görüşlere sahip olduğu, her iki ülkenin yayınlarına çalıştığı" iddia edilirken bu gerekçeyle tutuklama kararlarının alındığı aktarıldı.

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu (WFDY) söz konusu tutuklama kararlarına ilişkin yaptığı açıklamada, Kononoviç kardeşlerin cezaevinde hayati tehditleri bulunduğunu belirterek derhal serbest bırakılmalarını talep etti.

NEONAZİLER HEDEF ALMIŞTI

Ülkede 2014 yılında Euromaidan eylemlerinin ardından Neonazi grupların güçlenmesine ilişkin tepkiler artmış, 2015 yılında ise ülkede komünizm sembollerine yasak getirilmişti. Ukrayna Komünist Partisi'nin (KPU) de 2019 yılında seçimlere katılması engellenmişti. Leninist Komünist Gençlik Birliği ise Ukrayna krizine ilişkin "Ukrayna yönetimini NATO'yla bağlarını koparmaya ve Rusya ile olan çatışmayı barışçıl bir şekilde çözmeye" çağırmıştı.

Kiev'deki ABD büyükelçiliği önünde 16 Şubat'ta eylem düzenleyen LKSMU liderleri, "ABD'nin Ukrayna'dan çıkması ve Rusya-Ukrayna arasında askeri bir çatışmaya yol açacak emperyalist yayılmacılığa son verilmesi" çağrısı yapmıştı. Ülkede aynı zamanda anti-faşist örgütlenmeler arasında yer alan Kononoviç kardeşler 2018 yılında da Kiev'de Neonazi grupların saldırısına uğramıştı. (DIŞ HABERLER)