Üretime ara veren TEMSA işçilerin iznini kesti

TEMSA'da salgın nedeniyle üretime ara verildi. Şirket, bu süreçte işçilerin yıllık iznini kesti.

Abone ol

DUVAR - Sabancı Holding tarafından geçtiğimiz yıl başka bir firmaya satılan TEMSA Ulaşım, bu satışın ardından geçirdiği krizlerle birlikte mayıs ayının sonunda hisselerinin tamamı ile birlikte Sabancı Holding ve Skoda Transportation’ın ana ortağı PPF tarafından satın alındı. İlk önce 2019 yılı kasım ayında bankaların işletmeye haciz göndermesi üzerine bir süre üretime ara veren TEMSA, şimdi ise korona virüsü salgını tedbiri kapsamında üretime ara verdi. Fabrikanın temmuz ayında tamamıyla üretime geçebileceğini düşündüklerini dile getiren Temsa işçileri, bu süreçte ücretlerini tam almalarına rağmen hacizden kaynaklı üretime verilen ara döneminde yıllık izinlerinin gasp edildiğini söyledi.

Evrensel'den Aydın Yiğit'in haberine göre, Skoda ve Sabancı’nın yüzde 50 ortaklıklarla fabrikayı satın almasını değerlendiren bir işçi, “Önceki yönetim fabrikayı iyi yönetemedi. Para yok denilerek borçlar ödenemedi ve haciz geldi ancak o süreçte Fransa’da başka bir bayii satın alındı. Orası hangi parayla satın alındı? Skoda ve Sabancı satın aldı fabrikayı, ancak önceki dönemde çalışamadığımız dönemler yüzünden küçülmeye gidilmesinden korkuyoruz. Birçok sipariş yetişmedi sonuçta. Yukarıdakilerin hataları yüzünden bizlere bir şey olmamalı. Amerika’ya adedi 1 milyon dolardan araç satılıyor. Yan sanayilerle birlikte 10 binin üzerinde işçi TEMSA için çalışıyor. Her işçiden günde binlerce lira kazanıyor. Bu fabrika zarar edecek bir yer değil fatura işçiye kesilmesin” dedi. Korona virüsü salgını ile başlatılan kısa çalışma ödeneğinin uzatılması gerektiğini de söyleyen işçi, “Salgın sebebiyle birçok yerde üretim durdu. İşçilerin maaşlarının bir kısmı kısa çalışma ödeneğinden veriliyor. İşçilerin mağdur olmaması için bu ödenek uzatılmalı diye düşünüyorum. Zaten oradan ödenen para da bizlerden kesilen ve biriktirilen para. Patronlara hiçbir şey olmuyor bu süreçte” ifadelerini kullandı.

'YILLIK İZİNLERİMİZ GERİ VERİLSİN'

Yıllık izinler hakkında konuşan başka bir işçi fabrikanın konkordatoda geçirdiği süreleri de hatırlatarak, “Haciz döneminde üretime ara verilmesi ile çalışmadığımız süreçler bizim yıllık izinlerimizden kesildi. Bu hakkımız bize geri verilmeli. Ekside olmak yerine artıya çıkarılmalıyız yıllık izinde, en azından sıfırlanmalı” dedi.

MESS tarafından salgın bahane gösterilerek uygulamaya sokulmak istenen MESS-SAFE cihazıyla ilgili konuşan başka bir işçi ise “Boynumuza bir cihaz takacaklarmış her hareketimizi takip etmek için. Eskiden köylerde ineğin boynuna da takardık kaybolursa bulmak için. MESS-SAFE de ona benziyor. MESS bu işlerin peşine düşmek yerine işçisinin hakkını versin, emeğinin hakkını versin” dedi.