Üniversiteliler yaz tatilinde iş başında: Çalışmazsam okuyamam

Geçinmek için yaz aylarında çalışmak zorunda olan üniversite öğrencileri depo işçiliğinden motokuryeliğe pek çok alanda mesai yapacak. Öğrenciler, neden çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Abone ol

ANKARA - Üniversiteler, haziran ayında kapılarını kapatıyor. İki milyonun üzerinde örgün öğretim öğrencisi eğitime yaz molası verecek. Ancak pek çok üniversite öğrencisi yaz aylarında çalışmak durumunda. Yazın çalışmak zorunda kalacak üniversiteliler, “Sıra arkadaşlarımızın bir kısmı yazı tatil yaparak geçirecekken bizlerin çalışmak zorunda kalması hiç adil değil” diyor.

'AİLEM DESTEKLEYEMİYOR, YAZIN ÇALIŞMAZSAM GEÇİNEMEM'

Ankara Ortadoğu Sanayi ve Ticaret Merkezi’nde (OSTİM) bir şirkete bağlı depoda işçi olarak çalışacağını söyleyen Ankara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Burak Ağırbaş çalışmadığı takdirde geçinemeyeceğini vurguluyor. Ankara'ya öğrenci olarak geldiğini ve ilk senesinde yarı zamanlı garsonluk yaptığını anlatan Ağırbaş, “Ücreti bir miktar daha fazla olduğu için OSTİM'de yarı zamanlı depo işçisi olarak çalışmaya başladım. Yazın tam zamanlı olarak devam edeceğim. Lise zamanlarımda da ailemle birlikte mevsimlik işçi olarak çalışıyordum. Okulu kazandığımda ailem ekonomik destek sağlayamayacağını söylemişti. Ankara'ya ilk geldiğimden beri çalışıyorum” diye konuştu.

‘KEŞKE YAZIN ÇALIŞMAK YERİNE EĞİTİMİME ZAMAN HARCAYABİLSEYDİM’

Yaşadığı durumun adaletsiz olduğuna vurgu yapan Ağırbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ailem kendi ihtiyaçlarını karşılamada zorlanırken ekonomik bir beklentim olamazdı. Ben de okulumu tamamlamak için mecburen çalışmak zorundayım. Keşke yazın da çalışmak yerine eğitimime zaman harcayabilseydim ancak mecbur çalışmak zorundayım. Aslında sıra arkadaşlarımızın bir kısmı yazı tatil yaparak geçirecekken bizlerin çalışmak zorunda kalması hiç adil değil."

‘OKULLAR KAPANINCA BURSUM KESİLECEK, ÇALIŞMAK ZORUNDAYIM’

Yazın motokurye olarak çalışacak olan Ankara Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Ulaş Taşkın, Kredi Yurtlar Kurumu'ndan 2 bin lira kredi aldığını, özel bir kurumdan da burs aldığını anlattı. Aldığı kredi ve bursla kirasını ödediğini ve geçimini sağladığını söyleyen Taşkın, “Kurumdan aldığım burs yazın kesilecek. Kiramı ödemek ve kişisel ihtiyaçlarımı sağlamak zorundayım. Bu da çalışmama ve mesai yapmama sebep olacak. Aldığım kredi ve burs toplamının eğitim döneminde geçinmeme katkısı çok kısıtlıyken, bursumun yazın kesilecek olması ekonomik açıdan işimi epey zorlaştıracak” dedi.

'DEVLETİN ÖĞRENCİLERE BU DENLİ AZ İMKAN SAĞLAMASI ÜZÜCÜ'

KYK kredilerinin çok düşük olduğuna dikkat çeken Taşkın, “Çalışmak zorunda olmamızın asıl sebebi KYK kredisinin asgari ücretten çok düşük olması. Devletin öğrencilere bu denli az imkan sağlaması üzücü bir durum” ifadelerini kullandı.

‘BABAMIN TEK MAAŞI İLE GEREKSİNİMLERİMİZİ KARŞILAYAMAYIZ'

Yaz tatilini garsonluk yaparak geçirecek olan Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencisi Zerda Karaca da yazın 1 aylık zorunlu stajı olduğunu ve hem çalışıp hem de staj yapacağını anlatıyor. Okul döneminde de çalıştığını söyleyen Karaca, “Aile evinde yaşıyorum ve babamın tek maaşı ile evin gereksinimlerini karşılayamıyoruz. Kazandığım paranın bir kısmı ile aile ekonomisine katkıda bulunuyorum. Dönem içerisinde haftanın 5 günü hem okula gidip hem de işe gidiyordum ve bu çok yoruyordu. 1 ay olan zorunlu staj döneminde de aynı anda işe yoğunlaşmam gerekecek. Eğitim dönemindeki yoğunluğum yazın da devam edecek. Yazı staj ve işte geçirecek olmam ise yazın dinlenmem için vakit kalmamasına neden olacak” diye konuştu.

‘BUGÜNÜ DÜŞÜNMEKTEN GELECEĞİ GÖREMEZ HALE GELDİM’

Bir kafede barista olarak çalışan ve yazın da işe devam edeceğini söyleyen Ankara Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölümü öğrencisi Furkan Serdar Özer, yazın çalışacak olma sebebinin yüksek kira bedeli olduğunu söylüyor. Zamanını okuldan çok işe ayırdığını, yazın da tam zamanlı olarak işine devam edeceğini anlatan Özer, sözlerine şöyle devam etti:
“Çalışmazsam dışarıda bir çay-kahve dahi içemem. Bugünü düşünmekten geleceği göremez hale geldim çünkü sürekli çalışıyorum. Fazla çalışmak zorunda olmamın tek sebebi ise hayat pahalılığı çünkü gelir gideri karşılamıyor. Bu ülkede tuzu kuru olmayan, geliri orta düzeyin üzerinde olmayan herhangi bir ailede dünyaya gelmiş öğrencinin çalışmadan okuyabilme ihtimali ne yazık ki yok.”

'BİZİ BU EŞİTSİZLİĞE SÜRÜKLEYEN YETKİLİLERE ÖFKELİYİM'

Yaz döneminde otel ve kafelerde iş bakacağını söyleyen Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Buse Aydın, gençlerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyledi: “Ailem Antalya'da ikamet ediyor. Ben de yazın mecburen ailemin yanına dönüp iş arayacağım. Mevcut ekonomik kriz atmosferinde temel ihtiyaçlarımı bile karşılamada yetersiz kalıyorum. Günümüz Türkiye'sinde biz gençliğin büyük bir kesimi temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Ben tatile gidebilen sıra arkadaşlarıma baktığımda onlara karşı asla bir öfke duymuyorum. Ancak bizi bu eşitsizliğe sürükleyen yetkililere öfkeliyim. Staj yapmak, eğitimimizi desteklemek, kitap okumak yerine yazın çalışmak zorunda bırakılan bizleri bu koşullara mahkum edenler umarım ne yapamadıklarının farkına varırlar.”