Urfa'da brokoli üretimi artıyor: 'Maliyetlere karşı çiftçinin çözümü'

Urfa'da son yıllarda artan maliyetler nedeniyle çiftçiler alternatif ürünlere yöneldi. Brokoli, karnabahar gibi ürünlerin pazar tezgahlarında kapladığı alan da çoğaldı.

Abone ol

URFA - Kurak bir iklime sahip olan Urfa’da gelenekselleşen pamuk, buğday gibi ürünlerin yerine brokoli, karnabahar gibi alternatif ürünler yetiştirilmeye başlandı.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Urfa’da farklı ürünlerin denenmesinin nedenlerinden biri olarak GAP projesi ile artan sulama imkanlarını gösterirken, geleneksel ürünlerdeki girdi maliyetlerindeki artışın çiftçiyi başka ürünlere yönlendirdiğini söyledi.

Öztürkmen, son iki yıldır özellikle brokoli, karnabahar ve çilek gibi farklı ürünlerin üreticiler tarafından ekilmeye başladığını söyledi. 

'FARKLI ÜRÜNLER ÇİFTÇİLER TARAFINDAN DENENİYOR'

Alternatif ürünlerin ovalarda ne kadar yer kapladığına dair Öztürkmen, “Net olarak 'şu kadar dönüm' diyemeyiz ama çiftçilerin bu ürünleri denemesi oldukça fazla” dedi.

Öztürkmen, çiftçinin yeni ürünlere yönelmesinin nedeni olarak, “Son iki üç yılda çiftçilerin geleneksel olarak yetiştirdikleri pamuk, mısır buğday ve mercimek gibi ürünlerin kâr marjının düşmesi ve masrafların çoğalması nedeniyle çiftçiler arayış içine girdi. Alternatif ürün arıyorlar ve bu alternatif ürünler içerisinde brokoli, patates, soğan, sarımsak, karnabahar sayılabilir. Son iki yıldır özellikle brokoli, karnabahar ve çilek gibi farklı ürünler çiftçilerimiz tarafından Urfa’da deneniyor” diye konuştu.

Yeni ürünlerin pazarlarda, 'Urfa brokolisi', 'Urfa karnabaharı' adlarıyla yer bulduğunu ifade eden Öztürkmen, “Pazarlarımızda bu ürünleri görmeye alışacağız. Çünkü giderek artıyor. Pamuk, mısır, buğday, biber, domates, patlıcan zaten vardı ama brokoli ve diğer ürünlerin de kapladığı yerin arttığını görüyoruz” dedi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen

‘BROKOLİNİN REKOLTESİ YÜKSEK’

Öztürkmen, Urfa’da yetiştirilen ürünlere dair şu bilgiyi verdi: “İlimiz, Türkiye'de pamuk, mercimek, fıstık üretiminde ilk sıralarda. Bunun haricinde hububat üretiminde ilk sırada yer alıyor. Sebze üretiminde de önemli bir cazibe merkezi çünkü sebze meyve seracılığında gittikçe artan sulama alanları ve tarımsal faaliyetlerinin yoğunluğu ilimizin tarım kenti olma yolunda hızlanmasını sağlıyor.”

Son yıllar bazı ürünlerde üretimin girdi maliyetlerinin artışı ile düştüğünü belirten Öztürkmen, üreticilerin bu nedenle başka ürünlere yöneldiğini vurguladı.

Urfalı çiftçinin yeni ürünleri araştırıp denediğini söyleyen Öztürkmen, “Tarımda bir gerçek vardır; mesela Anamur muzunu siz Urfa'da yetiştirebilirsiniz. Ancak bunun ekonomik olup olmadığına bakmak lazım. Mesela Karadeniz kivisi ya da fındığı ilimizde tabi ki üretilebilir. Ama fındıkta Karadeniz gibi verim elde edemedikten sonra Urfa'da fındık yetiştiriciliği yapmanın bir anlamı yok” diye konuştu.

‘ÇİFTÇİLER FAKÜLTEYE GELİP ÜRÜNLERİ ARAŞTIRIYOR’

Urfa’da farklı türden ürünlerin yetiştirilmesinin kenti tarımsal ve iş anlamında destekleyeceğini belirten Öztürkmen, şu bilgileri verdi: “Şanlıurfa iklimi, toprağı, suyuyla oldukça yüksek potansiyele sahip bir il. Bunu en iyi şekilde kullanıp daha fazla tarımdan katma değer elde edilmesi gerekiyor. Artık insanlar araştırıyor. Mesela ziraat fakültesinin koridorlarında hafta içerisinde en az bir ya da iki çiftimizi görüyoruz. Özellikle son dönemlerde kimyon ve saleple ilgili üreticilerden sorular geliyor. Biz de gelen çiftçilerimizi, konuyla ilgili uzman hocalarımıza yönlendiriyoruz. 1978 yılında kurulmuş ziraat fakültesi var burada ve birçok ürünün yıllardır denemeleri, analizleri yapılmış."