Ukrayna'dan 'tahıl koridoru' açıklaması: Denetimler sürüyor

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Kubrakov, "Gemi denetimleri, Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasını aksatma teşebbüslerine rağmen devam ediyor" dedi. 

Abone ol

DUVAR - Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna ile imzalanan tahıl koridoru anlaşması hakkında açıklama yaptı. Oleksandr Kubrakov, tahıl taşıyan gemilerin denetiminin tahıl koridoru anlaşması uyarınca devam ettiğini söyledi. 

Reuters'ın haberine göre, Facebook'tan bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı, "Gemi denetimleri, Rusya'nın anlaşmayı aksatma teşebbüslerine rağmen devam ediyor" dedi. 

'RUS DENETÇİLER, UKRAYNA'DAN YOL ÇIKAN GEMİLERİ DURDURUYOR'

Kiev yönetimi, tahıl koridoru anlaşması ve tahıl sevkiyatı ile ilgili açıklama yapmış, Ukrayna'dan tahıl taşıyan gemilerin Rus denetçiler tarafından durdurulduğunu iddia etmişti.

Ukrayna Tarım ve Altyapı Bakanı Mikola Solski de konuyla ilgli açıklamasında Moskova'nın üç Doğu Avrupa ülkesinin Ukrayna'dan tahıl ve gıda ithalatına yasak getirdiği zor bir dönemde Ukrayna için zorlukları artırdığını ileri sürdü. Solski, "Görünen o ki Ruslar batı sınırındaki bir nüanslardan faydalanmaktan geri durmuyor" ifadelerini kullandı.  

RUSYA'DAN UKRAYNA'YA 'RÜŞVET' SUÇLAMASI

Rusya'nın devlet haber ajansı RIA'nın aktardığına göre, konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı ise Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'in gemi denetimleri konusunda zorluk çıkardığını iddia etti. Bakanlığın açıklamasına göre, iki gün süren görüşmelerin ardında gemi denetimleri halihazırda devam ediyordu.

Reuters'ın haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Ukrayna'yı 'Tahıl anlaşmasından olabildiğince yararlanmaya çalışmakla, usıl kurallarını kötüye kullanmaktan veya armatörlerden rüşvet talep etmekten kaçınmamakla' suçladı. Zaharova, Ukraynalılara rüşvet vermeyi reddeden gemi sahiplerinin tescil için bir aydan fazla beklemek zorunda bırakıldığını da öne sürdü.

Rusya'nın TASS haber ajansı da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile tahıl koridoru anlaşmasını görüşmek üzere bir araya geleceğini duyurdu.

UKRAYNA TARIM VE ALTYAPI BAKANI'NDAN TÜRKİYE'YE ZİYARET

Ukrayna Tarım ve Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov da dün (18 Nisan) Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Kayseri'de bir araya geldi.

AA'nın aktardığına göre, Akar ile Oleksandr Kubrakov arasındaki görüşmede, bugüne kadar 903 gemi ile 28,3 milyon ton tahılın ihtiyacı olan ülkelere taşındığı tahıl girişiminin aksaksız ve kesintisiz devamı için atılması gereken adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

ÜÇ ÜLKE UKRAYNA'DAN TAHIL İTHALATINI DURDURDU

Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022'de başlamasının ardından imzalanan tahıl koridoru anlaşması ikinci kez 18 Mart tarihinde uzatıldı. Ukrayna anlaşmanın en az 120 gün uzatılmasını talep ederken Rusya 60 günlüğünü uzatıldığını duyurdu. 

Son olarak, konuyla ilgili bir açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, anlaşmanın Rusya ile ilgili kısımlarının uygulanmadığını iddia ederek anlaşmanın bir daha yenilenme olasılığının düşük olduğunu söylemişti.

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Polonya, Macaristan ve Slovakya kendi ülkelerindeki tarım sektörünün korunması amacıyla Ukrayna'dan tahıl ve bazı tarım ürünlerinin ithalatını yasaklamış, Ukrayna ve Polonya arasında söz konusu ürünlerin geçişine izin verilmesi için anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)