Üniversitelerin 'tercih' ettiği Seç-San Yemek, Sayıştay raporuna girdi
Üniversite ihalelerini alarak sermayesini 3 yılda 133 kat arttıran ve daha önce de usulsüzlük iddialarıyla gündeme gelen Seç-San Yemek'in Düzce Üniversitesi'ndeki ihalesi Sayıştay raporuna girdi.
ANKARA - Sayıştay Başkanlığı, 2023 yılına ait denetim raporlarını yayımladı. Düzce Üniversitesi’ne ait Sayıştay raporunda yemek hizmeti alım ihalelerinde yaşanan hata ve eksiklikler dikkat çekti.
Yapılan denetimlerde, ihale dokümanında Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerine uygun olmayan düzenlemeler yapıldığı, yemek alım ihalesinin yaklaşık maliyet hesabında hata ve eksikliklerin bulunduğu ve hatalı “borcu yoktur” belgesi esas alınarak şirkete ödeme yapıldığı tespit edildi.
Rapora göre, 2022 ve 2023 yıllarında üniversite tarafından düzenlenen yemek hizmeti alımı ihalelerinin ikisini de Seç-San Yemek aldı. Marmara Üniversitesi öğrencileri; yemekhane ücretlerine yapılan zam, yemeklerde kurt ve saç teli çıktığı iddiasıyla Seç-San Yemek’ten defalarca kez şikayetçi olmuştu. Şirket son olarak ise CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yemek ihaleleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ile gündeme gelmişti. Kılıç, şunları kaydetmişti:
“2023 yılı Eylül ayında üniversitenin yemek ihale süreci başlıyor. Ancak ihale birden pazarlık usulüyle 6 aylığına 125 milyon lira bedelle Seç-San isimli firmaya veriliyor. 11 Mart 2024 tarihinde tekrar ihaleye çıkılıyor. 12 firma ihaleye giriyor ve 24 ay hizmet üzerinden yapılan ihalede en düşük fiyatı veren firma 2 yıl için 220 milyon TL teklif veriyor. Ancak bu ihale iptal edilerek ihaleye girmeyen Seç-San firması çağrılarak sadece 3 ay için 64 milyon lira bedelle ihale veriliyor. 2 yıl için 220 milyon lira nerede 3 ay için 64 milyon lira nerede? 2 yıl için 312 milyon lira kamu zararı..."
‘İHALEYE KATILIM KISITLANDI, REKABET ENGELLENDİ’
Düzce Üniversitesi'yle ilgili Sayıştay raporunda, 2022 yılına ait üniversite personeli ve öğrencilerine dört kap yemek alımı hizmeti ve 2023 yılına ait üniversite personeli ve öğrencilerine üç kap yemek alımı hizmeti ihalelerinin Teknik Şartnamesinde istenen belgelerden dolayı, “ihaleye katılımın kısıtlandığı, rekabetin engellendiği ve Kamu İhale Genel Tebliğinin 75’inci maddesine aykırı düzenleme yapıldığı” tespitleri yer aldı. Sayıştay, Kamu İhale Tebliğinin 75.3’üncü maddesini hatırlatarak, aday ve isteklilerden sadece Gıda Üretim İzni Belgesi’nin istenilmesinin yeterli olduğunu kaydetti.
HATALI 'BORCU YOKTUR' BELGESİ ESAS ALINMIŞ
Raporda, Düzce Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 2022 yılına ait ihale kapsamında Seç-San Yemek şirketine ödenen ücret öncesinde işyeri sicil numarası üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumundan alınması gereken “borcu yoktur” yazısı yerine hatalı belge esas alınarak şirkete ödeme yapıldığı kaydedildi. Yapılan denetimlerde, üniversitenin Seç-San Yemek şirketine ödeme yaparken ihale konusu işle ilgili açılan sicil numarası üzerinden prim borcu sorgulaması yapılan belge yerine yüklenicinin Türkiye genelindeki sorgulama sonucu “e-borcu yoktur” belgesini esas aldığı tespit edildi. Raporda ayrıca, “Sorgulamaya esas alınan belgenin üzerinde bu belgenin, 5510 sayılı Kanunun 90’ıncı maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara ihale suretiyle yapılan işlerle ilgili istihkak ödemelerinde/kesintilerinde kullanılamayacağının açıkça yazdığı görülmektedir” ifadeleri yer aldı.
İHALELERİ ALMAYA DEVAM EDİYOR
Düzce Üniversitesi tarafından 2024 yılında yapılan yemek hizmeti alımı ihalelerinin de tümünü Seç-San Yemek’in aldığı ortaya çıktı. Sayıştay denetimine takılan ve “Açık” usulle yapılan ihalelerin denetimden sonra “doğal afet” usulü ile gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Üniversitenin, 16/09/2024-30/06/2026 tarihleri arasında iki yıllık hizmet alınması için “Açık” usulle açılan her iki ihaleyi de iptal ederek “doğal afet” usulü ile birer, ikişer ve üçer aylık şeklinde tekrar ihaleler düzenlendi.
SERMAYESİ ÜÇ YILDA 133 KAT ARTTI
Son yıllarda üniversitelerin yemek hizmeti alımı ihaleleriyle adı duyulan Seç- San Yemek, hızla sermaye arttırımına gidiyor. Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yer alan bilgilere göre, firmanın 2021 yılında 3 milyon TL sermayesi bulunuyor. 2024 yılına gelindiğinde ise Seç-San Yemek’in sermayesini 133 kat arttırarak 400 milyon TL yaptığı görülüyor.