Uluslararası Kızılhaç Komitesi: Gazze'de binlerce Filistinli kayıp

İsrail güçleri, Gazze kentinin güneybatısından kısmen çekildi, bölgede 56 Filistinlinin cansız bedenleri bulundu. ICRC'ye göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaklaşık 6 bin 400 Filistinli kayıp.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusu, Gazze kentinin güneybatısında dört gün süren yoğun saldırılarının ardından bölgeden kısmen geri çekildi. İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından yüzlerce yıkılmış ve yakılmış evin enkazında ve yollarda 56 Filistinlinin cesedi bulundu. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ise İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin açıklamasında, bölgede binlerce Filistinlinin kayıp olduğunu bildirdi.

'BAZI EVLER TAMAMEN YANMIŞ'

AA'nın aktardığına göre, Gazze'deki Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Tel El Hava Mahallesi'nin sanayi bölgesinden ve Hasta Dostları Hastanesi'nden Tel El Hava'nın güneyine doğru geri çekildiğini söyledi. Basal, sivil savunma ekiplerinin Tel El Hava ve sanayi bölgesinde Filistinlilerin yakılmış cesetlerini bulduğunu ve bazı evlerin tamamen yandığını belirtti.

Sivil Savunma Sözcüsü, açıklamasında, Tel El Hava Mahallesi ile sanayi bölgesinden sürekli imdat çağrıları aldıklarını kaydederek, "Sanayi bölgesindeki ara sokaklarda ve evlerin içinde onlarca Filistinlinin cesedi bulundu" ifadelerine yer verdi.

El-Ehli Baptist Hastanesi'nden AA'ya verilen bilgilere göre ise Tel El Hava Mahallesi'nin çeşitli bölgelerinde 56 Filistinlinin cesedine ulaşıldığı kaydedildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada ise "İsrail'in Tel El Hava Mahallesi'nde gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin bilgiler var" ifadeleri kullanıldı.

ICRC: GÜNDE 500 İLA 2 BİN 500 TELEFON ALIYORUZ

ICRC ise Gazze'deki duruma ilişkin açıklama yaparak 7 Ekim 2023'ten bu yana yaklaşık 6 bin 400 Filistinlinin kendilerine kayıp olarak bildirildiğini duyurdu.

The Guardian'ın haberine göre, bu kişilerin çoğunun enkaz altında olduğuna ya da kimlik tespiti olmadan gömüldüğüne inanılıyor. Bazı kayıpların İsrail tarafından gözaltına alındığı düşünülürken bazıları ile ise iletişim kurulamadığı değerlendiriliyor. ICRC, nisan ayından bu yana kendilerine bildirilen yeni kayıp vakalarından yaklaşık 1100'ünün halen bulunamadığını kaydetti. ICRC Sözcüsü Sarah Davies, "Her hafta yardım hattımıza 500 ile 2 bin 500 çağrı geliyor; bunların çoğu kayıpların aile üyelerinden" dedi. 

'SALDIRI YA DA TAHLİYE EMRİ OLDUĞUDA DAHA ÇOK TELEFON ALIYORUZ'

Alınan çağrı ve taleplerin Gazze'deki duruma göre değişiklik gösterdiğini anlatan Davies, yüksek sayıda insanın yaşadığı yerlere yönelik saldırılar olduğunda ya da İsrail tarafından tahliye emirleri verildiğinde yardım hattına daha fazla telefon geldiğini söyledi. Davies, "Maalesef bunun gibi kaotik durumlarda insanlar kolayca birbirinden ayrılabiliyor. İnsanlar panikliyor, bazen karanlık oluyor, görmek zorlaşıyor; eğer yakınlarda patlamalar olursa, yakınlarındaki insanlar kaçıyor  ve birbirini kaybediyor" diye konuştu. 

Davies, insanlar yaralanıp ambulansla hastaneye kaldırıldığında aile üyelerinin yakınlarının hangi hastanede olduğunu her zaman bilemediğini belirterek, "İnsanlar telefonlarını kaybedebiliyor, iletişim kopabiliyor, SIM kartlar değişiyor. İnsanların savaş alanında birbirinden ayrılması için tarifsiz sebepler var" değerlendirmesinde bulundu. 

BM: BİR ÇOCUK NESLİNİ TAMAMEN KAYBETMENİN EŞİĞİNDEYİZ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, İsrail saldırıları altındaki Gazze'de bir çocuk neslinin tamamını kaybetmenin eşiğinde olduklarını duyurdu.

BM Cenevre Ofisinin resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaşılan videoda, Touma, İsrail saldırıları altındaki Gazze’de çocukların durumuna ilişkin bilgi verdi. İsrail saldırılarının başladığı günden bu yana en az 600 bin çocuğun okula gidemediğini belirten Touma, pek çok okulun kapandığını, UNRWA okullarının ise sığınma yerlerine dönüştürüldüğünü kaydetti. Touma, "Bu demek oluyor ki, eğer bu savaş devam ederse bir çocuk neslinin tamamını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağız" dedi.

Çocukların okuldan uzak kalma süresinin eğitimdeki kayıplarının telafisini zorlaştıracağının altını çizen Touma, son olarak çocuklar için ateşkes yapılması çağrısında bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)