Üniversite öğrencilerinden tepki: Eğitimi enkaz altında bıraktılar
Üniversite öğrencileri online eğitime tepki gösterdi. Öğrenciler, "AKP kriz anlarında, üniversitelileri alanlarından çekerek bu krizi çözeceğini düşündü. Eğitimi enkaz altında bıraktılar” dedi.
Özlem Kara
İZMİR - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar dün yaptığı açıklamada, üniversitelerin bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini söyledi. Özvar’ın açıklamasına öğrencilerden tepki geldi. Öğrenciler online eğitimin yetersiz olduğunu söylerken aynı zamanda üniversiteleri sadece bir eğitim alanı olarak görmenin üniversitelerin içini boşalttığını vurguladı.
2019 yılında lisans eğitimi için üniversiteye giriş yapan öğrenciler pandemi ve deprem nedeniyle 4 yıllık eğitim öğretim hayatlarının sadece iki yılını dersliklerde ve arkadaşlarıyla geçirdi. Önlisans öğrencilerinin bazıları ise ya yarım dönem ya da bir yıl yüz yüze eğitim görebildi.
‘EĞİTİMİ ENKAZ ALTINDA BIRAKTILAR’
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) öğrencisi Toprak Bora Kasapoğlu, üniversitelerin online eğitime geçmesine tepki göstererek "Bir afet durumu var. Burada hükümetin önceliklerinin problemli olduğunu düşünüyorum. Eğitimi arka plana atıp diğer şeylere öncelik veriyorlar. Bildiğim kadarıyla bunu yapmak için bir altyapıları da yok. Burada da çok ciddi sorunlar oluşacak. Öğrencileri yurtlardan çıkartıp depremzedeleri yurtlara yerleştirmek yerine otelleri açabilirlerdi. Veya ellerindeki diğer imkanları seferber edebilirlerdi. Afetzedeleri oralara yerleştirmek yerine eğitimi enkaz altında bıraktılar. Eğitimi enkaz altında bıraktıkları için bundan doğacak sorunların da sorumlularının hükümet olduğunu düşünüyorum. Ben üçüncü sınıf öğrenciyim, hazırlık da okudum. Yani bakıldığında ben 4 yıldır okula gidiyorum ama sadece 2 yıl yüz yüze eğitim alabildim. Ayrıca ben online eğitim psikolojisine de sahip değilim. Online eğitim olunca ben üniversite yaşamının bir parçası olamıyorum. Bu da beni eğitimden uzaklaştırıyor. Okul alanında olamayınca daha çok yalnızlaştırılmaya itiliyoruz ve bu da benim psikolojik olarak eğitime hazır olmamama neden oluyor” dedi.
‘AKP ALMADIĞI SORUMLULUĞUN BEDELİNİ GENÇLİĞE ÖDETİYOR’
Uşak Üniversitesi Okul Öncesi bölümü öğrencisi Mine Nur Karaçam, hükümetin krizlerin çözümünü sermayeden hesap sorarak değil emekçi halktan ve gençlerden sorduğunu belirterek “Özellikle barınma krizinin çözümünü 1150 odalı sarayı, yüz binlerce boş konut ve yüz binleri barındıracak oteller varken öğrencilerin eğitim hakkından kopararak KYK yurtları üzerinden çözmeye çalışması iktidarın ne kadar acizleştiğini göstermektedir. Arkadaşlarımızı yurtlardan çıkartıp uzaktan eğitime geçme kararıyla sorun çözülemeyecektir aksine daha büyük bir sorun ortaya çıkacaktır. AKP iktidarı almadığı sorumluluğun bedelini gençliğe ödetmeye çalışmaktadır. Her kriz anında eğitimin geri plana atılması bunun göstergesidir. Tek adam rejiminin artık bu memlekette 1 saat dahi kalmamasını gerekliliği gözler önündedir. Ülkemizin devrimcilere hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyduğu tekrardan gözler önüne gelmiştir” diye konuştu.
‘AKP’NİN EĞİTİME BİÇTİĞİ DEĞER’
Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Orhan Kiper bir öğrenci olarak üniversitelerin yüz yüze devam etmesi gerektiğini vurgulayarak “Üniversitelerin sadece akademik eğitim görülen kurumlar olmasına karşıyım. Üniversiteler sadece akademik değil ayrıca sosyal anlamda da kendini yetiştirdiği yetkin yerlerdir. Bu nedenle üniversite denilen kurumun sadece eğitime indirgenmesi onun içinin de boşaltılmasıdır bu sebeple üniversitelerin derhal yüz yüze eğitim gerçekleştirilebilecek hale getirilmesi, bu olanakların bütün öğrencilere derhal sağlanması gerekiyor.
Pandemide de gördüğümüz gibi AKP kriz anlarında, üniversitelileri alanlarından çekerek bu krizi çözeceğini düşündü. Bu bence AKP’nin eğitime, üniversiteye karşı aldığı tavrın ve ona biçtiği değerin bir göstergesi. AKP depremzedeleri kullanarak eğitime bir darbe vurmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
‘DEVLET ÇÖZÜMLER ÜRETEBİLİR AMA GÖZÜNÜ KYK’LARA DİKTİ’
Üniversitelerde verilen öğrenim hizmetinin toplumun geleceği olduğunu vurgulayan Üniversitelerden Sorumlu İzmir Eğitim Sen 4 No’lu Şube Başkanı Ümit Akıncı, Türkiye’de uzaktan eğitimin pandemide de test edilip bu durumun mümkün olmadığının görüldüğünü söyledi. Geleceğin, doktorları, avukatları, bilim insanları, mühendislerinin uzaktan eğitim ile yetiştirilemeyeceğini dile getire Akıncı, Eğitim Sen’in yüz yüze eğitimden yana olduğunu vurguladı. Akıncı, “Hükümet deprem nedeniyle (KYK) Kredi Yurtlar Kurumu’nun kullanımı nedeniyle böyle bir karar aldığını açıklıyor. Şunun da farkındayız devlet çok büyük bir organizasyon, elinde barınmayla alakalı çok büyük avantajları var. Depremzede vatandaşları farklı yerlere yerleştirebilir, çözümler üretebilir ama devlet ilk olarak KYK yurtlarına gözüne dikti” dedi.
‘KYK’LAR DEPREMZEDELER İÇİN UYGUN DEĞİL’
Aynı zamanda KYK yurtlarının depremzedeler için elverişsiz olduğuna değinen Akıncı, meselenin depremzedelerin başlarını sokacak bir ev meselesi olmadığını, depremzedelerin yaşamlarının sağlıklı bir şekilde ve çeşitli ihtiyaçlarını kolay bir şekilde sürdürebilmesinin asıl mesele olduğunu söyledi. Akıncı, “Öğrenci yurtlarının altyapı hizmetlerinin eksikliğini, sunulan barınma hizmetinin düşüklüğünü biz uzun yıllardır söylüyorduk. Dolayısıyla KYK yurtları aileler için depremzedeler için kullanabilecek bir seçenek olarak görülmüyor" diye konuştu.
'ÖĞRENCİ TEPKİSİNDEN ÇEKİNİYOR OLABİLİRLER’
Online eğitime geçilmesinin farklı yönleri olduğunu da söyleyen Akıncı, hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle sadece politik olan öğrencilerin değil politik olmayan öğrencilerin de hükümete karşı ciddi bir tepkisi olduğunu söyledi. Bu nedenle de hükümetin üniversitelerin hareketlenmesinden korkuyor olabileceğini söyleyen Akıncı, "Yan yana gelme durumunu önleme çalışması da olabilir. Malum seçim dönemindeyiz. Çoğu kesimin tepkisi de var. Öğrenci tepkisinden de çekiniyor olabilirler" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ikinci bir online eğitime hazır olmadığını vurgulayan Akıncı, pandemi döneminde de online eğitimi test ettiklerini, aynı zamanda deprem bölgesindeki öğrencilerin ve deprem bölgesinde olmayan öğrencilerin teknik altyapısının olmadığını kaydetti. Akıncı, "Dünyada bir inşaat mühendisinin, hukuk öğrencisinin online eğitimle mezun olması gibi bir şey yok" dedi.