Ülkücü Özhaseki’ye karşı ülkücü Yavaş mı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya geldiği ve iki parti arasında seçim iş birliği görüşmelerini başlatan 14 Kasım’daki o ziyarete üç kişiyle gitmişti: Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Yerel Yönetim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Parti Meclisi üyesi Bülent Tezcan…

Özlem Akarsu Çelik oakarsucelik@gazeteduvar.com.tr

Geçtiğimiz hafta televizyonlarda CHP ile İYİ Parti arasında süren seçim iş birliği görüşmelerinde kriz çıktığı haberleri birinci sıradaydı. Anlatılanlara göre CHP adına görüşmeleri yürüten Bülent Tezcan görevden alınmış, yerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı getirilmişti ve çatlağın temel sebebi, İYİ Parti’nin başta Ankara olmak üzere bazı illerde ısrar etmesiydi.

Kimi haberlerde, ‘bu kritik görüşmeleri, CHP adına bir genel başkan yardımcısının değil bir PM üyesinin yürütmesi rahatsızlık yarattı’ vb. manipülasyon kokan detaylar vardı.

Cuma ve cumartesi günleri iki partinin yöneticilerini de aradım. CHP’nin, adı haberlere konu olan yöneticileri, “Bütün bunları basın üzerinden tartışmak, çok hassas olan bu sürece zarar verir” derken, İYİ Partililer, “Görüşmeler sürecek, bir sorun yok! Bu hafta iş birliğinin silueti ortaya çıkar. Çok yakında genel başkanlar noktayı koyar” açıklamasını yaptılar.

'MANSUR YAVAŞ ISRARIMIZ YOK'

İki partiden de aldığım bilgilere göre:

Evet bazı illerde kıran kırana bir pazarlık vardı. Görüşmelerin amacı da zaten pazarlık yapmaktı. Pazarlıklarda iş epey olgunlaşmıştı. Son kararı verecek olan genel başkanlardı. Tezcan da Salıcı da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tebliğ etmesi gereken görev değişikliği haberini(iddiasını) televizyonlardan duymuştu. Tezcan’ın bazı illeri bize verin diyen İYİ Parti’ye “mümkün değil” dediği doğruydu ama bundan sonra görüşmeleri onun yerine yürüteceği söylenen Salıcı’nın da bu illeri İYİ Parti’ye bırakmayacağı ortadaydı. O zaman birileri, bir taşla birkaç kuş vurmaya çalışıyor, hem olgunlaşmış pazarlıkları manipüle etmeye hem de parti içi dengeleri bozmaya oynuyordu. Ankara’nın konuşulduğu özel sohbetlerde ise iki genel başkan da “Mansur Yavaş ısrarımız yok” diyordu.

MANSUR YAVAŞ’IN TAKTİK HATASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir araya geldiği ve iki parti arasında seçim iş birliği görüşmelerini başlatan 14 Kasım’daki o ziyarete üç kişiyle gitmişti: Parti Örgütü ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Yerel Yönetim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Parti Meclisi üyesi Bülent Tezcan… İş birliği ile bu ekip ilgilenirken görüşmeleri CHP adına Tezcan, İYİ Parti adına ise Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın sürdürdü.

Hem Akşener’in hem de Kılıçdaroğlu’nun tam desteğini aldığını düşünen Mansur Yavaş, büyük bir taktik hata yaptı ve iki genel başkanın ilk resmi görüşmesine saatler kala, Twitter hesabından, ‘Ankara’da ortak aday gösterilmeli. Ankara rozetsiz yönetilmeli’ dedi. Gazetecilere verdiği demeçlerde de ülkücülüğünün altını çizdi.

İki parti ortak aday gösterecekse en güçlü isimdi Mansur Yavaş. Ancak bu zamansız çıkışı CHP’de de İYİ Parti’de de rahatsızlık yaratmıştı. Özellikle CHP’de, ‘genel başkan onu istiyor’ diye süreci sessiz izleyenler, Yavaş’a karşı çıkma cesareti buldu. Yavaş’ın ülkücülüğünü hatırlatması ise CHP’nin Alevi tabanını öfkelendirdi. Bu taktik hatanın ardından her iki taraf da “Mansur Yavaş saplantımız yok” demeye başladı.

‘HEM CHP SEÇMENİNİN HEM SAĞ SEÇMENİN RAZI OLABİLECEĞİ ADAY’

Meral Akşener önceki gün yaptığı açıklamada, “Ankara'ya hem Cumhuriyet Halk Partili seçmenin razı olabileceği hem de sağ seçmen kitlesinin razı olabileceği bir kişi, iki partinin ortak adayı da olabilir” dedi.

Bu sözlerin sorulduğu Kemal Kılıçdaroğlu, “Ankara'da da, İstanbul'da da, Adana'da da, Mersin'de de, her yerde güzel şeyler olacak” yanıtını verdi.

İki genel başkan ortak aday konusunda olumlu mesajlar verirken CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un “Biz Ankara'dan mutlaka bir aday göstermek istiyoruz. Adayımız partimizin rozetini takmak zorunda'” sözleri de “rozetsiz Yavaş”tan uzaklaşıldığı yorumunu kuvvetlendirdi.

Kimilerine göre Akşener, “hem CHP seçmeninin hem de sağ seçmenin razı olabileceği ortak aday” diyerek Yavaş’tan sonra en güçlü aday olarak gösterilen Cengiz Topel Yıldırım’ı işaret etti. Kimine göre ise iki taraf da “gerilim yok, her koşulda anlaşacağız” mesajı vermek için art arda bu açıklamaları yaptı.

İYİ PARTİ’NİN İSTEDİĞİ İLLER VE OY ORANLARI

Görüşmelerde tansiyonu yükselten illere gelince… Pek çok il konuşuldu ama son virajda, İYİ Parti’nin Ankara, Ankara olmazsa Antalya veya Mersin ve Balıkesir’i istediği, CHP’nin bu talebe karşılık kendilerine 24 Haziran Genel Seçimini hatırlattığı ve Manisa ya da Denizli’yi önerdiği ifade ediliyor.

CHP’nin teklifinde Osmaniye, Isparta il merkezleri de vardı. Bu illeri ve merkez ilçeleri sorduğum bir İYİ Parti yöneticisi şunları söyledi, “24 Haziran Genel Seçiminde Antalya’da, 6 bin oyla dördüncü milletvekilini kaçırdık. Antalya ve ilçeleri Alanya ile Serik bizim kalemiz. Isparta’da AKP bir, biz ikinci partiyiz. Çok iyi bir adayımız var. Isparta’yı kesin alırız! Balıkesir’de CHP çıkarınca biz de adayımızı açıklamak durumunda kaldık. Balıkesir adayımız İsmail Ok, Balıkesir’in eski belediye başkanı ve orada çok ciddi bir oyu var. Duyduğumuza göre CHP’nin adayının ardından bizimkini gören AK Partili aday zil takıp oynamış. Yaşasın, iki güçlü adayın arasından ben sıyrılırım demiştir kesin. Ankara’da Mansur Yavaş’a gelince… Kimse ısrarcı değil ama bana göre kazanması en güçlü aday o. Bu hafta iş birliğinin silueti ortaya çıkar. Noktayı genel başkanlar koyar.”

İşte adı geçen iller ve 24 Haziran Genel Seçiminde hangi parti, yüzde kaç oy aldı.

ANKARA (CHP 10, İYİ Parti 5 milletvekili çıkardı)

CHP: yüzde 26.1

İYİ Parti: yüzde 12.1

ANTALYA (CHP 5, İYİ Parti 3 milletvekili çıkardı)

CHP: yüzde 29.1

İYİ Parti: yüzde 16.9

MERSİN (CHP 3, İYİ Parti 2 milletvekili çıkardı)

CHP: yüzde 26.8

İYİ Parti: yüzde 13.6

BALIKESİR (CHP 3, İYİ Parti 1 milletvekili çıkardı)

CHP: yüzde 30.4

İYİ Parti: yüzde 14.7

DENİZLİ (CHP 3, İYİ Parti 1 milletvekili çıkardı)

CHP: yüzde 28.1

İYİ Parti: yüzde 16.5

MANİSA (CHP 3, İYİ Parti 1 milletvekili)

CHP: yüzde 26.3

İYİ Parti: yüzde 13.6

ISPARTA (İYİ Parti 1 milletvekili)

CHP: yüzde 16.5

İYİ Parti: yüzde 18.4

ANKARA’DAKİ SEÇİMDE KİM DAHA ŞANSLI?

Mansur Yavaş’ın hâlâ muhalefetin en güçlü adayı olduğunu düşünenler dahi Ankara’da yarışın iki ülkücü arasında nasıl geçeceğine dair net ifadeler kullanamıyor. AK Parti’nin Ankara adayı Mehmet Özhaseki ile CHP’nin aday adayı Mansur Yavaş’ı karşılaştırdığımızda ortaya şu sonuç çıkıyor:

Ülkücülük ise AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki de ülkücü. Belediyecilik ise üst üste dört yerel seçimde çok iyi oylarla Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş, belediyeciliğini de ispat etmiş bir isim Özhaseki. Özgeçmişine, imza attığı kentsel dönüşüm projelerini koyacak kadar şehirciliğine güvenen eski bir Çevre ve Şehircilik Bakanı. Ve son olarak AK Parti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı…

Bu mukayeseyi ben değil CHP’liler yapıyor. Bu nedenle Ankara’da hem CHP’nin hem de İYİ Parti’nin razı olacağı farklı bir isim için “neden olmasın!” deniyor.

Tüm yazılarını göster