Urfa’da elektrik kesintisini protesto eden çiftçilerden 4'ü tutuklandı

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde, elektrik kesintisini protesto ettikleri için gözaltına alınan 10 kişiden 4’ü tutuklandı.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa'nın Viranşehir ilçesinde 15 Temmuz’da çiftçiler, elektriklerin kesintileri nedeniyle Urfa-Mardin karayolunda Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ni (DEDAŞ) protesto etti. İlçenin kırsal mahallelerinde sık sık elektriklerin kesilmesi nedeniyle mağdur olduklarını, ekinlerinin kuruduğunu, sorunlarının çözülmediğini söyleyen yaklaşık 200 çiftçi, bir süre slogan atarak durumu protesto etti. Ardından traktörler ve taşlarla kara yolunu trafiğe kapattı.
Jandarmanın tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ettiği eylemde 10 kişi gözaltına alındı. Ayrıca traktörlerle yolu kapatan 14 sürücüye de toplam 70 bin 460 TL idari para cezası kesildi.

Gözaltına alınan çiftçiler, Viranşehir İlçe Jandarma Komutanlığı’ndaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Viranşehir Adalet Sarayı’na getirilen çiftçiler savcıya ifade verdi. Savcının 'görevi yaptırmamak için direnme', 'kamu malına zarar verme' ve 'trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçlaması ile Viranşehir Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk ettiği çiftçilerden İsmail Akyol, Abdulkadir Yıdızoğulları, Mehmet Yıldızoğulları ve Zafer Keskinbıçaklı mahkemece tutuklandı.
Tutuklanan 4 çiftçi Hilvan Cezaevi’ne gönderilirken serbest bırakılan 6 çiftçiden 5’i hakkında adli kontrol şartıyla verildi.

‘TUTUKLAMA HUKUKSUZ VE KEYFİ’

Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel tutuklama kararına avukatların itirazda bulunacaklarını belirterek demokratik haklarını kullanarak protesto eylemi gerçekleştiren çiftçilerin tutuklanmasını "hukuksuz ve keyfi” olarak nitelendirdi.
Öncel "Bir sonraki eylemlerin yapılmaması amacıyla bir tutuklama söz konusu. Yapılanların bir suç olduğunu kabul etsek dahi tutuklamaya gerektirecek bir suç değil. Ölçülü bir tedbir uygulanabilirdi yani buradaki amaç bir sonraki eylemlere gözdağı vermek” diye konuştu.

Abdullah Öncel


TANAL: DÜŞMAN HUKUKU UYGULAMASIDIR

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da tutuklama kararını “hukuksuz ve keyfi” olarak yorumlarken “Demokratik eylemlere gözdağı verilme amacına yöneliktir. Ortada suç konusu eylem yoktur. Bir an için suç olduğu kabul edilse dahi tutuklamayı gerektiren bir suç değildir. Adli kontrol tedbirinin uygulanmaması orantısız ve ölçüsüz bir düşman hukuku uygulanmasıdır. Hümanist ceza hukukunun uygulanmasından vazgeçilmesi insanlığa zulüm ve otoriterlik getirir. Lütfen düşman ceza hukukunu uygulamayın, Urfa’da tarafsız ve bağımsız yargı uygulamalarını gösteren uygulamaları görmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Mahmut Tanal


‘DAVANIN TAKİPÇİSİYİM’

"Üstünlerin değil, hukukun üstünlüğünü görmek istiyoruz" diyen Tanal sözlerini şöyle noktaladı: “Bu DEDAŞ zulmüne ve üstünlerin hukukuna son vereceğiz. Davanın takipçisiyim. Yapılan haksızlıkları ve hukuksuzlukları tek tek not ediyoruz. Günü geldiğinde yanlış yapanlardan hesap soracağız.”

'HİÇBİR ŞEKİLDE HUKUKİ AÇIKLAMASI YOK'

Yapılan tutuklamaları yakından takip ettiğini söyleyen Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan da tutuklamaların hukuki olmadığını vurgulayarak "Yani kaçma şüpheleri yok. Suçun ağırlığı yok. Bir hukukçu olduğum için de bunu söyleyebiliyorum” dedi.
Sürecin yakın takipçisi olduklarını köylülerle, muhtarlarla ve Urfa Ziraat Odası ile görüştüklerini aktaran Ayan çözüm arayışı içerisinde olduklarını ve köylülerin de kendilerinin de çözüm olarak elektriğin kamulaşmasında çare gördüklerini kaydetti.

Dilan Kunt Ayan


‘MAKUL FATURALARDAN BAHSETMİYORUZ’

Ayan şöyle devam etti: “Doğrudan devlet kendisi bu elektriği verecek. Çözüm bu. Şimdi insanlar şöyle deyip duruyor; 'bu insanların borcu var’. Evet bu insanların borcu var fakat şöyle düşünün bu insanların bahsedilen borçları milyarlık borçlar her bir evin 5 milyon 10 milyon borcundan bahsediliyor. Düşünsenize bir yıllık mahsulü kardırdığınız zaman ortalama 400-500 bin lira sadece elektriğe verecek insanlar. Yani makul ölçüdeki bir faturadan bahsetmiyoruz. Çok fahiş miktarlardan bahsediyoruz. Ziraat Mühendisleri Odası ile yaptığımız görüşmede bize şunu aktardılar. DEDAŞ’ın tellerinin eski olduğunu ve bu tellerin tarım arazilerinin olduğu yere kadar kuyulara kadar çok ciddi kayıp ve kaçak oluştuğunu ve bunun da yine çiftçilere yansıtıldığını aktardılar. Çiftçiler o kadar kullanmıyor ama eski teller olduğu için burada da yenilemeye gitmediklerinden ve onların kusurlarından kaynaklanan bir sorundan söz ettiler.”

'BİZ BUNLARI DİLE GETİRECEĞİZ SONUNA KADAR DA TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

GAP projesini anımsatan Ayan “30 yıldır süren, övüne övüne anlattıkları halen çoğu ilçenin yararlanamadığı GAP'ın bitirilmesi ile ilçede bu sorun rahatlatılabilir. Hadi bunu da yapamıyorsanız şunu yapabilirsiniz; bir kısmı çok rahat bir şekilde devlet desteğiyle karşılanabilir, bir kısmında da tarım arazilerinde elektrik daha uygun bir fiyata sunulabilir" dedi.

Ayan sorunun çözülmemesi halinde insanların geçim kaynaklarının yok olacağı, ekonominin ise daha kötüleşeceği uyarısında bulundu.
Ayan sorunun muhatabı olan çiftçilerin seçimlerde mevcut iktidarı desteklediklerini anımsatarak kendilerinin ayırt etmeksizin çiftçilerin yanında olacaklarını ancak AK Partili siyasilerin de oy aldıkları seçmenin yanında olmadığını ifade etti.

Ahmet Atış


'GERÇEK ÇÖZÜMLER KONUŞULMALI'

HDP Şanlıurfa Eş Başkanı avukat Ahmet Atış da tutuklama kararını eleştirirken "Serbest kalacaklarına inanıyoruz” dedi. DEDAŞ’ın tahsil edemediği faturanın borcu nedeni ile tüm köyün ya da mahallenin elektriğinin kestiğini aktaran Atış bunun bir çözüm olmadığını gerçek çözümlerin konuşulması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Urfa’da son bir hafta içinde söz konusu protestolarda toplamda 33 kişi gözaltına alındı, gözaltına alınanlardan 16 kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı, 4 kişi ise tutuklandı.