Ümraniye 24 Haziran'a ne diyor?

16 Nisan referandumunda yüzde 55,2 oranında 'Evet' diyen Ümraniye'de yaklaşan seçimler öncesi durum ne? CHP ve özellikle HDP seçim çadırlarına yönelik sürekli baskı ve saldırıların yaşandığı ilçede partilerin ilçe merkezinde kurdukları stantlarını ve AK Parti'nin 'Seçmen Kafe'sini ziyaret ettik.

Abone ol

DUVAR - 24 Haziran seçimlerine sayılı günler kala, İstanbul'daki seçmen sayısının en fazla olduğu ilçelerden biri Ümraniye'deyiz... Ümraniye metrosundan indiğimizde Alemdağ caddesi üzerinde AK Parti, CHP, Vatan Partisi, HDP, Hüda-Par, Saadet Partisi çadırlarından seçim şarkıları çalıyor. CHP'liler kendilerine destek verenlerin baskılardan çekindiklerini anlatırken Hüda-Par, seçmenlerin kendilerini HDP'yle karışıtırdıklarını söylüyor. HDP ise saldırılardan dolayı çadır yerini değiştirmesine rağmen yine saldırılara maruz kaldıklarını belirtiyor.

Ümraniye seçim sohbetlerine geçmeden önce partilerin geçmiş seçimlerde aldıkları oy oranlarına bakalım: 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti yüzde 55,5 CHP yüzde 25,2 MHP 9,3 HDP 7,9 Saadet Partisi yüzde 0,8.

491 bin 835 seçmenin bulunduğu 2017 Anayasa referandumunda ise Ümraniye seçmeni yüzde 55,2 'Evet' yüzde 44,8 'Hayır' dedi.

'AK PARTİLİ SEÇMENLER BİZİ 2'NCİ PARTİ OLARAK GÖRÜYOR'

İlk olarak Hüda-Par çadırına giriyoruz. Bizi burada Hüda-Par birinci bölge milletvekili adayı Ömer Polat karşılıyor. Polat'a seçmenlerin Hüda-Par'a nasıl yaklaştıklarını soruyoruz: "AK Parti'li seçmenler bizi burada ikinci parti olarak görüyorlar. Bizi tanımayanlar seçmenler de var. Standa gelip partimizi tanımak isteyenlere biz daha önce de vardık diyerek onları da partimize davet ediyoruz. Partimiz çok kapsayıcı bir parti. Daha önce seçim çadırımız AK Parti ile CHP çadırı arasındaydı. Her iki tarafla da aramız iyiydi. Bu durum İslamı referans almamızdan kaynaklanıyor. İnsanlar bizi tanımadıkları için bizi HDP'yle de karıştırıyorlar."

'NEDEN İTTİFAKLARDA YOKSUNUZ?'

Hüda-Par çadırından ayrıldıktan sonra Vatan Partisi'nin çadırına giriyoruz. Vatan Partisi Üyesi Orhan Hatıl'la konuşuyoruz: "İnsanlar bize 'siz neden ittfaklar da yoksunuz' diye soruyorlar. 'Biz batıcı ve emperyalizme yanaşmış ve onların projelerine odaklanmış partilerle ittifak yapmayız' diyoruz. Sonra 'İkinci turda kimi destekleyeceksiniz' diye soruyorlar. 'Biz yine kendimizi destekleyeceğiz, biz tam bağımsız Türkiye istiyoruz' diyoruz. Biz oy hesabı yapmıyoruz. Anket şirketlerinin de propaganda yaptıklarını düşünüyoruz. Bizler oy düşüncesi olmadan burada programlarımızı anlatmaya çalışacağız."

'SEÇMEN KAFE' AÇILDI...

AK Parti çadırına girdiğimizde ise AK Parti ilçe yönetiminden bir görevli konuşmak istemediğini söylüyor. Kendisine standın hemen yanında bulunan büyük çadırı sorduğumda, "Burası seçmen kafe. İnsanlara burada partimizi anlatıyoruz. İftardan sonra da insanlar gelip çay içiyor, sohbet ediyor."

Peki burası cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 'millet kıraathanesi' vaatlerinden sonra mı açıldı? Yönetici bu soruya; "Hayır. Erken seçim gündemde yokken burası açıldı" yanıtını veriyor.

'ÜLKENİN İTTİFAKLA DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNENLER DE VAR'

Saadet Partisi'nin çadırındayız. Saadet Partisi İlçe yönetiminde yer alan Ali Düzgören, partisinin sosyal medyayı iyi kullandığını, bunun da Ümraniye seçmeninde mutluluk uyandırdığını söylüyor. Ümraniye seçmeninin kendilerine şartlı sorular sorduğunu anlatan Düzgören bu soruları da şöyle anlatıyor:

"Niye CHP ile ittifak yapıyorsunuz, diyorlar. Bize başka şeyleri empoze etmek istiyorlar ülkenin ittifakla daha iyi olacağını düşünenler de var. Bizler Türkiye bazında yüzde 4 ile 7 arasında oy alacağız. Ümraniye çok kozmopolit bir yer. Buraya özel olarak, seçime dair bir oran söyleyemiyoruz. Temel başkanımızın dediği gibi üretime dayalı, sanayiye dayalı, üretim yapan bir Türkiye olacak. Bizler insanları kamplaştırmadan, bölmeden en güzel şekilde bu süreci bitirmek istiyoruz. Temel Bey Diyarbakır'da bir rapor açıkladı. Bir yerde sorun varsa o sorunu ele alıp çözmek gerekiyor. Diyarbakır'daki halklarla beraber bu sorunu çözülecek."

'MOBESE'DEN BİZİ İZLİYORLAR...'

CHP standında ise bizi stant sorumlusu Emine Eren karşılıyor. İnsanların kendilerine en çok ekonominin kötü gidişatını anlattıklarını belirten Eren, Ümraniye'deki kadınların da kendilerine gizliden destek verdiklerini anlatıyor:

"Broşür verdiğimiz kadınlar çekinerek, 'MOBESE'den bizi izliyorlar' diyorlar. Ama bir şekilde sizinle beraberiz mesajı veriyorlar. Sandıkta bize destek vereceklerini söylüyorlar. Mevcut sisteme güven tamamen dibe vurdu artık. Ama insanlar bunu dile getiremiyorlar. Ümraniyeliler mevcut sistemin çöktüğünü, artık AK Parti'ye oy vermeyeceklerini söylüyor. Bazı partilerin üyeleri ikinci turda sizi destekleyeceğiz diyor. Bu seçimde adaylarımız çok güçlü, CHP Ümraniye de çok güçlü ve daha da güçlü olacak. Tek umut biziz. Herkes umudunu bize bağlamış. Burada MHP'nin de çadırını AK Parti'li belediye kuruyor. Bizim çadırımız saldırıya uğradı. Ama bizler çok umutluyuz. İnsanlarda heyecan var. İnsanlar umut dolu. Herkeste bir canlılık var. Bu yüzden biz kazanacağız."

CHP çadırından ayrıldığımızda bir seçmen, "Benim de söylediklerimi yaz!" diyor: "Burada CHP çadırına iki kez saldırı oldu. HDP'nin çadırına neredeyse her gün saldırı oluyor. HDP'liler çadır kurduklarında TOMA'lar, polisler hemen çadırın önünde bekliyor. Yazık. Bizler bu ülkenin insanıyız. Seçimler gelir geçer, siyasetçiler de gider. Ama biz kalırız. Yüreğim kaldırmıyor" diyor.

'BELEDİYE VE EMNİYETİN BASKISI VAR'

Son olarak HDP çadırına giriyoruz. Stant görevlisi Saygın Ezber, kendilerine yapılan saldırılardan ciddi derecede rahatsızlık duyduğunu anlatıyor. Karadenizli olduğunu söyleyen Ezber şöyle konuşuyor:

"Bu seçim saldırıdan daha çok provakatörlükle oluyor. Karşılık vermiyoruz ama sonra başka birileri ve motosikletli gruplar geliyor. 15-18 yaş grubu çocuklar AKP standından bir dakika içerisinde gelip standımızı paramparça ettiler. Burada baş aktör MHP. Figüranlar da AKP'liler. Ümraniye merkez seçmen kitlesi Karadenizlilerden oluşuyor. Ben de Trabzonlu'yum. Stantta Karadeniz müziklerini açıyorum. 'Size bu hakkı kim veriyor' diyerek müzik açmamızı istemeyenler var. Kürt seçmenlerimiz de HDP'nin Türkiye partisi olduğunu hâlâ özümsemiş değil. Bizler bunu yıkmaya çalışıyoruz. HDP'yle Karadeniz'i özdeşleştiremiyorlar. Bu seçimde daha fazla oy alacağız. Seçmen kitlemiz yerinde duruyor fakat belediyenin ve emniyetin bir baskısı var. Korkutma eylemi gibi. Ümraniye'de yıllardan beri imar affı bekleyen mahalleler var. Bunlar insanların görüşlerini beyan etmekte etkili oluyor. Toplum sessiz. Meydanlara çıkamıyorlar. Kitlenin çoğu belediyenin yan kuruluşları olan taşeron firmalarında çalıştıkları için kendilerini gizliyor. Ama bu durum sandığa olumsuz yansımayacak. HDP barajı aşacak. Karadeniz insanı Tayyip'ten yaka silkiyor."