Urfa'da çiftçiler beklemede: Destek de yok tarih de...

Urfa'da çiftçiler, TMO Alım Primi Desteği'nin henüz ödenmemesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Çiftçiler, destek ödemele tarihinin bir an önce açıklanmasını bekliyor.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olarak arpa ve buğday üretimi yapan çiftçilere prim ödemesi henüz yapılmadı, ne zaman ödeneceğine dair tarih de açıklanmadı.

Çiftçiler bu sistemle ürettikleri ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) satıyor. Satışlarını, alım satım belgesi ile belgelendiren çiftçilere, buğday için kilogram başına 1 lira, arpa için kilogram başına 0,50 lira 'TMO Alım Primi Desteği' ödemesi yapılıyor.

Söz konusu desteğin önceki yıllarda yeni yıla doğru ya da en geç yılbaşında ödendiğini söyleyen çiftçiler, söz konusu belirsizliğin son bulmasını istiyor.

Akçakale Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yılmaz

'DESTEKLER BİR AN ÖNCE SAĞLANIRSA ÇİFTÇİ ADINA ÇOK İYİ OLACAK'

Akçakale Ziraat Odası Başkanı Selahattin Yılmaz, “2023 yılına ait hububat alım desteği verilecekti, verilmedi. Bugüne kadar da doğru düzgün hiçbir destek verilmedi. 2023'e ait bir artış yapılırsa iyi olur. Çünkü çiftçinin durumu ortada" dedi.

Urfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, buğday ve arpada çiftçiye ödenecek alım priminin yaşanan yüksek enflasyondan dolayı güncellenmesi gerektiğini söyledi. İpar, prim ödeneğine dair “Geçtiğimiz yıllarda yılbaşına doğru ya da en geç yılbaşından hemen sonra ödeniyordu. Bu sefer neden gecikti, biz de bilemiyoruz. Onu soruyoruz ve merak ediyoruz” diye konuştu.

İpar, desteğin henüz ödenmemesini ve ödeneceği tarihin açıklanmamasını şu sözlerle eleştirdi: ''Çiftçi ürünü dökerken mazot 21 liraydı, şimdi 40 lira bandında. 22 lira olan dolar şimdi 30 liraya dayandı.”

TMO’nun, ürününü satan buğday üreticisine ton başına vermesi gereken 1000 lirayı uzun zamandır ödemediğini anımsatan İpar, “Üreticimizin tarımda sürdürebilirliğe devam edebilmesi için kilogram başına ödenecek 1000 lirayı bakanlığımız revize edip üreticilerimize bir an önce ödemeli. Ayrıca bu revizenin asgari ücrete veya devletin harçlara getirdiği zam oranında olması gerekiyor. Biz enflasyon oranında revize edilmesini talep ettik. En az yüzde 50 şeklinde revize edilmesi lazım ki çiftçi mağdur olmasın” diye konuştu.

Üreticilerin beklenti içinde olduğunu aktaran İpar, “Faturaları teslim aldıktan sonra kısa bir sürede ödeneceğini ümit ediyorlardı. Ürün dökeli çok uzun zaman oldu” dedi.

Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar

'BİZİ BATIRMAK İSTİYORLAR'

Çiftçi İsmail Yılmaz, çiftçilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını şu sözlerle anlattı: “Destekleme sözü verildiğinde mazot 20 liraydı ama şimdi 40 lira oldu. Gübre 10 liradan 15 liraya çıktı. Her şeyin fiyatı yüzde 100 arttı ama çiftçiye geçen yılın desteği dahi verilmiyor.” Çiftçinin son demlerini yaşadığını söyleyen Yılmaz, işleri toparlayamazsa mevsimlik işçi olacağını belirtti. Yılmaz son olarak şunları söyledi: “Şu anda ekim yapabilecek durumda olan çiftçi yok. Niye ekemiyoruz? Her şeyi borçla almak zorundayız, peşin alacak gücümüz yok. Borçla alınca da masrafımız çok artıyor. Verdikleri vaatlerin hiçbiri yerine gelmedi. Bizi resmen batırmak istiyorlar.”