Urfa'daki hızlı kentleşme tarım arazilerini tehdit ediyor

Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden olan Urfa’da, son yıllarda yaşanan hızlı yapılaşma, verimli tarım arazilerinin kaybına yol açıyor.

Abone ol

URFA - Urfa, Türkiye'nin en büyük tarım alanlarına sahip illerinden biri. Son 15 yılda Harran Ovası ve Akçakale bölgesinde, köy yerleşik alanı dışında yapılaşan alan, 100 bin dönümü buldu. Hızlı betonlaşmanın, kentteki tarım alanlarının yok olmasına sebep vermesinden endişe ediliyor.

TMMOB Şanlıurfa İl Temsilcisi Mehmet Selim Açar, çoğu yapının kaçak olarak yapıldığına dikkat çekiyor. 

'BU YAPILAŞMA HERHANGİ BİR İZNE, İMARA, RUHSATA DAYANMIYOR'

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Açar, yaşanan duruma dikkat çekerek, “Pandemi ve deprem sürecinden sonra halkın bağ evi veya kırsala yerleşme ihtiyacı arttı. Kentin 20 kilometre çeperine baktığımızda yapılaşma görüyoruz. Bu yapılaşma herhangi bir izne, imara, ruhsata dayanmadan kaçak olarak yapılıyor ve yöneticilerimiz tarafından siyasi kaygılar nedeniyle göz yumuluyor. Bu noktada yapılması gereken, yapılaşmanın belirli standartlara bağlı olarak izinlendirilmesi ve ruhsatlandırılmasıdır” dedi.

Açar, tarım topraklarının korunması gerektiğini vurgulayarak, "Toprak Koruma Kurulu, normalde parsel başına bir çiftçi barınağının 75 metrekareyi aşmayacak şekilde oturmasını gerektiriyor. Ancak çiftçiler izinsiz olarak 75 metrekare yerine 275 metrekarelik yapılar inşa ediyor ve bu durumda bir yaptırım da uygulanmıyor. Yasa gereği tespiti yapılıp cezası kesilip yıkım yapılması gerekiyor ancak bu süreç uygulanmıyor. Böyle bir paradoks ve çelişki, gelişi güzel yapılaşmaya neden oluyor” diye konuştu.

Açar, tarım topraklarının bölünerek satıldığını ve her tarlaya kaçak yapılar yapıldığını belirtti. Açar, ‘’20 dönümlük tarlalar 20’ye bölünmüş, herkes kendi dönümü içerisinde izinsiz yapılar inşa ediyor. Bu aslında Büyükşehir Belediyesi'nin imar politikaları ile de bağlantılı. Halkın iki katlı yapılaşmaya ihtiyacı varken, belediye bu talebi karşılayamıyor ve vatandaşları kaçak yapıya yönlendiriyor. Büyükşehir Belediyesi'nin verimsiz arazileri imara açıp ruhsatlandırması gerekiyordu ancak bu yapılmadı” dedi.

'BÖLGENİN VERİMLİ OVALARI YOK OLMAK TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA'

Tarım arazilerinin yok olduğunu söyleyen Açar, son 15 yılda Harran Ovası ve Akçakale bölgesinde, köy yerleşik alanı dışında 100 bin dönüm alanın betonlaştığını belirtti. Deprem ve pandemi sonrası bu sürecin daha da hızlandığına dikkat çeken Açar, ‘’Deprem ve pandemiden sonra binlerce hatta binden fazla kaçak yapılaşma yapılmıştır. Şu anda tarım toprakları, 20-30 dönümlük parseller 1 dönümlük parseller halinde satılıyor ve tarlalara villa inşa ediliyor. Şu anda tarlaya, villa kent yapan yatırımcılar var ve bunlar satılıyor. işin ilginç tarafı belediye veya kimse bir şey sormuyor, ‘sen burada ne yapıyorsun’ demiyor, müdahale etmiyor. Sonuç olarak, Şanlıurfa’da hızlı kentleşme ve yapılaşma, tarım arazilerinin kaybına neden oluyor. Bu durumun önüne geçilmediği takdirde, bölgenin verimli ovaları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak’’ dedi.