Umut Gündüz’ün ailesi: İntikam değil adalet istiyoruz

Alkollü sürücünün ölümüne neden olduğu Umut Gündüz’ün ailesi ikinci duruşma öncesi açıklama yaptı.

Abone ol

ANKARA - Ankara’da 15 Temmuz 2020 tarihinde alkollü olduğu tespit edilen Çağdaş Şenyüz’ün arabayla çarparak ölümüne sebep olduğu 19 yaşındaki profesyonel bisiklet sürücüsü Umut Gündüz’ün ölümüne ilişkin ikinci duruşma 7 Aralık’ta Ankara 57’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Araç sürücüsü Şenyüz’ün, “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçlaması yerine “kasten adam öldürme” suçlamasıyla ağır ceza mahkemesinde yargılanmasını talep eden Umut Gündüz’ün ailesi ve çocuklarını bisikletli kazalarda kaybeden aileler Mülkiyeliler Birliği’nde açıklama yaptı.

‘ADALET İSTİYORUZ’

Çocuklarının ölümüne ilişkin duruşma öncesi kamuoyundan destek talep eden Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, bu zamana dek yaptıkları açıklamalarda engellemelerle karşılaştıklarını söyledi. Şenyüz’ün dört ay tutuklu kalmasının ardından iddianame hazırlanmadan serbest bırakıldığını hatırlatan baba Gündüz, “İddianamemiz hazırlandı. İçi boş, ‘ölen ölmüş kalanı kurtaralım’ mantığında işleyen bir iddianameydi. Adalet Bakanlığı yüzümüze kapandığı için altı hafta eylem yaptık. Hiçbir kurum bizi dinlemediği gibi bize karşı oldu. Birçok kez gözaltı tehdidi ve şantajıyla karşılaştık” dedi.

Çabalarının karşılıksız kaldığını ve 1 Ağustos’ta “Umut’a Ses Ol” kampanyası kapsamında çocuklarını kaybeden ailelerle bir araya geldiklerini belirten baba Gündüz sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Biz intikam değil adalet istiyoruz. Adalet bu kadar uzak, bu kadar zor mu? Adaletin bizler üzerine yüklediği yük karşısında tekrar baskı altındayız. Katillerin adil şekilde yargılanması gerekirken, kadın cinayetleri, çocuk istismarları ve bisikletli ölümlerine karşı Adalet Bakanlığı’nın bakış açısı bizi oldukça endişelendiriyor. Geçtiğimiz iki yılda 291 bisikletli öldürüldü. Biz bisiklet ölümlerini kadın cinayetlerine çok benzetiyoruz. Katiller ilk ifadesinde, ‘Bisikletlinin burada ne işi var’ diyorlar. Tıpkı kadınları katleden kadınları öldüren erkeklerin dediği gibi.”

‘BİZİM OĞLUMUZ TOPRAĞIN ALTINDA’

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'nda Türkiye 1'ncisi olan, elektrikli bisiklet kullanan Necati Kaan Şahin'e alkollü olarak araç kullanırken 11 Ağustos gecesi çarpan Mehmet Ali Şahin de üçüncü duruşmanın ardından serbest bırakıldı. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan Şahin’in annesi Nermin Şahin ve babası Mustafa Şahin de Ankara’daki açıklamaya katıldı. Necati Kaan Şahin’in babası Mustafa Şahin şunları kaydetti:

“Oğlum 20 yaşındaydı. Arkadaşlarıyla sohbet etti evine gelirken katilin biri arkadan çarptı. Alkollü sürücü, 100 metreden fazla motorsikleti sürükledi kaçtı. Benim oğlum tıp fakültesini kazanmıştı. Biz beyaz önlükle çocuğumuzu hayal ederken kefenle toprağa koyduk. Adalet mücadelesini yürütmekten acımızı yaşayamıyoruz. Bilinçli taksir diye bir şey yok. Biz kasten adam öldürmeyle yargılanmasını istiyoruz. Katil 28 Kasım’da serbest bırakıldı, tutuksuz elini kolunu sallayarak geziyor. Bizim oğlumuz toprağın altında.” (DUVAR)