Urfa’da sağlık sistemi alarm veriyor: Bir doktora bin hasta
Urfa’da sağlık sistemi alarm veriyor. Urfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla, kentte hekim istifalarının artabileceği uyarısında bulunarak ‘’Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vazgeçilmeli” dedi.
Fatma Keber
URFA - İki milyon 115 bin kişi ile Türkiye’nin en fazla nüfusuna sahip sekizinci şehri olan Urfa’da, devlet hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle sağlık sistemi alarm veriyor.
Sağlık alanında personel açığının da yaşandığı kentte hekim istifaları artıyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla hekim istifalarının daha da artabileceği uyarısında bulunarak, acil servislerde yaşanan yoğunluğa dikkat çekti.
‘ÇOK İSTİFA YAŞANACAK’
Dr. Osman Yüksekyayla, hekimlerin ve halkın yaşadığı durum ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu şekilde devam ettiği sürece hekimler çözümü yurt dışında bulmaya devam edecek ve daha çok istifa yaşanacak. Daha geçenlerde Viranşehir Devlet Hastanesi Acil Servisi’nden altı hekim istifa etti” dedi. Hastanelerin acil servislerinde inanılmaz şekilde yoğunluk yaşandığına dikkat çeken Yüksekyayla, bu durumun grip salgınına bağlı olduğunu ama bu hastaların bir kısmının korona virüsü şüphesi taşıdığını söyledi.
'BİR DOKTOR 24 SAATTE BİN HASTA BAKIYOR’
Yüksekyayla, bazı acil servislerde bir doktorun 24 saatte bin hastaya baktığını söyleyerek, “İnsanların düşünmesini istiyorum, bin kişiye sadece ‘merhaba, geçmiş olsun’ deseniz, gün sonunda konuşacak haliniz kalır mı?” diyerek sağlık çalışanlarının durumuna dikkat çekti. Özellikle son iki aydır yoğun hasta girişi olduğunu ifade eden Yüksekyayla, “Hasta sayısı bu kadar çok olunca, 30 saniyede veya bir dakikada bir hastaya bakmak zorunda kalıyoruz. Bazen hastaların sonuçlarına bakmaya çalışınca yığılma oluyor. Beş dakikaya indirilen bir muayene suresi var ve bu tepki ile karşılandı. Ama emin olun beş dakika bile bize çok iyi gelir’’ ifadelerini kullandı. Doktor sayısının artırılması ve sağlık çalışanlarına hijyenik çalışma ortamı sağlanması taleplerinin karşılanmadığını belirten Yüksekyayla, performans sistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu: ‘Performans sistemi hastaların detaylı muayenesinin önüne geçiyor. Daha çok hasta, daha çok para oluyor. Hasta, müşteri oluyor. Doktor sayısını artırma ve daha hijyenik ortam sağlama noktasında taleplerimiz oluyor. Ama çok amacına ulaşmıyor. Buna alternatif daha çok atama yapılabilir. Bir doktor günde 600 ya da 700 hastaya bakmamalı” dedi.
‘HERKES SAĞLIK SİSTEMİNİN MAĞDURU’
Hastaların acil servislerde çok bekletildiği yönündeki şikâyetlere ilişkin de konuşan Yüksekyayla, “İnsanlara sormak isterim; bu durumun sorumlusu 24 saat boyunca yemek yemeye, hatta su içmeye fırsat bulamadan çalışan sağlık çalışanları mı, yoksa durumu bu hale getiren sağlık sistemi mi? Hem sağlık çalışanları hem de vatandaşlar bu sağlık sisteminin mağduru durumunda. Ancak vatandaşlar sağlık sistemini bu hale getirenlere hesap sormak yerine, kendisinden daha mağdur olan sağlık çalışanlarına şiddet uyguluyor. Bunun sonucunda hem insani sınırları aşan iş yükü hem de şiddet ve gerginlik hekimlerin istifa etmelerine sebep oluyor” dedi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın mevcut sorunları artırdığına dikkat çeken Yüksekyayla, ihtiyaç olmasına rağmen atama yapılmamasını da eleştirdi: “Yeni mezun hekimlere güvenlik soruşturmaları, arşiv taramaları yapılıyor. Ataması yapılan hekimler aylarca göreve başlamak için bekliyor. Hemşire sayıları yetersiz ama alım yapılmıyor.’’