'Ülkeyi dombra ve dizilerle yönetemezler'

Aday listeleri ilan edildi, beyannameler açıklandı. Liderlerin sahaya çıkışıyla birlikte meydanlar da hareketlenmeye başladı. Başkent Ankara'nın kalbi Kızılay'daki seçim standlarını ziyaret ettik...

Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli’nin oylandığı 16 Nisan referandum sürecinde “evet”, “hayır” için Ankara Kızılay’da açılan standlar bu kez yeni sistemin yürürlüğe gireceği 24 Haziran seçimleri için kuruldu.

Bulvarın iki tarafına kurulan standlar siyasi partilerin seçimlerde aldıkları tutuma göre ayrıldı. Kızılay AVM önünde referandumda olduğu gibi AK Parti standı ve seçim otobüsü yer aldı. Güvenpark tarafında ise “Millet ittifakı”nı oluşturan CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi standları kuruldu.

İNCE STANDINDA BAŞÖRTÜLÜ GÖNÜLLÜ

Millet İttifakı'nın büyük parçası CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce için açtığı stant en kalabalık stant. “Hepimizin Cumhurbaşkanı” sloganıyla yola çıkan İnce için dağıtılan broşürlerde seçim bildirgesinde ülkenin 5 acil sorunu olarak nitelendirilen “Adalet, eğitim, ekonomi, toplumsal barış ve dış politika” ile ilgili çözüm önerileri yer alıyor. Daha çok gençlerin yer aldığı stant içinde görev yapan gönüllülerin içinde başörtülü bir genç kadın dikkat çekiyor. Muharrem İnce için hazırlanmış “Seninleyiz cesur yürek” yazılı önlük giyen genç kadın büyük ilgiyle karşılandığını, insanların kendisini İnce broşürü dağıtırken görünce mutlu olduğunu söylüyor. Başörtüsü sorununun CHP açısından artık aşıldığını düşünen genç kadın 1-2 kez, “Başörtünden utan” tepkisi aldığını söylese de Türkiye'nin artık bu sorunu aştığını söylüyor.

ÜLKEYİ DOMBRA VE DİZİLERLE YÖNETEMEZLER

Ailesi AK Partili olan ama İnce’ye oy vereceğini söyleyen bir başka üniversite öğrencisi genç ise “Neden İnce” sorusuna, “AK Parti'nin söylem ve uygulamalarında çelişki var. Orta kuşak belki daha sert ama biz internet kullanıyoruz, görüyoruz bunları. Ülkeyi dombra ve dizilerle yönetemezler artık” yanıtı veriyor.

TEMEL BEY MÜSLÜMANLARIN BÖYLE OLMADIĞINI GÖSTERDİ!

CHP standının hemen yanında Saadet Partisi standı yer alıyor. Seçmeni olmasa da CHP ve İYİ Partili birçok kişinin bu standa uğrayıp Saadet Partilileri duruşlarından kaynaklı tebrik ettiğine şahit oluyoruz. Memur emeklisi bir CHP seçmeni kadın, “6 ok dışında bir yere mühür basarsam Atatürk gelir rüyamda beni rahatsız eder. Ben veremem ama evde 4 seçmenimiz var. Birinin oyu size. Çünkü Temel Bey Müslümanların böyle olmadığını gösterdi. Sağ olun var olduğunuz için” diyor. Bir başka seçmen de, “AK Parti seçmenini ancak aynı görüşten gelen biri ikna edebilir. O nedenle bu ittifakta olmanız önemli” diyor.

SAADET HAYIRLARA MOTOR, ŞERLERE FREN OLACAK

Saadet Partisi görevlileri ilgiden memnun ama bunun oya dönüşmesi için çaba harcıyor. Vatandaşlara dağıtılan “5 soruda Seçim İşbirliği” başlıklı broşürde, “Saadet Partisi diğer partilerle birleşti mi?” sorusuna “Hayır bu seçim barajını ortadan kaldıracak bir seçim işbirliği. Şimdi samimiyet zamanı. Yıllardır, ‘Saadet Partisi’ne oy vereceğim ama barajı geçemiyor, oyum boşa gitmesin” düşüncesiyle başka partiye oy verenler artık gönül rahatlığı ile Saadet Partisi’ne oy verebilir. Çünkü hiçbir oy boşa gitmeyecek” yanıtı veriliyor. Saadet Partisi’nin baraj sorunu olmadan aldığı oy oranınca Meclis’e gireceği belirtilen broşürde, “Hayırlara motor, şerlere fren olacak” ifadeleri dikkat çekiyor.

PUSULADA 3 HİLALİN ÜZERİNİ KAPATARAK OY VERECEĞİM

Saadet Partisi standının hemen yanı başında da İYİ Parti yer alıyor. Görevliler bir yandan yeni partiye üye kaydı yapıyor, diğer taraftan “Yüzünü güneşe dön” sloganının yer aldığı, “Dünyada ilk 10 arasında Türkiye, eğitimde 21. yüzyıla uyum, devletin merkezinde hukuk, yüksek teknoloji ve itibar güçtür” başlıklı vaatlerin bulunduğu broşür dağıtıyor. 2 haftada 500 üye kaydı yaptığını söyleyen İYİ Partili görevli, “Türkiye fabrika ayarlarına dönmek istiyor, kaybettiklerini geri almak istiyor” diyor. Görevliye göre özellikle kadınların Cumhurbaşkanı adayı Akşener'e ilgisi büyük.

Bu arada İYİ Parti standına gelen bir genç MHP’li olduğunu, ama “Meral Abla”ya oy vereceğini söylüyor. Seçim günü pusulada gönül verdiği üç hilali görünce zorlanacağını anlatan genç seçmen, “3 hilali elimle kapatmam, görmemem gerekecek. Orada vicdanımla başbaşa kalacağım” dedi. Bir başka genç de “Neden Akşener’e oy vereceksin” sorusuna, “Daha samimi ve gerçek geliyor” yanıtı verdi.

YAKADA ROZETLERLE MİLLET İTTİFAKI

Kızılay meydanında AK Parti, CHP ve Saadet Partisi ses araçlarından çalınan müzikler birbirine karışıyor. AK Parti’nin seçim otobüsünden yankılanan şarkı içinde geçen “Şimdi ülke vakti”, “Her şey Türkiye için” sözlerini duyan bir seçmen, “ Her şey benim için demiyor! 16 senedir neredeydin?” diye tepki gösteriyor.

Millet ittifakı içinde yer alan 3 siyasi partinin seçmenleri tüm standları ziyaret ederek “Kolay gelsin” dileğinde bulunuyor. Bu arada yakasında “CHP ve İYİ Parti rozetleri bulunan bir seçmen dikkatimizi çekiyor. “Millet ittifakı” yakada da kurulmuş, neden Saadet Partisi yok” sorumuza seçmen “Alacaktım ama baktım standlarında Atatürk resmi yok. O nedenle almadım ama ittifakta olsunlar tabii. AKP’den oy alırsa onlar alır” diyor.

AK PARTİ ÜYE KAYDI YAPIYOR

Yer Kızılay Meydanı olunca AK Parti standına muhalefet partileri kadar ilgi olduğunu söylemek mümkün değil. Henüz seçim broşürleri de standa gelmeyen AK Partili gönüllüler şimdilik müzik yayını yapan seçim otobüsü yanında kurulu seçim çadırının içinde üye olmak isteyenlerin başvurularını alıyor.