Uluslararası PEN Başkanı Burhan Sönmez’in ilk Kürtçe kitabı yayınlandı: Annenin diline dönüş…
Burhan Sönmez’in ilk Kürtçe kitabı Evîndarên Franz K. yayınlandı. Sönmez “Biz Kürtçe ya da Türkçe yazıp buradan ortak bir yaşam ve gelecek hayal edebiliyorsak hepimiz için bir kazanç olacak" dedi...
DUVAR - Uluslararası PEN Yazarlar Birliği Başkanı Burhan Sönmez’in ilk Kürtçe romanı Evîndarên Franz K. Lis (Franz K. Âşıkları) yayınevinden çıktı. Kitabın lansmanı İstanbul Kadıköy’de yapıldı.
Lansmana aralarında şair ve yazar Çayan Okuduci, Fransız Şair ve Çevirmen Sylvain Cavailles, yazar Aslı Tohumcu ve oyuncu Meltem Cumbul'un da olduğu çok sayıda edebiyatçı, editör, yayıncı, çevirmen ve sanatçı katıldı.
Burada konuşan Burhan Sönmez anadilin önemine değindi. Kürtçe yazma nedenini “Annenin diline dönüş arzusu” olarak açıklayan Sönmez “Kitabın farklı dilere çevrilirken Türkçeden veya İngilizceden değil, ‘Kürtçeden çeviri yapılmıştır’ denmesi benim için çok kıymetli” dedi.
En son iki yıl önce Osman Kavala’nın duruşması için Türkiye'ye geldiğini ifade eden Sönmez, "İnsan hep iyi vesilelerle memleketine gelmek ister. Sonra geldiğimizde insanların mutsuzluğunu, şikayetlerini gördüğünüzde hep kederde hissediyorsunuz. Ama sonra şunu fark ediyorsunuz. Zaten kederli doğduk. Öyle bir topraktayız” diye konuştu.
48 DİLE ÇEVRİLDİ
“Yeni bir romanın çıktı. Diğer dilde yayınlanan kitaplarım 48 dile çevrildi. İlk defa Kürtçe yazdım. Bu annemin diliyle bir şey yapma arzusu” diyen Sönmez, şöyle devam etti: “Türkçe ne kadar güzelse Kürtçe de o kadar güzeldir. Bu duyguyu yaşayarak kitabı kaleme aldım. Şimdi yazdığım beş roman 48 dilde okundu, bunlar Türkçeden çevrildi. Dedim ki, ‘bu güzelliği Kürtçe üzerinden de hissetsin insanlar.’ Amerika’da, İngiltere’de yayınlandığında şöyle yazacaklar: ‘Çeviri Kürtçeden.’ Biz burada Kürtçe ya da Türkçe yazıp bir arada yayınlayıp buradan ortak bir yaşam ve gelecek hayal edebilisek, hepimiz için bir kazanç olacak. Bizim partimiz yok. Oturup bir hükümet kuramayız. Ama burada bu kitapla bir hükümetin ulaşamayacağı muazzam bir geleceğe ulaşırız. En karanlık en mutsuz hissettiğimiz zamanlarda edebiyatın büyük bir cevher taşıdığını düşünüyorum.”