Urfa Valisi’nden işçilere: Orada burada toplanmalar olmasın

Yılmazlar Terlik ve Ayakkabı fabrikası işçileri eylemlerine devam ediyor. Urfa Valisi ile görüşen işçilere “Orada, burada toplanmalar olmasın, provakatörlük yapanları aranızdan ayıklayın” denildi.

Abone ol

Fatma Keber

URFA – Urfa’da 9 Ekim’de KOD-17 ile işten atılan Yılmazlar Terlik ve Ayakkabı Fabrikası işçilerinin eylemleri bugün de devam etti.

Günlerdir seslerini duyurmaya çalışan işçiler, sabah saatlerinde Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrika önünde bir araya gelerek eylem yaptı. “İşçiler burada, makineler nerede” sloganı atan yaklaşık 300 işçi, basın açıklaması yaparak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

İŞÇİLER: BİZ GÜVENİMİZİ YİTİRDİK

Olay yerine çok sayıda jandarma sevk edilirken açıklama sonrası Organize Sanayi Bölgesi müdürü Osman Oktay işçilere ‘10 işçinin Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile görüşebileceğini' söyledi. Bunun üzerine işçiler valilik binası önüne gitti. İşçi Mustafa Şimşek, haklarının gasp edildiğini belirterek “Hepimizi ortada bırakıp gittiler. Fabrikada hiçbir makina kalmadı, maaşlarımızı alamadık. Yetkililerin yardım etmesini istiyoruz” dedi. İşçilerden Adıl Doğan ise elektrik faturasını ödeyemediği için evinin elektriğinin kesildiğini söyleyerek duruma tepki gösterdi. Fabrikanın yeniden üretime başlayacağı ve işçilerin yeniden işe alınacağı iddialarına tepki gösteren Aydın Polat ise “Biz güvenimizi yitirdik, biz sadece paramızı istiyoruz. İş verilecekse, bize başka yerde verilsin” dedi.

‘ARKAMIZDA HİÇ KİMSE DURMUYOR’

Hülya Başkurt da “Bizleri açıkça dolandırdılar. Mağdur ettiler. Hakkımızı arıyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler mağdur insanlarız. Borçlarımız var. Arkamızda hiç kimse durmuyor. Zamanı gelip oy istemesini biliyorlar” diye konuştu. Perihan Berber, fabrikada iki yıl çalıştığını belirterek, “Pazartesi iş başı yapacaktık. Gittik makinalar yok. Bizim hakkımızı ödemeden, bizim emeğinizin karşılığını ödemeden, bu makinaları nereye götürdüler. Bize de günah yazık. Bize iş imkanı versinler. Benim çocuklarım hepsi sefil, bize de yazık değil mi? Hakkımızı neden yiyorlar?” diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

VALİ: YASAL HAKLARINIZI KULLANIN

10 kişiden oluşan işçi heyeti, İl Valisi Abdullah Erin ile görüştü. Üç saat süren görüşmede işçilere büyükşehir belediyesi tarafından gıda yardımı, Şanlıurfa Valiliği tarafından da nakdi yardım yapılacağı söylendi. Ayrıca, Vali Erin’nin işsiz kalan 300 işçinin listesinin kentte yeni kurulacak firma sahiplerine verileceği, iş bulmaları konusunda yardımcı olunacağı sözü verdiği ifade edildi. Valilikteki görüşmede yer alan ve ismini paylaşmak istemeyen bir işçi, işçi eylemleri konusunda uyarıldıklarını söyledi: “Vali Bey yasal haklarınızı kullanın, İŞKUR’a başvurup işsizlik maaşı alın, biz de yeni başlayacak firmalara sizin isminizi veririz. Ancak orada burada toplanmalar olmasın, provakatörlük yapanları aranızdan ayıklayın dedi.” Vali Erin’nin işverenlerle de görüştüğü ve işverenin başka bir yere olan borçlarını ödemek için makinaları sattığını, eline para geçmesi durumunda fabrika işçilerine ödeme yapacağını söylediği iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’daki OSB’de faaliyet gösteren Yılmazlar Terlik ve Ayakkabı fabrikasında çalışan işçiler, 9 Ekim sabahı ücretsiz izin dönüşü işbaşı yapmak için gittikleri işyerlerinin boşaltıldığını öğrendi. Birkaç aydır maaş alamadıklarını söyleyen işçiler, alacakları için eylem yapıyor.