Üretim yeri elinden alınan kadın girişimci makinelerini ilçeye yığdı

Kocaeli Kandıra’da girişimci Gönül Uslu’nun üretim yaptığı yer kamulaştırıldı. Yeni bir yer için belediyeden ruhsat talebinde bulunan Uslu, olumsuz sonuç alınca makineleri ilçenin ortasına yığdı.

Abone ol

DUVAR - Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yaşayan Gönül Uslu, üç yıl önce eşi Saim Uslu’nun tasarladığı makinelerle mangal kömürü üretim ve paketleme tesisi kurdu. Kendisi ve eşinin birikimleri yanı sıra bir miktar da bankalara borçlandı. Kurulan üretim tesisi, kısa sürede yurtiçi ve yurtdışı satışlara başladı. İlçede yaşayan kadınlara istihdam imkânı oluşturan Uslu, çalışan sayısını kısa sürede 50’ye çıkarmayı hedeflerken tesisin bulunduğu yer, Kocaeli-Kandıra arasında yapılacak yol nedeni ile kamulaştırıldı.

Mülk sahibi ile de problem yaşayan Uslu, işyerini boşaltmak zorunda kaldı. Bu süreçte belediye yetkilileri ile temasa geçen Uslu, üretime devam edebilmek için yeni bir yer arayışına girdi. Ancak baktıkları hiçbir yer için belediyeden izin çıkmadı. Gerekçe olarak ise anılan yerlerde sanayi imarının olmaması gösterildi.

'KADINLAR İŞSİZ KALDI'

Gönül Uslu, “Burayı kendi imkânlarımızla kurduk. Devletten bir kuruş destek almadım. Vergi ve SGK primlerimi de günü güne ödedim. Ancak gelinen aşamada işyerini kapatmak zorunda kaldık. Resmen ortada bırakıldık. Kendimize ait işyerleri de var ancak ruhsat alamıyoruz. Sanayi tesisi olarak görülüyoruz. Oysa dışarı bir gram bile toz çıkmıyor. Beni en çok üzen de birlikte çalıştığımız kadınların işsiz kalması oldu” diye konuştu.

 

İHRACAT HAZIRLIĞI VARDI

Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat hazırlığı içinde olduklarını kaydeden Uslu “Tüm bu hazırlıklar boşa gitti. İşyerini kapatınca ben de makineleri, biraz da tepki olsun diye ilçenin en işlek noktalarından birine bıraktım. Milyonluk makineler yağmur altında kaldı. Sorunun çözümü için çalmadık kapı bırakmadık ancak bize destek olan çıkmadı” dedi.

 

Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ise, sorunun çözümü için çaba gösterdiklerini belirterek “İstihdama yaptıkları katkı bizim için de değerli. Mevcut yerden çıkmaları bizden kaynaklı değildi. Yeni bir yer için biz de destek olmaya çalışıyoruz. Çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ancak, belediye meclisinden karar çıkarmak, kimi zaman 8-10 ayı bulabiliyor. Ancak yine de üzerimize düşen ne olursa elimizden geleni yapmaya çalışırız” ifadelerini kullandı. 

 

'İLÇEDE KADIN GİRİŞİMCİ AZ'

Uslu’nun avukatı Birkan Öztürk ise “Müvekkil Gönül Uslu, örnek bir girişimci olarak ilçede öne çıktı. İlçede bu noktada kadın girişimci sayısı yok denecek kadar az. Müvekkil, eşinin tasarlayıp imal ettirdiği mangal kömürü makinesiyle üretim yapmak için Kandıra’da üretim yapabileceği bir yer bulamıyor. Bu durum çok sayıda genç kadının da istihdamını baltaladı” şeklinde konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)