Urfa'da 1621 gündür süren işçi direnişi
Urfa'da sendikalı oldukları için işten atılan TÜVTÜRK Polçak Taşıt Muayene İstasyonu işçileri 1621 gündür direnişte.
Fatma Keber
URFA - Urfa’da 2018 yılında Araç Muayene İstasyonu'nda çalışan 45 işçi, (DİSK) bağlı Nakliyat İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarıldı. İşten çıkarıldıktan sonra taşıt muayene istasyonu önünde direnişe başlatan işçiler hem sendikal hakları için hem de işe dönebilmek için direnişlerini sürdürüyor. 1620 gündür istasyonun önüne giden işçiler seslerini duyurmaya çalışıyor.
1621 GÜNDÜR İŞ YERİNİN ÖNÜNE GİDİYORUZ
Direnişteki işçilerden Yusuf Çalışkan sendikalı olduktan sonra yaşananlara dair "Yaklaşık 40-45 kadar kişi üye olduk. Üye olduğumuzun sabahı bizden 12 kişiyi işten çıkardılar. Sırf sendikaya üye olduğumuz için bundan sonra bizim üzerimize baskılar başladı. Herkesin e-devlet şifresi istendi. E-devlet şifresini vermeyenin işine son vereceğiz dediler. E-devlet şifresini istemelerinin sebebi de üye olmuş muyuz, olmamış mıyız onu tespit etmek istemeleri. Tabii biz direndik, e-devlet şifremiz de vermedik. Bunun yanında ailelerimizi aradılar. Ailelerimizin üzerinden baskı yaptılar. 'Çocuklarınızı işten çıkarız' dediler. 'Sendikadan istifa etsinler' dediler. Biz bunlara kulak asmadık. Bunun üzerine işten çıkarmalar devam etti. Yani yaklaşık bir 40'ın üzerinde arkadaşı işten çıkardılar" ifadelerini kullandı.
İşten çıkarılanlardan bir kısmının işe iade davalarını kazandıklarını aktaran Çalışkan "Birçoğu tazminatını da aldı. Ama içeride hala sendikalı arkadaşlarımız var ve üzerlerinde baskı sürüyor. Biz de 1621 gündür iş yerinin önüne gidiyoruz. Eylem yapıyoruz, paylaşım yapıyoruz durumumuza aktarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
'DEVAM EDECEĞİZ, SENDİKALI OLMAK SUÇ DEĞİL'
Çalışkan mahkemeyi kazanan işçilerin işe döndüğünü ancak kendilerinin hala dönmediğini belirterek "Genellikle iki kişi gidiyoruz istasyon önüne. Orada eylem yapıp durumumuzu aktarmaya çalışıyoruz. Biz herhangi bir suç işlemedik, bir iş yerine zarar vermedik, kimseyle münakaşaya girmedik" diye konuştu. Direnişlerine devam edeceklerini kaydeden Çalışkan, sendikalı olmanın suç değil hak olduğunu vurguladı.
'UFAK TEFEK BAHANELERLE İŞTEN ÇIKARTTILAR'
Direnişteki işçilerden Osman Çınar, “Direnmeye devam ediyoruz. Sendikalı olduğumuz için işten çıkartıldık. Sendika bir haktır. Ufak tefek bahaneler ile işten çıkarttılar. Çıkartmaya devam ediyorlar" dedi.
'İÇERİDE HALA ÜYELERİMİZ VAR'
Nakliyat İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Ali Özçelik ise “45 civarında işçi arkadaş sendikamıza üye oldukları için işten atıldı" diye konuştu. Özçelik, "Hem sendika hakları için hem işe dönebilmek için bir direniş yürütüyorlar. Arkadaşlar her gün istasyonun önünde durabildikleri saatler ölçüsünde durup seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Yasal süreç devam ediyor. İçeride hala üyelerimiz var" dedi.
'HUKUK TIKANMIŞ DURUMDA'
Özçelik sendikal örgütlenmenin önünde birçok engel olduğunu belirterek, "Sendika yetki davalarında, sendikal tazminat davalarında kamuoyunun göremediği bir şey var; inanılmaz uzamış durumda, 5 yıldan aşağı bir çözüm bulunmuyor. Hukuk tıkanmış durumda. Normalde bunların anayasaya göre işçi kanuna göre 4 ayda sonuçlanması gerekiyor. Ama 2018'den beri uzuyor. Eski arkadaşlar da doğal olarak mağdur. Bizler de işe dönmeleri için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diye süreci anlattı.
MAHKEME TESPİT ETTİ
Maddi, manevi ve hukuki olarak işçilerin yanında olduklarını kaydeden Özçelik mahkemenin, işçilerin sendikalı oldukları için işten atıldığını tespit ettiği bilgisini de paylaştı.