UNESCO listesine alınan köyde kazı başlatıldı: Hedef 14. yüzyıldaki yerleşime ulaşmak

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve halk arasında 'Çivisiz Cami' olarak bilinen Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii'nin bulunduğu köyde kazı başladı.

Abone ol

DUVAR - Kastamonu Merkez ilçesineki Kasaba köyünde bulunan ve halk arasında 'Çivisiz Cami' olarak da bilinen Mahmut Bey Camii, 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alarak “Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri” kategorisinde tescil edildi.

UNESCO Dünya Mirası Listesine girdikten sonra Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii ile ilgili çeşitli projeler ve çalışmalar yürütülmeye başlandı. Bu çalışmalar çerçevesinde Kastamonu Müze Müdürlüğü koordinesinde, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Anar Azizsoy'un akademik danışmanlığında çevresinde arkeolojik kazı çalışmalarına başlandı.

İHA'nın haberine göre kazı çalışmaları neticesinde, 1366 yılında inşa edilen Mahmut Bey Camii'ne yaklaşık 50 metre uzaklıkta bulunan ve aynı tarihte yapıldığı düşünülen cami hamamında başlanılan kazı çalışmalarıyla Türk yerleşimi ortaya çıkarılması hedefleniyor. Mahmut Bey Camii'nin çevresinde hamam dışında külliyeyi andıran farklı yapılar ile mezarların da olduğu düşünülüyor.

Bu çerçevede Kastamonu Müze Müdürlüğü koordinesinde, Karabük Üniversitesi'nden gelen öğrencilerle birlikte, Azizsoy'un akademik danışmanlığında kazı çalışmaları yürütülüyor. Arkeolojik kazı çalışmalarının bu yıl içerisinde de devam edeceği ifade edildi.

MAHMUT BEY CAMİİ HAKKINDA

 Kastamonu'nun Merkez ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunan Mahmut Bey Cami, üst örtüsünün bindirme tekniğiyle inşa edilmesi nedeniyle halk arasında "Çivisiz Cami" olarak biliniyor. Candaroğulları Beyliği Dönemi'nde 1366 yılında Mahmut Bey tarafından inşa ettirilen Cami, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve 17,9x11,55 metre boyutlarındadır. Dış duvarları moloz taştan inşa edilen caminin iç mekanında tamamen ahşap tercih edilmiştir. İç mekanda mihrapta ve pencere çerçevelerinde alçı, kitabe levhası ve giriş kapısının söve ve lentolarında mermer kullanılmıştır. Anadolu Türk mimarisinde Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii mimari, malzeme-teknik özelliklerinin yanı sıra tüm iç mekana yayılan süslemeler dikkat çekiyor.

(İHA)