UMFF bu yıl 3 farklı ilde düzenlenecek: ‘Neşesini kaybeden topluma o günleri hatırlatmak arzusundayız’

İzmir’de ilk defa geçtiğimiz yıl düzenlenen Uluslararası Mitoloji Film Festivali (UMFF), ilginin artması ile bu yıl üç farklı ilde sanatseverle buluşacak.

Abone ol

İZMİR - İzmir’de ilk defa geçtiğimiz yıl düzenlenen Uluslararası Mitoloji Film Festivali’nin (UMFF), ikincisi başlıyor. İzmir Agora Antik Kenti’nde başlayacak ve 6 Ekim’de Urla Necati Cumalı Müze Evinde ödül töreni yapacak festival, geçtiğimiz yıldan farklı olarak İzmir programı sonrası iki farklı ilde daha devam edecek. Etkinliklerini 7 Ekim’de Manisa’da, 9 ve 10 Ekim’de de İstanbul’da sürdürecek olan festivalin diğer bir özelliği de halka açık ve ücretsiz olması.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü desteğiyle düzenlenecek olan festivalde, alanında yerli ve yabancı filmlerin gösterimi, söyleşi, panel, gastronomi etkinliği, sergi ve müzik dinletisi yapılacak. Söyleşi ve panel konuları arasında ise “Mitolojilerde Ana Temalar”, “Türk Mitolojisi Bize Ne Anlatıyor?”, “Efsaneler ve Masallar” gibi başlıklar yer aldı.  

UZUN METRAJ SENARYO YARIŞMASI

Öte yandan festival kapsamında bir de uzun metraj film senaryo yarışması düzenlenecek. Türk mitolojisine ait ögelerle yazılmış ve ön elemeden geçmiş senaryolar jüriye teslim edilirken, ödül 6 Ekim’de Urla’da Necati Cumalı Anı Evi’nde düzenlenecek törende takdim edilecek. Festivalin senaryo yarışmasının jürisinde şu isimler yer adı:

Yazar ve senarist Doğu Yücel, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alev Parsa, Yapımcı ve senarist Kemal Kaplanoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Dili Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Alper, Dr. Murat Bilgili, oyuncu, yönetmen Gürol Tonbul ve Dr. Murat Küçükhemek.

‘BİRBİRİMİZİ ANLAMAK İÇİN ALAN AÇMAK ARZUSUNDAYIZ’

Festival Direktörü Gülşah Elikbank, “İnsanlığın Ortak Hikayesi” sloganı ile yola çıktıklarını ve insanlığın öyküsünün aynı özden beslendiğini ifade etti. Bir edebiyatçı olarak toplumsal normların, geleneklerin, inanışların oluşma şekillerinin kendisi için önemli olduğunu dile getiren Elikbank, “Beni en başta yazma yolculuğuna çıkaran tutku da bu soruların peşindendi aslında. Festivalimiz de yazının bile olmadığı zamanlarda, ateş başında toplanılan o uzun ve karanlık akşamlarda farklı toplumlarda hangi öyküler nasıl şekillenmiş ve günümüze ne şekilde davranışsal kod olarak aktarılmış; bu soruların ardından biçim aldı diyebiliriz. Yazı ve sözel aktarımın gücünü pekiştiren sinemanın görsel başarısı tüm bunları düşünmek, anlatmak ve yansıtmak için en doğru sanatsal biçim. Bir de biliyorsunuz, eskiden bu topraklarda neşeli şenlikler yapılırdı. Biz de festival olarak neşesini kaybeden topluma o günleri de hatırlatmak, birbirimizi anlamak için alan açmak arzusundayız” diye konuştu.

Festival Direktörü Gülşah Elikbank

‘GÖNLÜMÜZDEN GEÇEN GEZİCİ BİR FESTİVALE DÖNÜŞMEK’

Geçen yıl üç gün ve tek şehirde bir festivale ilginin çok yüksek olduğunu belirten Elikbank, “Üstelik çok farklı yaş gruplarından gelen bir ilgiydi bu. Anladık ki insanlar doğru bir tema etrafında birbirleri ile yeniden diyalog kurmak, eskiyi hatırlayıp yeniyi farklı inşa etmek istiyorlar. Biz de bu arzulanan değişimin tetikleyicisi olabileceğimizi hissettik, bu sebeple de bu yıl üç şehre yayıldık. İzmir, Manisa ve İstanbul. Gönlümüzden geçen ise Anadolu'ya da ulaşabilen gezici bir festivale dönüşmek. Olimpiyat ateşinin elden ele gezmesi gibi belki de” dedi.

Bu yıl Manisa ve İstanbul'dan iş birliği talebi gelmesinin festival açısından olumlu olduğunu da ifade eden Elikbank, “Çünkü tüm etkinlik ve film gösterimlerini ücretsiz yapan bir festival olarak, yerel destekler bizim için çok kıymetli. Bu sene filmler ve söyleşiler ard arda ilerleyecek. Geçen sene gelen talep bu yöndeydi, biz de sözümüzü tuttuk. Bir de çocuk filmleri istenmişti. Çok güzel 3 çocuk filmimiz var ama yetişkinler de onlardan eminim çok keyif alacak”

‘FESTİVALİ GENÇLERLE BÜYÜTMEK İSTİYORUZ’

Son olarak gençler başta olmak üzere tüm sanatseverlere seslenen Elikbank, “Gençler arkadaş gruplarıyla gelsinler lütfen. Hep birlikte düşünelim, sohbet edelim, film izleyelim, dertleşelim hatta. Buna hepimizin çok ihtiyacı var. Çocuklara da bir anne olarak, ailelerinin elinden tutup festivale getirmelerini önerebilirim çünkü ailecek bir filmi izleyebilmek de çok güzel ve kaliteli zaman geçirmek demek. Bizlere her zaman sosyal medyadan ulaşıp taleplerini de iletebilirler.  Festivali onlarla büyütmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Festival programına şu adresten ulaşabilir: