Unutulduğu serviste ölen Alperen'in ablası, TÜBİTAK'tan ödül kazandı

Yaren Sakin, serviste unutulan kardeşinin hayatını kaybetmesinin ardından güvenlik sistemi projesi hazırladı. Sakin, TÜBİTAK yarışmasında birincilik ödülü kazandı.

Abone ol

DUVAR - TÜBİTAK 12'nci Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda İzmir bölgeden dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Okul servisinde unutulduktan sonra hayatını kaybeden Alperen Sakin'in ablası Yaren Sakin, servis araçları için geliştirdiği güvenlik sistemi projesiyle fizik dalında birinci oldu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 12'nci Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda dereceye giren öğrenciler için Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Kültür Merkezi'nde ödül töreni düzenlendi.

Türkiye genelinde 11 bin 352 projenin katıldığı yarışmaya İzmir'den 635 proje yer aldı. 635 projeden 80'i sergilendi. Biyoloji, değerler eğitimi, Fizik, Kimya, kodlama, Tarih ve Türkçe alanlarında yarışmaya katılan ve dereceye giren 80 öğrenciye ödülleri verildi.

'ÖNEMLİ OLAN DERECEYE GİRMEK DEĞİLDİ'

İzmir'in Çiğli ilçesinde, 17 Ağustos 2017'de unutulduğu serviste havasızlıktan yaşamını yitiren 3 yaşındaki Alperen Sakin'ın ablası Yaren Sakin, fizik dalında birincilik ödülünü kazandı.Adı anons edilince gözyaşlarını tutamayan Yaren Sakin, "Çok heyecanlıydım. En son adım okununca dereceye girmediğimi düşündüm. Üzülmedim çünkü burada olmak da çok güzel. Aslında çok beklemiyordum. Sürpriz oldu. Heyecanlıyım ve gururluyum" dedi.

Sakin'in babası Serkan Sakin de "Bir baba olarak gurur duydum çok mutluyum. Bu projeyi destekleyenleri teşekkür ediyorum. Önemli olan burada dereceye girmek değildi. Herkes bir şeyler yapmak için çabaladı. Hepsi gönüllerin birincisi" diye konuştu.

Servis şoförlerinin aracı kontrol etmeden indiğini söyleyen Yaren Sakin, bir proje geliştirmişti. Projeye göre, servisi şoför kontağı kapattıktan sonra aracın arkasındaki butona basması gerekecek. Butona basılmazsa 2 dakika içinde alarm devreye girecek ve şoför uyarılacak.

'HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN GİDİN'

Törende konuşan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Saffet Gönül öğrencilerin hayallerinin peşinden gitmelerini istedi. Gönül, "Ben de sizin yaşınızdayken uzay mekiği yapmak istedim. En son bir arkadaşımla roket yaptık. Gülen yüzleriniz hiç solmasın, hayallerinizin peşinden gidin" dedi.

Konuşmaların ardından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. (İZMİR/DHA)