Uluslararası basın kurumları BİK'le görüştü: Cezaları kaldırın

Uluslararası basın kurumları Evrensel ve Birgün gazetelerine son dönemde uygulanan cezalar nedeniyle Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ile bir görüşme gerçekleştirdi. Basın kuruluşları görüşmenin detaylarını anlatırken gazetelerin mali sıkıntılar nedeniyle yayım hayatına zor koşullar altında devam ettiklerini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) temsilcilerinden oluşan bir heyet, Evrensel, Cumhuriyet, Birgün ve daha birçok gazeteye kamu ilanlarında uygulanan ilan durdurma cezasının kaldırılması için çağrı yaptı.

BİK'LE GÖRÜŞTÜLER

Basın kuruluşları tarafından yapılan çağrıda Basın İlan Kurumu'nun bu tutumu eleştirilirken, Evrensel ve Birgün gibi gazetelerin bu nedenlerden dolayı ciddi maddi sıkıntılar yaşadığı, ekonomik sorunların gazetelerin yayım hayatını ciddi tehlike altına soktuğu belirtildi.

Kurumlar, dün Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyerek bu görüşme hakkındaki detaylar kamuoyuna şöyle açıklandı: "Görüşmede Evrensel ve BirGün’e uygulanan cezaları soran heyete, gazetelerin tiraj, toplu alım ve makalelerde kaynak gösterme gibi teknik düzenlemelerde ihlal olduğu sebebiyle uygulandığı anlatıldı. Genel Müdür Duran, heyete ilan durdurma cezalarının yayın politikaları ve eleştirel tutumlarından kaynaklanmadığını söylerken, gazeteler ilan hakkı için kriterleri karşılayıp, gerekli düzenlemeleri yaptığı takdirde cezaların kaldırılacağını belirtti."

Birgün ve Evrensel'e neden reklam yok?

Duran’ın verdiği bilgiye göre; BİK yıllık 450 milyon TL bütçesiyle Türkiye genelinde binin üzerinde yerel ve ulusal gazeteye ilan geliri dağıtıyor. Basın kuruluşları, "Heyetin bu gelir ve ilan dağılımı ve uygulanan cezalar hakkında kamuya açık yıllık raporların erişilebilirliği sorusuna olumsuz yanıt alması ise şeffaflık prensibi açısında soru işaretleri yarattı" dedi.

'CEZALAR SİYASİ DEĞİL...'

Basın özgürlüğü gruplarından oluşan heyet, “Geçtiğimiz senelerde Türkiye’de basın büyük baskı altında, KHK’lar ile kapatılan 170 civarı medya kuruluşu ve diğer kuruluşlarlardaki yüzlerce gazetecinin yargılanmaları bunun net bir göstergesi” dedi. Duran ise uygulanan bu cezaların siyasi kaynaklı olmadığını söylerken varolan sorunların çözüleceğini belirtti. Basın kuruluşunda yer alan heyetler ise bu sözlere ilişkin, "Ancak söylenenlerde samimi olunması ve bundan sonra kurumun hızlıca harekete geçerek cezaları kaldırması zorunluluk teşkil etmektedir" ifadelerine yer verdi. (HABER MERKEZİ)