Urfa’da yetki tartışması şelaleyi çöplüğe çevirdi

Urfa’nın Bozova ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan fakat kayıtlarda Adıyaman’a bağlı olan Bozova Şelalesi'nin çevresi bilinçsiz kullanım ve yetki tartışması nedeniyle adeta çöplüğe döndü.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’nın Bozova ilçesi ile Adıyaman il sınırının tam ortasında bulunan Bozova Şelalesi, ziyaretçilerin bıraktığı çöpler nedeniyle kirlilik yaşıyor. Şelale çevresinde biriken çöpler ağır bir kokuya da sebep oluyor.

Bölgede yaşayanlar, kokudan dolayı insanların şelaleyi artık ziyaret edemediklerini söylüyor ve yetkililere sorunu çözmeleri için çağrıda bulunuyor.

‘ÇÖPLER KOKUNCA ZİYARETÇİLER AZALIYOR’

Her yıl birçok kez şelaleyi ziyaret ettiğini belirten Kadir Acıoğlu, “Doğa harikası şelalenin bu halde olması herkes açısından utançtır. Bu tür yerler zaten çok az buralarda ama buna da kurumlar sahip çıkmıyor. Kaç aylık çöp birikmiş ve bu çöpler her geçen gün daha çok kokuyor. Koktuğu için artık insanlar gelip burayı kullanamayacak. En önemlisi de bu şelale ve doğa gittikçe kirlenecek. Bir alana bırakılan çöpler kimse almadığı için esen rüzgarla etrafa yayılıyor” dedi.

ADIYAMAN’A KAYITLI AMA BOZAVA’YA DAHA YAKIN

Bozova ilçe merkezine 15 kilometre, Adıyaman merkeze de 60 kilometre mesafedeki bölge, resmi olarak Adıyaman il sınırları içinde bulunuyor. Tapu sorgulamasında, Adıyaman Merkez Akdere köyü sınırları içinde Milli Emlak’a bağlı bir ana taşınmaz olarak görünüyor. Şelaleye daha çok Urfa’dan ziyaretçi gidiyor. 

BOZOVA BELEDİYESİ: ŞELALE BİZİM DEĞİL

Bölge için “Sorumluluğumuzda değil” diyen Bozova Belediyesi resmi web sitesinde yaptığı açıklamada, bölgenin Adıyaman İl Özel İdaresi’nin denetiminde olduğunu belirtti. Daha önce alanı temizlediklerini ama çöp temizleme ve benzeri işlerin kendi sorumluluklarında olmadığını ifade etti.

Her yıl birçok kez ailesi ile şelaleyi ziyaret ettiğini belirten Kadir Acıoğlu, şelalenin etrafındaki çöplerin kötü koku yaptığını ve turistlerin bu nedenle azaldığını söyledi.
‘ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM ÇALIŞMA YAPACAĞIZ'

Konuya ilişkin Adıyaman İl Özel İdaresi yetkilileri, söz konusu alanın resmi olarak kendi sınırları içinde olduğunu kabul etti. Yetkililer, bu ve benzeri bölgeleri korumaya dönük çalışmalarının olduğunu, önümüzdeki dönem hayata geçireceklerini söyledi.

‘KURUMLARI GÖREVLERİNİ YAPMAYA DAVET EDİYORUZ’

Bozova şelalesi su yönünden fakir olan bölgedeki sayılı birkaç kaynaktan birisi. Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Urfa Çevre Mühendisleri Temsilcisi Nedim Çiçek, mevcut durum nedeniyle su kaynağının kirlendiğini belirtti. Çiçek, “yetki karmaşası” nedeniyle oluşan denetimsizliğin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Bu kötü manzaraya derhal son verilmesi gerektiğini belirten Çiçek, “Normalde böylesi bir doğa güzelliğini kendi sınırlarına katmak için mücadele etmesi gereken kurumlar, şaşırtıcı bir şekilde bu güzelliği çöpe, tahribata terk etmiş durumdalar. Devlet kurumlarının ve belediyelerin bir araya gelerek buraya gereken ilgiyi gösterip sahip çıkması gerekiyor.  Kurumları görevlerini yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.