Ulus'taki kamulaştırmaya belediye formülü: Yurt arazisini biz verelim

Ulus’ta yer alan İtfaiye Meydanı’nın 'acele kamulaştırma' kararı sonrası Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devrine ilişkin Ulus esnafı, 'Ortak Akıl' toplantısı düzenledi. Toplantıya Ankara Büyükşehir Belediyesi adına katılan Bekir Ödemiş, Başkan Mansur Yavaş'ın yapılacak yurt alanı için "Belediye arazisi verelim" önerisi olduğunu söyledi.

Abone ol

ANKARA - Ankara Ulus’ta yer alan İtfaiye Meydanı’nın ‘acele kamulaştırma’ kararı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) devrine ilişkin tepkiler sürüyor. Kamulaştırma kararının iptaline yönelik  Danıştay 6. Dairesinde açılan davanın bir buçuk yıldır devam etmesine karşın işyerlerinin boşaltılma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Ulus esnafı, 'Ortak Akıl' toplantısı düzenledi.

İtfaiye Meydanı Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin Mimarlar Odası Ankara Şubesi öncülüğünde düzenlediği toplantıya, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiatlari Koruma Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Özgen Hindistan'ın yanı sıra meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve Ulus esnafı katıldı.

ESNAF BORCUNU NASIL ÖDEYECEK?

'Ortak Akıl' toplantısında Ulus esnafı adına İtfaiye Meydanı Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Turgut Uslu konuştu. Uslu Ulus'un yıllardır kasıtlı olarak geri bırakıldığında dikkat çekerek, "Devlet burayı emeğimizi çalarak, malımızı elimizden alarak değil, bilimsel ve ortak akılla ihya etsin. 3. kez kamulaştırma ile karşı karşıya kaldık. Bizler esnaf olarak ekmek kapımıza ve Ulus'a gönül vermiş kişileriz" ifadelerine yer verdi. Ulus esnaflarından Ediz Erkova da, davanın bir buçuk yıldır devam ettiğinin altını çizerek şöyle konuştu" Eğer bizim aleyhimizde karar çıkarsa esnaf çektiği kredileri ve yanlarında çalışan işçilerin kıdem tazminatlarını nasıl öder. Esnaf yarınını göremiyor. Devlet, mağduriyetleri görsün vazgeçsin."

'BURADAKİ DURUŞ SİYASİ DEĞİL'

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de, Ulus için  bütüncül ve katılımcı bir anlayış ile adım atılmasının önemine değindi. Ulus esnafının bu mücadelesinde parti olarak yanlarında olduklarını belirten Emir, "Buradaki duruş siyasi değildir. Ulus esnafı, kaygılarını dile getiriyor. Bu ses dikkate alınmalı" dedi.

BÜYÜKŞEHİR DENGE UNSURU

Ankara Büyükşehir Belediyesi adına toplantıya katılan Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş de, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın bilgisi dahilinde toplantıda bulunduğunu kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş.

Ödemiş, Yavaş'ın süreci esnafın lehine sonuçlandırmak için çalıştığını dile getirerek, "Başkan ile bu konuyu konuştuk. Eğer yurt lazımsa belediye aralarından birini biz verelim dedi. Başkan süreci takip ediyor" diye konuştu.

ANKARA BAROSU'DAN HUKUK DESTEĞİ

Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Özgen Hindistan, toplantıya gözlemci olarak katıldığını belirterek, şunları söyledi: "Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak süreci takip ediyoruz. Bu süreçte Ulus esnafımızın hukuki desteğe ihtiyacı olursa buradayız."

'ACİL GASP YAPILIYOR'

Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan da, Ulus'ta yapılan açık kamulaştırmanın 'acil gasp' olduğunu söyledi. Candan, sürecin takipçisi olacaklarına vurgu yaparken, Ulus esnafını haklarına sahip çıkmaya çağırdı.