'Üretici limonu 2.5 liraya satıyor, markette 10 lira'

"Üreticinin dalında şu anda kilogramını 2.5 liraya sattığı limon, büyükşehirlerde tüketiciye 10 liranın üstündeki fiyatlarla satılıyor" diyen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, tüketici ve üretici zarar ederken marketten tedarikçiye aracıların kazandığı sistemin değiştirilmesini istedi. Barut, ithalatın engellenmesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, üretcinin kilogramını 2.5 liraya sattığı limonun büyük kentlerde 10 liradan satıldığına dikkat çekti ve aracıların kazandığı sistemin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı ovalarda narenciye bahçelerinde incelemelerde bulunan Ayhan Barut, mayıs ayında aşırı sıcak ve şiddetli rüzgar nedeniyle oluşan hasarı yerinde gördü.

CHP'li Ayhan Barut, limon bahçelerini inceledi.

Ağustos ayı sonunda hasadı yapılacak limon bahçelerinde üreticilerin sorunlarını dinleyip çözüm bulunması için yetkilileri göreve çağıran Barut, "Türkiye'de yaklaşık 4 milyon ton narenciye üretiliyor. Bu üretimin yüzde 75'i Çukurova Bölgesi'nden karşılanıyor, Adana ise bunun 3'te 1'ini üretiyor. Bu üreticinin emeğinin karşılığı zarar olmasın" dedi.

'TÜKETİCİ VE ÜRETİCİ ZARAR EDİYOR'

Adana'da limon hasadının ağustos ayı sonu itibariyle başlayacağını anımsatan Ayhan Barut, "Üreticinin dalında şu anda kilogramını 2.5 liraya sattığı limon, büyükşehirlerde tüketiciye 10 liranın üstündeki fiyatlarla satılıyor. Aradaki 4-5 kat fiyat yüksekliği üreticinin kabahati değildir. Üretici sadece maliyetini karşılayan fiyatla ürününü satmaya çalışıyor. Aradaki marketçisi, komisyoncusu, tedarikçisi fiyatların katlanmasına neden oluyor. Tüketici ve üretici zarar ediyor. Hal Yasası'nın ve bu sistemin değişmesi gerekiyor" diye konuştu.

'İHRACATIN ÖNÜNÜ AÇIN, İTHALATI ENGELLEYİN'

Limonun kamuoyunda sürekli polemik konusu olduğuna işaret eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Limon hasadının yaklaştığı bu dönemde, limonda hâlâ ihracat yasağı sürüyor. Limondan portakala, mandarinden greyfurta tüm narenciye ürünlerinin önünün açılması gerekiyor. Özellikle limonda ihracat yasağının kaldırılması gerekiyor. Olumsuz iklim koşulları nedeniyle portakal ve mandalin gibi tüm narenciye ürünlerine ihracat yasağı getirilmemesi lazım. İhracat yasağı geldiği zaman, narenciye üreticisi çok daha sıkıntılı ve kötü günler başlıyor. Çünkü Türkiye'de portakal, mandarinden, limon ve greyfurta yüzde 150 ile yüzde 250 arasında kendine yeterlilik oranı yani üretim fazlası var. Dolayısıyla biz bu ürünlerde ihracata bağımlıyız. Mutlak suretle ihracat yapmamız gerekiyor. Limonda hasada sayılı günler kala yetkilileri uyarıyoruz. Gelin, tarımın önündeki engelleri kaldırın. İhracat yasağını kaldırın, ithalatı da engelleyin!" (Evrensel)