Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu Sonbahar Çalıştayı sona erdi

İzmir'de yapılan 2'inci Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu Sonbahar Çalıştayı bitti. Çalıştay, bu yıl "Uluslararası insan hakları rejiminin krizi" konusuyla toplandı.

Abone ol

İZMİR - İzmir, Şirince’de "Uluslararası insan hakları rejiminin krizi" başlığıyla gerçekleştirilen 2'inci Uluslararası Ege İnsan Hakları Okulu Sonbahar Çalıştayı sona erdi.

2-4 Kasım 2018 tarihleri arasında İzmir, Şirince'deki Nesin Matematik Köyü'nde gerçekleşen çalıştaya, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), Uluslararası Demokrat Hukukçular Örgütü (IADL), İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Hukukçular Örgütü (ELDH) ve İzmir Dayanışma Akademisi (İDA) destek verdi. Bu yılki konusunun "Uluslararası İnsan Hakları Rejiminin Krizi" olarak belirlendiği çalıştayda, insan hak ve özgürlüklerinin ve bugün yaşanan krizin de evrensel olduğunun altı çizilerek sorunun ve çözümünün uluslararası bir perspektiften tartışılması gerektiği vurgulandı.

İnsan hakları ile ilgili çalışmalar yürüten Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden gelen farklı meslek gruplarının katıldığı çalıştay kapsamında; ilk gün "Bugünün Aynasında İnsan Haklarına Bakış" başlığı altında uluslararası insan hakları rejiminin düşünsel ve tarihsel arka planı, ideolojik ve kurumsal inşası konuşuldu.

Prof. Dr. Nilgün Toker ve Dr. Radha D’Souza, insan hak ve özgürlüklerinin uluslararası sözleşmelerle tanınmasının felsefik ve ekonomi-politik süreçlerini değerlendirdi. Ardından uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan insan haklarını korumak için oluşturulmuş BM, AİHM ve Afrika İnsan ve Halkların Hakları sistemlerinin yargısal yapıları ve bugünkü yeterlilikleri tartışıldı.

TAHİR ELÇİ BELGESELİ'NİN GÖSTERİMİ YAPILDI

Uluslararası Demokratik Hukukçular Örgütü BM Temsilcisi avukat Micole Savia ve Addis Ababa Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Abdulatif Kedir Idris'in sunumlarının ardından, Özgürlükçü Hukukçular Platformu'ndan avukat F. Özgür Erol, İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Hukukçular Örgütü’nden Prof. Dr. Bill Bowring ve avukat Benan Molu AİHM'nin kararları ışığında insan haklarına yaklaşımdaki politik tutuma ve taraflılığına dair değerlendirmeler yaptılar. Yine ilk gün programı kapsamında Ümit Kıvanç'ın sunumuyla "Tahir Elçi Belgeseli"nin gösterimi yapıldı.

İkinci gün "İnsan Haklarının Kıyısında Savaş ve Mülteciler" oturumuyla başladı. 21'inci yüzyılda hala devam eden savaş hali, yeni haliyle mültecilik sorunu ve uluslararası insan hakları rejiminin savaşların önlenmesinde ve mülteci krizleriyle başa çıkmadaki yetersizliği tartışıldı.

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, Midilli Hukuk Merkezi’nden avukat Carlos Orjuela ve İzmir Dayanışma Akademisi’nden Cansu Akbaş Demirel’in sunumlarının ardından "İnsancıl Hukuk Mekanizmalarının Caydırıcı Etkisi" konusunda Essex Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Dr. Carla Ferstman, Asya ve Pasifik Hukukçuları Konfederasyonu’ndan Att. Jun Sasamoto da değerlendirmelerini katılımcılarla paylaştı.

'İNSAN HAKLARI REJİMİNİN DEMOKRASİ İLE İMTİHANI'

Yrd. Doç. Dr. Serdar Tekin'in moderatörlüğünde "İnsan Hakları Rejiminin Demokrasi İle İmtihanı" oturumunda anayasal demokrasilerin giderek derinleşmekte olan siyasal meşruiyet krizine odaklanarak, söz konusu krizin genel olarak insan hakları ve özel olarak da uluslararası insan hakları rejimi açısından ne ifade ettiğini, ne tür sorunlar ve imkânlar içerdiği konuşuldu.

Yrd. Doç. Dr. Kasım Akbaş "Uluslararası İnsan Hakları Hukuku Demokrasi İçin Vazgeçilmez midir?" ve Tanıl Bora’nın "Popülizm: Yerleşik Düzene İtiraz mı? İnsan Haklarının Sonu mu?" konulu konuşmalarının ardından Barcelona Otonom Üniversitesi’nden Prof. Dr. Louis Lemkow’un "Demokratik Toplumsal Hareketler İnsan Hakları Rejiminden Ne Bekliyor?" başlığı altında yaptığı sunumla son buldu. Program kapsamında Askıdaki Yaşamlar Fotoğraf Sergisi de katılımcıların ziyaretine açıldı.

Ümit Kıvanç'ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Uluslararası İnsan Hakları Rejiminin Geleceği: Alternatifler mi? Yeniden İnşa mı?" konulu forumla kapanış yapılan çalıştaya, Amed Şehir Tiyatrosu "Qırıx" adlı oyunuyla, Anadolu Quartet Müzik grubu ise bir konserle destek verdi.

İkinci yılını gerçekleştirdikleri çalıştayla gönüllü sayılarının arttığını, gençlerin gösterdiği ilginin umutlarını yükselttiğini belirten Ege İnsan Hakları Okulu düzenleme kurulunun amacı ise; bir okul olarak tüm yıl boyunca sürecek faaliyetler yapan bir insan hakları köyü kurmak, insan hakları kütüphanesi ve ilk İnsan Hakları Müzesi’ni hayata geçirmek.