Ukrayna'dan 'misket bombası' açıklaması: Rusya topraklarında kullanılmayacak

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, ABD'nin ülkesine misket bombası tedarikine ilişkin olarak, "Bu mühimmatlar, Rusya'nın resmi olarak tanınan topraklarında kullanılmayacaktır" açıklamasında bulundu.

Abone ol

DUVAR - Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, ABD'nin Ukrayna'ya sağlayacağını açıkladığı misket bombalarına ilişkin açıklama yaparak bombaların Rusya topraklarında kullanılmayacağını söyledi. Reznikov, Ukrayna'nın 'bu mühimmatları sadece uluslararası alanda tanınan topraklarını işgalden kurtarmak için kullanacağını' iddia etti.

AA'nın aktardığına göre, sosyal medya hesabından açıklama yapan Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, misket bombalarının kullanılması konusunda uyacakları temel ilkeleri paylaştı.Ukrayna'nın bu mühimmatları sadece uluslararası alanda tanınan topraklarını işgalden kurtarmak için kullanacağını söyleyen Reznikov, "Bu mühimmatlar, Rusya'nın resmi olarak tanınan topraklarında kullanılmayacaktır" açıklamasında bulundu.

'KULLANILACAK YEREL BÖLGELER SIKI BİR KAYIT ALTINDA TUTULACAK'

Savunma Bakanı Reznikov, sivil halka yönelik risklerden kaçınmak için misket bombalarını şehirlerde kullanmayacaklarına işaret ederek, "Misket bombaları sadece Rus ordusunun yoğun olduğu bölgelerde kullanılacak. Bu mühimmatlar askerlerimizin hayatlarını en az riske atarak düşmanın savunma hatlarını yarmak için kullanılacak. Son derece zorlu taarruz operasyonları sırasında bile askerlerimizin hayatlarını kurtarmak en önemli önceliğimiz olmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın misket bombalarının kullanımına ve kullanılacak yerel bölgelere ilişkin sıkı bir kayıt tutacağını söyleyen Savunma Bakanı Reznikov, "Bu kayıtlara dayanarak topraklarımızın işgalden kurtarılması ve zaferimizin ardından bu bölgelerin mayınlardan arındırılması öncelikli olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Bakan Reznikov, şeffaf raporlama ve kontrolün uygun standartlarda olmasını sağlamak için misket bombalarının kullanımı ve etkinliği hakkında ortaklarına raporlar vereceklerini aktardı.

Ne olmuştu?

Savaş kalıntısı olarak da yıllarca tehdit olmayı sürdüren misket bombalarının kullanımı, stoklanması ve satışı, 2008'de imzalanan uluslararası sözleşmeyle yasaklanmıştı. Hedefte ayrım gözetmeksizin kullanılması ve yüksek başarısızlık oranları nedeniyle sivil ölümlerine yol açtığı için misket bombalarına karşı çıkılıyor. Fakat Söz konusu sözleşmeye ABD, Ukrayna ve Rusya taraf değil. Anlaşmaya taraf olan 123 ülkenin büyük çoğunluğu belirli bir süre zarfında sınırları içindeki misket bombalarını imha etmeyi taahhüt ederken, şimdiye kadar Kanada, Fransa, Almanya ve Japonya bu tür bomba stoklarını imha etti. 

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, 7 Temmuz'da yaptığı basın toplantısında, ABD'nin Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık askeri yardım paketinde, misket bombası olarak bilinen 'çift amaçlı geliştirilmiş konvansiyonel mühimmat' (DPICM), 155 mm howitzers topları, 155 mm ve 105 mm topçu mermileri, Patriot hava savunma sistemleri ve topçu roket sistemleri için ek mühimmat, tanksavar füzeleri ve roketler, Bradley piyade savaş araçları, Stryker zırhlı personel taşıyıcıları, hassas hava mühimmatları, yıkım mühimmatları, engel temizleme sistemleri ve çeşitli yedek parçalar ile operasyonel destek ekipmanları bulunduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden da Ukrayna'ya misket bombası desteği vermenin 'çok zor bir karar' olduğunu, bu konuda müttefiklerle ve Kongre'deki milletvekilleriyle görüştüğünü belirtti.

Biden yönetiminin bir süredir Ukrayna'ya birçok ülke tarafından yasaklanan misket bombası desteği vermeyi değerlendirdiği basına yansıyordu. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, önceki gün yaptığı basın toplantısında, Ukrayna'ya misket bombalarının hata oranı yüzde 2,35'ten az olan varyantlarının temin edilebileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)