Ünlü yatırımcı Mark Mobius: Kur kriziyle karşı karşıya kalan tek ülke Türkiye olmayabilir

Ünlü yatırımcı Mark Mobius'tan Türkiye yorumu: ABD'de faiz oranları artarken, dolar borcu olan diğer ülkeler de kur krizinden etkilenebilir. Türkiye'deki şirketlerimiz dolar üzerinden kazanıyor.

Abone ol

DUVAR - 'Yatırım gurusu' olarak tanınan Mark Mobius, Türk Lirası'ndaki rekor değer kaybına ilişkin değerlendirmesinde "Kur kriziyle karşı karşıya kalan tek ülke Türkiye olmayabilir" dedi. Mobius, ABD'deki yüksek faiz oranları nedeniyle dolar üzerinden borçlanan başka ülkelerin de döviz krizi yaşayabileceği yorumu yaptı.

Mobius Capital'in kurucusu olan ünlü yatırımcıya, CNBC’de yayımlanan 'Closing Bell' (Kapanış Zili) isimli programda 'TL'de görülen sert değer kaybının başka ülkelere de yayılıp yayılamayacağı' soruldu. Mark Mobius bu soruya, "Evet elbette yayılabilir. ABD'deki faiz oranları artarken, dolar üzerinden borcu olan bütün diğer ülkeler etkilenebilir" yanıtını verdi.

'BİRÇOK ÜLKE KENDİ PARA BİRİMİ ÜZERİNDEN BORÇLANDI'

Ünlü yatırımcı bu ülkelerin ismini vermezken, 1997'deki Asya finans krizinin ardından birçok gelişmekte olan piyasanın kendi para birimleri üzerinden borçlanmış olmasının 'iyi haber' olduğunu da ekledi.

'TÜRKİYE'DEKİ ŞİRKETLERİMİZ TL DÜŞTÜKÇE DAHA İYİ PERFORMANS SERGİLİYOR'

Mobius ayrıca, 'yüksek faizin illa ki piyasalarda büyük bir düşüş' anlamına gelmeyeceğini, güçlü kazançları ve marjları olan şirketlerin faiz yükselen ortamlarda yine de iyi performans sergileyebileceğini söyledi. Bu açıdan Hindistan ve Tayvan'ı tercih ettiği iki piyasa olarak sayan Mobius, Türkiye'de de zayıf para biriminin daha çok ihracat getirebileceğini söyledi. Mobius'un, "Türkiye'de sahibi olduğumuz şirketler dolar ve euro üzerinden kazanıyor. Ve Türk lirası düştükçe ve zayıfladıkça, maliyetleri çok daha azaldığı için daha iyi performans sergiliyorlar" sözleri dikkat çekti.

NOMURA BANK'IN TAHMİNİ: TÜRKİYE, MISIR, ROMANYA, SRİ LANKA

CNBC ise haberinde, Japonya merkezli Nomura Bank'ın geçtiğimiz hafta yayımladığı analize yer verdi. Analizde, bir döviz krizi riskinin en yüksek görüldüğü ülkeler olarak Türkiye'nin yanı sıra Mısır, Romanya ve Sri Lanka'nın adı sayılmıştı. (DIŞ HABERLER)