Ukrayna'da son durum: Mariupol'da siviller tahliye edilemiyor

Rusya, Ukrayna'nın Donbass bölgesi ve kuzeydoğu kentlerinde saldırıları yoğunlaştırdı. Kiev son üç gündür peş peşe hava saldırılarıyla sarsıldı. Kırım'da Moskova gemisinin mürettebatı tören düzenledi.

Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana süren saldırıları değişik evrelerle ilerliyor. Ülkenin batısında hava saldırıları, doğu ve güneyinde hava, kara ve denizden saldırılarla devam eden savaşta özellikle başkent Kiev ve Donbass bölgesinin kritik liman kenti Mariupol'a ağır hasar veriliyor. 

Rusya ordusunun ülkedeki kara hareketliliğine ilişkin her gün veriler yayınlayan İngiltere Savunma Bakanlığı'nın bugünkü açıklamasına göre, Rusya ordusu askeri ağırlığını batı ve kuzeyden ülkenin doğusuna kaydırmaya devam ediyor. 

NET BİLGİ VERİLEMİYOR, SİVİLLERİN TAHLİYESİ YAPILAMIYOR

Ülkenin doğusundaki Donbass bölgesi 2014'te patlak veren anlaşmazlıktan bu yana en ağır saldırılarla karşı karşıya kalırken bölge kentlerinden ise son günlerde net bilgi alınamıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy önceki gün yaptığı açıklamada, bölgenin kritik halkası Mariupol'la ilgili "Mariupol'dan haber alamıyoruz, on binlerce kişi ölmüş olabilir" derken bölge yetkilileri de benzer açıklamalarla kentteki yıkımın devasa boyutlarda olduğunu belirtiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Mariupol'u karargâha çeviren Ukraynalı neonaziler ve Batı ülkelerinden tedarik edilen silahlarla donatılmış yabancı paralı askerlere karşı "özel operasyon" yürüttüğü iddiasını sürdürüyor. Bakanlık en son yaptığı açıklamada Mariupol kuşatmasının neredeyse tamamlandığını duyururken çatışmaların bir fabrika çevresinde devam ettiğini belirtiyor. Ancak kentteki durum tarafların resmi açıklamaları, uluslararası haber ajanslarının yerel yetkililerden aldığı bilgiler ve sosyal medyada yapılan paylaşımlar haricinde henüz teyitlenemiyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk bugün yaptığı açıklamada, Mariuopol'dan sivillerin tahliyesinin yapılamadığını duyurdu. Rusya tarafıyla insani koridorlarla ilgili anlaşmazlık olduğu bilgisi veren Vereşçuk, “İnsani koridorların açılması için geçici ateşkes ilan edilmesi konusunda anlaşamadık. Bu nedenle bugün insani koridorlar açmıyoruz” dedi.

TARAFLAR KAYIP SAYILARINI AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konaşenkov ise Ukrayna tarafında savaşan yaklaşık 23 bin kişinin öldürüldüğünü öne sürüyor. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da Rusya ordusundan benzer kayıplar olduğunu belirtiyor.

PUTİN 9 MAYIS'A MI HAZIRLANIYOR?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Sovyetler Birliği'nin Nazilere karşı zaferini temsil eden 9 Mayıs Zafer Günü'nde Ukrayna'nın doğusunda "zafere hazırlandığı" iddiaları da gündemde sıkça yer alıyor. Ancak söz konusu savaşın ülkedeki farklı bölgelerde dönem dönem düşük-yüksek yoğunluklarla sürmesi öngörülüyor. 

Ülkedeki son duruma ilişkin açıklamalar, iddialar, veriler şu şekilde: 

MARİUPOL'DA NELER OLUYOR? RUSYA KENTİ ELE GEÇİRDİ Mİ?

Ukrayna'nın doğusunda Azak Denizi'nin kıyı kenti Mariupol, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları başladığından bu yana ilk hedef aldığı kentlerden biri olarak ağır yıkımla karşı karşıya. Kentten sivillerin tahliyesi için yaklaşık bir aydır belirli aralıklarla insani koridorlar açılıyor ancak çatışmaların yoğunluğu nedeniyle binlerce sivilin halen mahsur kaldığı ve insani yardım ulaştırılamadığı belirtiliyor. ABD-AB-NATO destekli Ukrayna ordusu, yabancı paralı askerler ve neonazi grupların özel önem verdiği kentte şiddetli çatışmalar sonucu on binlerce kişinin öldüğü iddia ediliyor. Rusya'nın ise 2014'te ilhak ettiği Kırım'la Mariupol arasında bir köprü oluşturmak istediği bu nedenle savaşın yoğunluğunu bu kente kaydırdığı öne sürülüyor.

'ÇATIŞMALAR AZOVSTAL ÇELİK FABRİKASI ÇEVRESİNDE SÜRÜYOR' 

Rusya Savunma Bakanlığı bu sabah yaptığı açıklamada Mariupol'un kontrolünü tamamen ele geçirdiğini iddia etti. Söz konusu iddianın doğrulanması halinde bu, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana ülkede ele geçirdiği en büyük kent olduğu anlamına geliyor. Bakanlık, Mariupol'da çatışmaların Ukraynalı grupların karargâh olarak kullandığı Azovstal çelik fabrikası çevresinde sürdüğünü belirtirken söz konusu silahlı gruplara da "teslim ol" çağrısı yapıldığını aktardı. 

Bakanlığın çağrısı şu şekilde yer aldı: “Rusya Silahlı Kuvvetleri, Azovstal çelik fabrikasında insani prensiplerden ötürü aşırı milliyetçi taburlar ile yabancı paralı askerlere 17 Nisan Moskova saatiyle 06.00’da (Türkiye saatiyle aynı) tüm askeri eylemlerine son verme ve silah bırakma çağrısı yapmaktadır. Silah bırakan herkesin canlarının korunacağı garanti edilmektedir.” Bakanlık, ayrıca şu ana dek Mariupol'dan 168 bin kişinin tahliye edildiğini kaydetti. 

'TESLİM OL ÇAĞRISINA KARŞILIK VERİLMEDİ'

Reuters haber ajansı, Rusya'nın "teslim ol" çağrısının saat 13:00'e kadar geçerli olduğunu ve bu çağrıya karşılık verilmediğini aktardı. Habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de Mariupol'daki durumu "insanlık dışı" olarak nitelendirdi ve Batı ülkelerine Ukrayna'yı daha fazla silahlandırma çağrısı yaptı. Zelenskiy yayınladığı son video mesajda şunları söyledi: "Mariupol ablukasının başlangıcından bu yana çözüm aramadığımız tek bir gün olmadı. Askeri veya diplomatik. Ancak bu çözümü bulmak son derece zor."

DONETSK-LUGANSK'TA ÇATIŞMALAR: BİNALAR HEDEF ALINDI

Donbass bölgesindeki Rusya yanlı Donetsk-Lugansk yönetimlerine bağlı bölgelerde Rusya ordusu ile Ukraynalı birlikler ve yabancı paralı askerler arasında çatışmalar devam ediyor. Ukrayna'dan gelişmelere yer veren Kyiv Independent bugün Lugansk'a bağlı iki bölgede Rusya ordusunun dört binayı hedef alması sonucu yangın çıktığını duyurdu.

Rusya'nın özerkliğini tanıdığı Donetsk yönetiminin lideri Denis Puşilin ise propaganda açıklamalarına devam ediyor. Puşilin, bölgedeki neonazi grupların "yok edilmesi" gerektiğini savunuyor.

KİEV'DE HAVA SALDIRILARI: ASKERİ TESİSLER VE FABRİKALAR HEDEFTE

Rusya ordusu 6 Nisan'da başkent Kiev yakınlarındaki Irpin, Bucha, Gostomel ve Vorzel bölgelerinden birliklerini geri çektiğinden bu yana başkente dönük saldırılarına yeniden başladı. Sovyetler Birliği döneminde 1979 yılında denize indirilmesiyle bilinen ve Rusya'nın kritik amiral savaş gemisi olan Moskova'nın (Moskva) 13 Nisan'da Karadeniz açıklarında batırılması sonrası Kiev'e saldırıların yeniden başladığı belirtiliyor.

Kiev'de hava saldırılarıyla hedef alınan noktaların ise askeri tesisler ve savaş teçhizatları üreten fabrikalarla "şimdilik" sınırlı kalacağı öne sürülüyor. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov bugün yaptığı açıklamada, Rusya ordusunun bu sabah hava saldırısında Kiev'de bir mühimmat fabrikasını imha ettiğini söyledi. Reuters haber ajansına göre Konaşenkov, "Yüksek hassasiyetli havadan fırlatılan füzeler, Kiev bölgesindeki Brovary kasabası yakınlarındaki bir mühimmat fabrikasını imha etti" açıklaması yaptı. 

'KİEV'E GERİ DÖNMEYİN, SİRENLERİ DUYMAZLIKTAN GELMEYİN'

The Guardian, Kiev'de son iki haftadır saldırıların azalması nedeniyle halkın gündelik hayata adım adım geri dönmeye hazırlandığını ancak kentte yeniden sirenlerin çaldığına dikkat çeken bir haber yayınladı. Kiev Belediye Başkanı Kliçko ise kente "geri dönülmemesi" çağrısı yaptı. Kliçko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bir kez daha sesleniyorum. Lütfen sirenleri duymazlıktan gelmeyin. Ve kentten daha önce ayrılan ve dönmeye hazırlananlar, bundan kaçınmanızı ve güvenli yerlerde kalmanızı rica ediyorum." 

Kiev yakınlarında hava saldırısıyla hedef alınan Brovary Belediye Başkanı Igor Sapozhko ise Telegram hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu füze saldırısının kentin altyapısına zarar verdiğini söyledi. Rusya ordusu Kiev'de 15 Nisan'da Moskova savaş gemisini batırmak için kullanılan füzelerden birinin üretildiği fabrikayı hedef aldığını duyurmuş dün de başkentin Darnytskyi semtindeki bir tank fabrikasına saldırdığını doğrulamıştı.

KIRIM'DA MOSKOVA GEMİSİ MÜRETTEBATIYLA TÖREN

Rusya'nın Karadeniz'de batırılan gemisi Moskova'nın mürettebatıyla Kırım'ın liman kenti Sivastopol'da tören düzenlendiğine ilişkin görüntüler yayınlandı. Rusya ordusunun amirali Nikolay Yevmenov'un yaklaşık 500 kişilik mürettebatla bir araya geldiği belirtilirken görüntülerin ne zaman çekildiğine ilişkin bilgi paylaşılmadı.

HARKOV VE SUMİ'DE PEŞ PEŞE SALDIRILAR

Rusya sınırındaki kuzeydoğu kentleri Harkov ve Sumi'de de saldırılar sürüyor. Harkov'dan yerel yetkililer, Rusya ordusunun dün düzenlediği hava saldırısında dört kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Sumi'ye Trostianets Belediye Başkanı ise Rusya ordusunun kentteki Bilka köyünde sarin gazı kullandığını iddia etti ancak bu teyit edilemedi. 

BM: 5 MİLYON UKRAYNALI'NIN DÖNECEK EVİ YOK 

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna'dan kaçan yaklaşık 5 milyon insanın çoğunun geri dönecek evleri olmadığını ve 7 milyondan fazla kişinin de ülke içinde yerinden edildiğini duyurdu. (DIŞ HABERLER)