UNRWA: İsrail'in suçladığı 9 çalışan kanıt olmadan işten çıkarıldı

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri, İsrail'in 'Aksa Tufanı'na karıştığını' iddia ettiği 9 çalışanın 'tersine yargı süreci' ile kovulduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, dün Kudüs'te düzenlenen basın toplantısında, İsrail'in bazı UNRWA çalışanlarına yaptığı 'Hamas'ın 7 Ekim saldırısında dahli olduğu' suçlaması ve sonrasında işletilen süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. 

The Guardian'ın haberine göre, Lazzarini, İsrail'in suçlama yönelttiği dokuz UNRWA çalışanının 'tersine yargı süreci' ile işten çıkarıldığını söyledi. Lazzarini, çalışanları işten çıkarmadan ya da soruşturma açmadan önce İsrail'in iddialarını incelemediğini belirtti. 

'SORUŞTURMA YANLIŞ OLDUĞUNU SÖYLERSE TAZMİN İÇİN KARAR VERİLİR'

Basın toplantısında, bu çalışanlara karşı herhangi bir kanıt olup olmadığı sorusuna yanıt veren Lazzarini, "Hayır, soruşturma şu anda devam ediyor" diye konuştu. Kararı 'tersine yargı süreci' olarak nitelendiren UNRWA Genel Komiseri, "Onları açığa alabilirdim ama kovdum. Şimdi bir soruşturmamız var ve eğer soruşturma bize bunun yanlış olduğunu söylerse, o zaman BM uygun bir şekilde tazmin edilmeleri için bir karar alacak" dedi. 

Çalışanların iş akdini sonlandırma yönünde 'istisnai ve hızlı bir karar' aldığını anlatan Lazzarini, UNRWA'nın İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi'ndeki yaklaşık 2 milyon Filistinliye yardım sağladığı bir zamanda 'şiddetli ve çirkin saldırılar' ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Bu kararı neden aldığını anlatan UNRWA Genel Komiseri, "Çünkü eğer böyle bir karar almazsam yalnızca itibarımızı değil tüm bir kurum olarak kritik öneme sahip insani yardım sağlama yetimizin tehlikede olduğunu hissettim" dedi. 

Ne olmuştu?

İsrail'in bazı UNRWA çalışanlarının Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısına karıştığını iddia etmesi üzerine, Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya UNRWA'ya yönelik finansal desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Norveç, İrlanda ve İspanya ise UNRWA'ya desteklerini sürdüreceklerini duyurmuştu. UNRWA'nın en büyük bağışçıları arasında ABD ve Almanya yer alırken, İspanya, UNRWA'ya 2023 yılında doğrudan 18,5 milyon euro finansman sağlamıştı. Portekiz de 2 Şubat Cuma günü yaptığı açıklamada, UNRWA'ya 1 milyon euro değerinde ek yardım sağlayacağını duyurmuştu. Dışişleri Bakanı Joao Cravinho, X hesabından yaptığı açıklamada, 'bu zor zamanda Filistin halkına sırtlarını dönmemenin önemli olduğunu' belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)