Urfa’da hasarlı binalar boşalıyor: ‘Hırsızlar ne bulursa çalıyor’

Depremlerin ardından Urfa’da hasar gören binalarda hırsızlık olayları yaşanıyor. Halk, prizden kapıya, ampulden su sayacına kadar eşyaların çalındığını belirterek önlem alınmasını istiyor.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Maraş Pazarcık merkezli, 6 Şubat'ta gerçekleşen iki büyük deprem Urfa’da, büyük yıkıma yol açtı. Depremde 19 bina yıkılırken pek çok bina da hasarlı hale geldi.

Şanlıurfa Valiliği'nin verdiği bilgilere göre, şehirdeki hasarlı bina sayısı 2 bin 700. Hasarlı binalara giriş yasak ancak deprem öncesi bu binalarda yaşayanlar, hırsızlık olaylarından şikayetçi. Binalarda bulunan demir kapı, mutfak dolapları, elektrik kabloları, güneş panelleri gibi pek çok malzemenin hasarlı binalardan çalındığını anlatıyorlar.

‘BİZLER KORKUYORUZ BİNALARA GİRMEYE AMA HIRSIZLAR KORKMUYOR’

Haliliye ilçesi Yenişehir Mahallesi'ndeki Cebeci kooperatifi ağır hasarlı C/3 ve C/4 bloklarından su sayaçları, çelik kapılar, güneş enerji panelleri çalındı.

Deprem öncesi bu bloklarda oturan Ömer K., "Apartmanımız ağır hasarlı evlerimize giremiyoruz. Hırsızlar evlerimize dadandı. Su sayaçlarına kadar çaldılar. Şu anda mağdur durumdayız. Evlerimize çıkıp eşyalarımızı dahi alamıyoruz. Çatıda güneş enerji panellerimize kadar çaldılar. Uydu çanak antenlerimizi, kapıları söküp götürmüşler. Zararımız nasıl karşılanacak bilemiyorum" diye konuştu.

Binası ağır hasarlı olan ve ismini vermek istemeyen bir depremzede, binaya sadece önemli bazı evraklarını ve eşyalarını almak için bir kez girdiğini belirterek şunları söyledi: "Girdiğimde gördüğüm manzara inanılmazdı. Binada, elektrik kabloları, elektrik priz ve düğmeleri, avizeler demir kapı, dolaplar, pencereler ve kapılara kadar aklınıza ne gelirse çalınmış durumdaydı. Bizler korkuyoruz binalara girmeye ama hırsızlar korkmuyor."

‘AĞIR HASARLI BİNALARIN ACİL YIKILMASI GEREKİYOR’

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık ise konuya ilişkin, “Ben bizzat görmedim ama önceki gün yıkılan binanın yanında saat 23.00’e kadar vali ve belediye başkanı ile birlikte kaldım. İnsanların içinde olabileceği düşünerek oradan ayrılmadık. Çok şükür hiç kimse çıkmadı. Çalınma olayını da düşündük. Hırsızlar olabilir… Bu yağmacılar, talancılar her zaman var. Yoksa o bina mühürlendikten sonra kimse girmez. Yapılan uyarılarda, ‘kimse bu binalara girmesin’ deniliyor. Bu binaların bir an önce yıkılması lazım" dedi.  

CHP Şanlıurfa İl Başkanı Ferhat Karadağ da ağır hasarlı binalardaki önemsizliğe tepki gösterdi. Karadağ, "Ağır hasarlı binaların çoğunun taşıyıcı sistemi çökmüş vaziyette, yani en ufak bir şey bile binanın yıkılmasına sebep olabilir. Hal böyleyken bu binaların etrafında yeterince tedbir ve önlem bulunmuyor" diye konuştu.

Ağır hasarlı binaların bir an önce kontrollü şekilde yıkılması gerektiğini söyleyen Karadağ,  "Ne yazık ki, kağıt toplayıcıları ve çocuklar ağır hasarlı binalara giriyorlar, bu durum endişe verici" ifadelerini kullandı.

‘HER HASARLI BİNANIN BAŞINA POLİS DİKEMEYİZ’

Şanlıurfa Valiliği’nden yetkililer, konuya dair güvenlik önlemleri ile ilgili şöyle dedi: “Her ağır hasarlı binanın başına jandarma ya da polis dikme gibi bir durumumuz olamaz. Biraz da insanların vicdanlı ve merhametli olması lazım. Özellikle depremin ilk zamanlarında hırsızlık olayları arttı.”