Ulus depremde nereye gidecek: Toplanma alanı olan park 2 yıldır kapalı

Tüm Türkiye'yi tehdit eden deprem riskine rağmen hazırlıkların yerinde saymasına ilişkin bir örnek de Ulus Parkı'nda yaşanıyor. Toplanma alanı olarak gösterilen parka iki yıldır kimse giremiyor.

Abone ol

DUVAR- Bilim insanları Marmara Bölgesi için 'her an deprem olabilir’ uyarısında bulunuyor ancak yetkililerin depreme ne kadar hazırlık yaptığı hâlâ tartışma konusu. Ulus Parkı örneği de bu durumu kanıtlar nitelikte. İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde bulunan ve olası Marmara Depremi sonrası Ulus ve Kuruçeşmeüstü'nde yaşayanların toplanma alanı olan Ulus Parkı yaklaşık iki yıldır peyzaj çalışması gerekçesi ile kapalı tutuluyor. 

İBB’ye bağlı Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı’nca yürütülmesi planlanan peyzaj projesine ilişkin iki yıllık süre zarfında hiçbir çalışma başlatılmadı. Park içerisinde bulunan bitki örtüsü bu sürede ciddi şekilde hasar aldı. Parkta çöp yığınları oluşurken bazı ağaçların kuruduğu gözlemlendi.

Olası bir depremde toplanma alanı olarak kullanılması gereken park kullanılamaz hale gelmiş durumda. Yaklaşık iki yıldır üst ve alt girişleri brandalarla kapatıldığı için parka giriş yapılamıyor. Ulus Parkı, olası bir depremde yıkılacak binalar nedeniyle kapanan yollardan geçiş yapamayacak olan Kuruçeşme halkının aynı zamanda Ulus’a çıkış yolu. Park, onlarca sokak hayvanına da ev sahipliği yapıyordu.

İBB ‘KURUL SÜRECİ’ DİYOR

Parkın üst ve orta kısmında bulunan kafe ve restoran işletmeleri ise çalışmaya devam ediyor. Parkın otopark yapılacağı ve özel işletmelere devredileceğine ilişkin bölgede yaşayanların iddiaları da var.

Konuyla ilgili proje sahibi İBB’ye, ‘’Deprem toplanma alanının neden kapalı olduğunu, parkın neden halkın kullanımına kapatıldığını, neden iki yıldır parka bakım yapılmayarak atıl duruma getirildiğini, kurul sürecinin neden işletilemediğini, otopark ve özel işletmelere devredileceği iddialarını’’ sorduk. İBB yetkilileri konu ile ilgili çok kısa bir açıklama yaparak, ‘’Kurul süreci devam ettiği için çalışma yapılamıyor’’ diye yanıt verdi.

Konu ile alakalı Eylül 2022’de iletişime geçtiğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı yazılı açıklamasında, Parkın Doğal Tarihi Sit alanı olduğundan kurul onayını gerekçe göstermiş, ‘’Ulus Parkı'nda başlatılan peyzaj düzenleme projesinin kurul süreci devam ediyor’’ şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamadan 5 ay sonra neden parkın hâlâ kapalı olduğunu sorduğumuzda ise sorularımıza yanıt vermemişti.