Urfa'da aileler kalabalık, daireler küçük: 'Nasıl sığacağız?'
6 Şubat depremleri sonrası Urfa'da yıkılan binaların yerine 1+1 dairelerin yapımı hızlandı. Ancak kalabalık ailelere sahip Urfalılar, dairelerin metrekarelerinin küçülmesinden hiç memnun değil.
URFA - Maraş merkezli 6 Şubat depremleri, yalnızca can ve mal kaybına yol açmakla kalmadı, ülke genelindeki konut piyasasında önemli değişikliklere neden oldu. Birçok ilde olduğu gibi, Urfa'da da konut fiyatları arttı ve kiralık daire bulmak zorlaştı.
Uzmanlar, deprem sonrası, yıkılan binalarda ev sahiplerine aynı büyüklükte daire vermenin mümkün olmaması nedeniyle, müteahhitlerin ticari mantıkla daha küçük daireler yaptıklarını belirtiyor. Urfa'da 1+1 evlerin sayısı çoğalırken kalabalık ailelere sahip Urfalılar, bu evlere yerleşmekte güçlük çekiyor.
‘ŞEHİRCİLİK VE TRAFİK AÇISINDAN ÖNEMLİ SORUNLAR OLUŞUYOR’
Konuyu değerlendiren Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Mehmet Selim Açar, "Mevzuat açısından herhangi bir sıkıntı yok ancak başka bir açıdan bakıldığında bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Örneğin, Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesi Bahçelievler semtinde dönüşen bir binayı ele alalım; burada eski bir binada 10 daire varken, yerine en az 40 daire yapılabiliyor. Bu durumda şehircilik ve trafik açısından önemli sorunlar oluşuyor. Eskiden o binanın önüne 10 araç park ederken, şimdi 40 araç park ediyor. Bunun için yeterli otopark alanı var mı ya da belediyenin bu duruma yönelik bir çözümü var mı, bunlar soru işaretidir. Bu, önemli bir problem" dedi.
‘ÜST AKIL PLANLAMASINA İHTİYACIMIZ VAR’
“Diğer taraftan sosyolojik bir durum da söz konusu” diyen Açar sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin, Urfa'ya tayini çıkan bir öğretmenin, 2+1 ya da 3+1 bir dairede oturması onun için ekstra bir maliyet olabilir. Bu ihtiyacı da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ancak bu tür projelerin her yere gelişigüzel yapılması sorunlara yol açabilir. Belli bir bölgeye, belirli bir kullanım amacı doğrultusunda yerleştirilmesi gerektiği kanaatindeyim. Şehirden izole bir alan mı oluşturulmalı, yoksa belirli bir lokasyonda sadece bu tip konut projeleri mi yapılmalı? Bu tür planlamalar için Urfa'da eksik olan 'üst akıl' dediğimiz planlama anlayışına ihtiyaç var.”
Açar, yeni yapılan dairelerin kalabalık ailelerin ihtiyacını da karşılamadığını bildirdi. Büyük ailelerin ev bulmakta zorlanacağına dikkat çeken Açar, öğrenci ve memurlar göz önüne alınarak yapılan dairelerin geniş aileler için sorun olacağını vurguladı.
Şehrin bütüncül bir imar planına sahip olması gerektiğinin altını çizen Açar “Bu planı, plan notlarıyla kontrol altına alarak, bölgesel yapılaşmanın planlı bir şekilde yapılmasını sağlamalıyız. Şu anki mevzuat dahilinde herhangi bir aykırılık yok fakat otopark gibi konular dışında, yapılaşmanın kontrol altına alınabilmesi için belirli bir düzenleme ve planlama yapılması şart. Bu tür projelerin plan notlarıyla denetlenmesi ve belirli bölgelerde yapılması öngörülmelidir. Ancak ne yazık ki, Urfa’da bu tür bir 'üst akıl' eksikliği hala devam ediyor" diye konuştu.
'BURALAR 1 KİŞİ İÇİN YAPILMIŞ'
2 kardeşi ile 1+1 dairede yaşayan Nesrin Salih de evin küçüklüğünden mustarip. Salih 3 kişi kaldıkları daireye sığmadıklarını belirterek “Keşke küçük bir oda daha eklense, çok küçük bu haliyle. Eşyalarımızı koyacak yerimiz yok, ben buraya iş için geldim kardeşlerimle. Maalesef buralar bir kişi için yapılmış. Bir de misafir geldiği zaman çok zorlanıyoruz" dedi.
Haliliye Belediyesi’nde imardan sorumlu bir yetkili konuya ilişkin Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada, "1+1 daireler genellikle kiraya vermek amacıyla yatırım olarak alınan konutlar. Mevzuata ve kanunlara göre, kentsel dönüşüme giren vatandaşlar veya yerinde dönüşüm gerçekleştirenler için, boş arsalarda daha fazla bağımsız bölüm elde etmek ticari açıdan daha kârlı” dedi.
Urfa’da son yıllarda memur ve öğrenci nüfusunun artmasıyla talebin de onlara göre şekillendiğini aktaran yetkili, şunları söyledi: “Bu durum müteahhitleri bu alana yönlendirdi. Ancak şu anda müteahhitlerin en fazla şikayet ettiği konu, Şanlıurfa'da 1+1 ve 2+1 dairelerin fazla olması ve bu ihtiyacın büyük ölçüde karşılanmış olması. Birkaç yıl boyunca bu tür dairelere ağırlık verildi ancak şu anda talep azalmış durumda ve müteahhitler artık bu tür projelere talep göstermiyorlar."
‘MÜTEAHHİTLER YÜKSEK BAĞIMSIZ BÖLÜM SAYILARIYLA KAZANÇ SAĞLIYOR’
Müteahhitlerin, depremin yarattığı talep artışı ve ekonomik koşullardan faydalanarak, daha küçük ve daha fazla bağımsız bölüm içeren projelere yöneldiğini söyleyen belediye yetkilisi, şu bilgileri paylaştı:
“Özellikle her katta iki daire olan binalarda, bu sayı dörde çıkarılmakta ve bu şekilde daha fazla daire inşa edilmektedir. Bu da müteahhitlere ek kazanç sağlarken, konut piyasasında talebin karşılanması adına farklı çözümler üretilmesine yol açmaktadır. 30-40 metrekarelik daireler yapılıyor ve genellikle 1-2 kişi burada yaşıyor. Bu daireler dayalı döşeli olarak inşa ediliyor ve özellikle memurlar ve öğrenciler için uygun oluyordu, bu nedenle bu yönde çok talep oldu. Deprem sonrası yıkılan yerlerde ise ev sahiplerine aynı büyüklükte daire vermek mümkün olmadığından ekstra talep oluşuyor ve müteahhitler ticari mantıkla hareket ederek bağımsız bölüm sayısını artırıyorlar. Kanuni olarak ise 1+1 dairelerin imar izni alınması ile ilgili herhangi bir engel bulunmamaktadır.”