Uluslararası Mülteci Film Festivali 'merhaba' demeye hazırlanıyor

Uluslararası Mülteci Film Festivali seyircisiyle buluşuyor: 17-20 Nisan'da İzmir'de.

Abone ol

İZMİR- Halklar arasında eşitlik, kamusal dostluk ve dayanışma şiarıyla kurulan ve mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen Halkların Köprüsü Derneği, mültecilerin yaşamlarına bu kez de sinema aracılığı ile dikkat çekmek istiyor. Bu amaçla 17-20 Nisan 2019 tarihlerinde 1’incisi düzenlenecek Uluslararası Mülteci Film Festivali, göç ve iltica temalarını farklı biçimlerde işleyen kısa ve uzun metrajlı filmleri seyirciyle buluşturmayı hedefliyor. Bazı filmlerin yönetmenlerinin de seyircisiyle buluşturacağı festivalde, Halkların Köprüsü Derneği gönüllülerinden oluşan Halkların Korosu da Kürtçe, Türkçe, Ermenice, Arapça ve Makedonca parçalardan oluşan mini bir konser verecek.

Festivalde görme engelliler için kısa ve uzun metrajlı filmlerden oluşan 11 film, dernek gönüllüleri tarafından sesli olarak betimlendi. Ayrıca Öykü Arin’in annesi Eylem Şen’in Asfur Belgeseli’nin de, Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) tarafından betimlemesi yapıldı. Asfur Belgeseli salondaki tüm seyirciler tarafından betimlemeli olarak izlenecek.

Halkların Köprüsü Derneği, bugun bir basın toplantısı düzenleyerek festivali neden düzenlediklerini açıkladı. Dernek binasında gerçekleşen basın toplantısında konuşan Festival Direktörü Nuray Pehlivan, "İnsan hakları mücadelesi alanında çalışmayı kendisine amaç edinen Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri olarak bizler, hak ihlallerinin yapıldığına tanıklık ettiğimiz tüm alanlarda, her türlü haksızlığa karşı durduk. Zira bizim esas kuruluş amacımız da; halklar arasında eşitlik, adalet ve özgürlük temelinde kamusal dostluk ve dayanışma kurmaktır’’ dedi.

ÖN YARGILARI GİDERMENİN BİR YOLU DA SANATSAL FAALİYETLER

Türkiye’nin büyük bir mülteci göçü ile karşılaşması ve İzmir’in de kitlesel göç merkezi haline gelmesi nedeniyle mülteci meselesinin en temel konuları haline geldiğini dile getiren Pehlivan, ‘’Ne yazık ki mülteci meselesinin can yakıcı noktalarından biri de, her gün başka bir yönüne tanık olduğumuz mülteci düşmanlığıdır. Bu konu yalnızca dünyanın başka merkezlerinde değil, aynı zamanda “nefret etmenin” normalleştirilmeye çalışıldığı ülkemizde de kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Tam da bu nedenle, her türlü nefret söylemi ve eylemiyle mücadele eden, Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri olarak bizler, temas edebildiğimiz her bir mültecinin hukuksal ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamaya ve onların sorunlarına çözüm üretmeye çalıştık. Bizler, mültecilerin hukuksal ve yaşamsal sorunlarını gidermeye çalışmanın yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetleri de dayanışmamıza dahil ettik. Çünkü mültecilere karşı, toplumda bilinçli bir şekilde inşa edilmeye çalışılan olumsuz önyargıları gidermenin en etkili yollarından birinin, kültürel ve sanatsal faaliyetler olduğunu düşünüyoruz’’ diye konuştu.

MÜLTECİLERİN YAŞAMINA SİNEMA ARACILIĞIYLA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK

Resmi rakamlara göre 250 bini aşkın mültecinin yaşadığı İzmir’de yerel halkla mültecilerin gündelik yaşamda çoğunlukla temas etmediğini ifade eden Pehlivan, temas edilse de empati kuracak düzeyde ilişkiler kurulamadığını gözlemlediklerini söyledi. Bu nedenle Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri olarak, Türkiye’de ve dünyada yaşayan mültecilerin yaşamlarına, bu kez de sinema aracılığı ile dikkat çekmek istediklerini belirten Pehlivan sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu konudaki bireysel bilgisizlik de dönem dönem karşılaştığımız nefret söylemlerinin ve özellikle sosyal medyada yaygınlaşan mülteci karşıtı propagandanın insanlarda karşılık bulmasına yol açıyor. Bu anlamda özellikle sinema, gündelik hayatta toplumdan ve şehir hayatından izole edilmiş mültecilerin hikayelerini, görselliğin etkileyiciliğini ve ikna ediciliğini de kullanarak toplumun geniş kesimlerine ulaştırma olanağı olan bir sanat dalı olarak karşımıza çıkıyor. Bu alanda daha geniş bir perspektif sağlayabilmek, bütüncül bir bakış açısını sunabilmek, film ve belgesellerin emektarlarıyla seyircisini bir araya getirebilmek amacıyla 17-20 Nisan 2019 tarihinde birincisini gerçekleştireceğimiz Uluslararası İzmir Mülteci Film Festivalini düzenleme kararı aldık.

SİNEMA EMPATİ DUYGUSUN HAREKETE GEÇİRME KAPASİTESİNE SAHİP

Mültecilik meselesinin özellikle geçtiğimiz yüzyılla birlikte zorunlu göçlerin yol açtığı büyük nüfus hareketlerinin bir sonucu olarak önemli bir toplumsal sorun haline geldiğine dikkat çeken Festival Koordinatörü Ufuk Tambaş, ‘’Ne yazık ki bu sorun, sadece sorunun özneleri tarafından yakıcı bir şekilde hissedildi. Mültecilerin göç ettiği ülkelerde ise toplumlar, empati yapanlar ve yapamayanlar olarak ikiye bölündü. bu bağlamda empati yeteneği yüksek ve vicdan sahibi insanlar ve toplumlar bu mesele karşısında daha hümanist tutumlar takınmayı becerebildiler’’ dedi.

Mültecilerin göç ettikleri ülkelerde statü sahibi de olsalar, kabul dahi görseler çeşitli toplumsal kültürel ve ekonomik sorunları olduğuna değinen Tambaş sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Bu sorun insanların hikayelerine odaklanmayan, empati yapmayan ve vicdani acıdan duyarsız siyasetçilerin, gazetecilerin, bilim insanlarının sadece rakamlardan oluşan istatistiklerle ele aldığı bir sorun olarak kalırsa çözümsüzlük ve insani dramın derinleştiği bir durumla karşılaşmak kaçınılmaz olmaktadır. İşte tam da bu noktada, sanat ve özellikle sinema, toplumları buradaki kişisel ve toplumsal hikayelerle buluşturma, buradan empati duygusunu ve vicdanları harekete geçirme kapasitesine sahip. Görüntünün gücü, etkileyiciliği ve inandırıcılığı burada ağır bir insani dramın öznesi olan insanları istatistiki veri haline gelen rakamlar olmaktan çıkarıp çağımızda herkesin içine düşebileceği bir toplumsal trajedinin kahramanları olarak temsil ediyor. Bu bakış açısından hareketle kamerasını bu trajedinin değişik zamanlarına ve değişik veçhelerine çeviren her film, mültecilerin daha insani bir tutumla karşılanmasına hizmet ediyor. Bizim de bu festivali organize ederken temel motivasyonlarımızdan bir tanesi aslında bu oldu’

Festival ve program hakkında daha fazla ayrıntıya ulaşmak için internet sitesi ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

http://multecifilmfestivali.org/

https://twitter.com/Multeci_Film

https://www.facebook.com/multecifilmfestivali/

https://www.instagram.com/multecifilmfestivali/?hl=tr