Urfa, Bölge Kan Merkezi istiyor: Acil durumda Antep'ten geliyor

Urfa’da 16 yıl önce kan merkezi kapatıldı, ameliyatlarda çevre illerden kan bekleniyor. Hem hastalar hem de sağlıkçılar bu nedenle mağdur olduklarını söylüyor.

Abone ol

URFA - Türkiye’de en fazla doğumun gerçekleştiği Urfa’da, 16 yıl önce kapatılan kan merkezi bir daha açılmadı. Urfa Tabip Odası Başkanı, ameliyatlarda kan gerektiğinde 5-6 saat çevre illerden kan beklediklerini söyledi.

HASTA YAKINLARI KAN İÇİN ANTEP'E GİDİYOR

2 milyonun üzerinde nüfusa sahip Urfa’da, Bölge Kan Merkezi bulunmaması büyük sorun yaratıyor. Ameliyat esnasında ihtiyaç duyulan kana istenildiği anda ulaşılamıyor. Doktorlar hastalarına müdahale etmekte güçlük yaşıyor.

Urfa'nın günlük kan ihtiyacı Gaziantep Bölge Kan Merkezi'nden karşılanıyor. Urfa'da Kızılay’a bağışlanan kanlar toplanarak Gaziantep Bölge Kan Merkezi'ne gönderiliyor. Bağış yapılan kanlar burada işleniyor ve depolanıyor. Her gün hasta yakınları Urfa'dan Antep'e, kan için gidiyor.

Şanlıurfa Tabibler Odası Başkanı Bulut Ezer

'2008 YILINDA BİR ÇOCUĞA AİDSLİ HASTA KANI VERİLMESİ SONRASINDA KAN MERKEZİ KAPANDI'

Şanlıurfa Tabibler Odası Başkanı Bulut Ezer, “Hastaların trombosit beyaz kan ihtiyacı olduğu zaman Antep'ten geliyor. Örnek veriyorum, bir ameliyat sırasında kana ihtiyaç duyulduğunda, Urfa'da Kızılay Kan Merkezi olmadığı için doğrudan Antep'ten talep ediliyor ve kanın gelmesi 5-6 saat sürebiliyor. O yüzden Acil durumlarda ciddi bir sıkıntıya yol açıyor” diye konuştu.

Ezer, Urfa’nın büyükşehir olduğunu anımsatarak çok sayıda ameliyat olduğunu kan ihtiyacının yüksek olduğunu vurguladı. Ezer, şöyle devam etti: “Urfa’da 2008 yılında AIDS’li bir hastanın kanının bir çocuğa verilmesi sonrasında kan merkezi kapandı. Bu yüzden bütün şehir cezalandırıldı. Yaşanan olay elbette ki doğru değil ama koskoca bir kan merkezini kapatmak çözüm değildi. Çözümü, var olan aksaklıkları gidermekti.”

Birçok siyasinin kan merkezi ihtiyacını görerek vaatlerde bulunduğunu aktaran Ezer, Urfa'nın ihtiyacının hala karşılanmadığının altını çizdi. 

Urfa Kızılay Şube Başkanı Dr. Ahmet İnan

‘BURADA TOPLANAN KAN ANALİZ İÇİN ANTEP’E GİDİYOR’

Urfa Kızılay Şube Başkanı Dr. Ahmet İnan ise şu bilgileri aktardı: “Şu anda Urfa'da Kızılay Kan Merkezi var, kan toplanıyor. Şehir merkezinde 5 yerde kan topluyoruz ve bütün hastanelere acil ihtiyaçları kadar dolaplarında bulundurmaları üzerine veriyoruz. Fakat Urfa'nın hakkı bu değildir.”

Urfa’da bölge kan merkezi olması gerektiğini vurgulayan İnan, “Burada toplanan kan Antep'e gidiyor, Antep'te analiz ediliyor. Urfa'nın ne kadar ihtiyacı varsa her gün günde iki sefer olmak üzere kan getiriliyor ama burada Bölge Kızılay Kan Merkezi'nin olması gerekiyor. Biz zaten genel merkeze bunu söyledik, yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Tabii tek çabayla olmuyor. Milletvekilleri, valisi, bakanı herkesin sahiplenmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

‘İHMALİ BULUNAN GÖREVLİYE CEZA VERMEK YERİNE KOCA KENTE CEZA KESİLDİ’

Hasta yakını Fatma Yöyen ise Urfa’nın cezalandırıldığını düşündüğünü belirtti. Yöyen, “Kentte yıllar öncesinde bir kan merkezi bulunuyordu. Çıkan HIV virüsünün ardından ihmali bulunan görevliye ceza verilmek yerine, koca kente ceza kesildi ve merkez kapatıldı” ifadelerini kullandı. 

Kan sorunu nedeni ile hasta ve hasta yakınlarının endişe içinde olduğunu aktaran Yöyen, “Şimdi annem hasta, bir şey olursa diye korkuyoruz. Kan ihtiyacımız karşılanmazsa diye tereddüt içinde oluyoruz. Bu durum yaşamları riske attığı gibi kana ulaşmak için verilen çaba sonucu maddi olarak da vatandaşları zora sokuyor” dedi. Yöyen, milletvekillerinin bu konuyu yeterince gündeme getirmemesinden de şikayetçi.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal
MAHMUT TANAL KONUYLA İLGİLİ SORU ÖNERGESİ VERECEK

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ise şunları söyledi: “Öncelikle Kan Toplama Merkezi'nin Şanlıurfa gibi nüfusu 2.5 milyonun üzerinde olan bir şehirde olmaması büyük bir eksikliktir. Ameliyata giren hastanın mukadderatının ne olacağı belli olmaz. Doktorlar ameliyata veya bir operasyona girerken sıkıntı olabilir.”

Sağlığa erişim ve yaşam hakkının tehdit altında olduğunu vurgulayan Tanal, “İnsanların o anlamda gerek ameliyathanede bekletilmesi ya da Gaziantep'ten kanın gelmesini beklemesi, bu kişinin tedavisine başlama sürecini uzatır.

İdari anlamda da baktığımız zaman büyük bir hizmet kusuru söz konusudur. İdari olarak Sağlık Bakanlığı bu durumdan mesuldür ve siz bu kadar büyük bir şehirde, bu kadar yoğunluğu olan bir şehirde, bölge kan merkezi açmıyorsanız; bu şehre bir cezadır” diye konuştu.

Tanal, konuya ilişkin TBMM’ye soru önergesi vereceğini söyledi.