Urfalı pamuk üreticileri: Su borçları ertelensin

Urfalı pamuk üreticileri, tarımsal amaçlı kullandıkları su maliyetini karşılamakta zorlandıklarını belirterek borçlarının ertelenmesini istedi.

Abone ol

Fatma Keber

URFA – Çiftçiler, artan maliyetler karşısında yeterli geliri elde edemedikleri gerekçesiyle zor günler yaşıyor. Urfa’daki pamuk üreticileri de benzer bir durumda olduklarını belirterek özellikle tarımsal sulamada kullandıkları su maliyetinin arttığın bu sebeple destekler beklediklerini ifade etti.

‘MALİYETLER FİYATLARI ARTIRACAK’

Çiftçilerin girdilerine son yıllarda Tarımsal Sulama Amaçlı kullanılan su hizmet bedeli maliyeti de eklendi. Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedeli’ne devlet tarafından yüzde 50 ödeme desteği sunuluyor.

Ancak çiftçiler, gübre, mazot ve zirai ilaçlara eklenen sulama maliyetlerinin ürün fiyatlarını daha da artıracağını dile getirdi.

Girdi maliyetlerinden şikayetçi olan Urfa’nın Suruç ilçesindeki pamuk üreticileri, tarımsal sulama nedeni ile oluşan borçların ertelenmesini istedi.

‘BORÇLU DURUMA DÜŞÜYORUZ’

Çiftçilerden Ömer Geçgel, ektikleri üründen sürekli zarar ettiklerini belirtti: “Toplamda 11 milyar 210 bin lira masraf yaptık. Bir dönümden 500 kilo pamuk elde edildiğini göz önünde bulundurursak ve bu pamuğu 17 liradan sattığımızı düşünürsek 8 bin 500 lira ediyor. Biz borçlu duruma düşüyoruz. Yani cebimizden vereceğiz.”

Geçgel, tarlalarının verimsizleştiğine dikkat çekerek “Tarlaların tahliye kanalları yok, drenaj olmadığından dolayı bazı yerlerde çoraklaşma başladı. Her tarlada ortalama 3-4 dönüm yer ekilemez hale geldi” dedi.

kullandı.

‘GAP, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BARAJI AMA EN PAHALI SUYU BİZ ÖDÜYORUZ’

Sulama parasının pahalı olduğunu belirten Geçgel, “Seçimden kaynaklı cumhurbaşkanı tarımsal suyun yarısını ödeme talimatı vermişti. Güneydoğu Anadolu Projesi yani GAP Türkiye'nin en büyük barajı olmasına rağmen en pahalı suyu biz ödüyoruz. Elektrikte de durum benzer. Harran Ovası’nın şu anda dönümü 675 liradan veriliyor. Seçimden kaynaklı 1250 liradan 675 liraya düştü. Ama 11’inci ayın 24'üne kadar bu parayı ödemek zorundayız. Ödeyemezsek daha yüksek rakamdan ödeyeceğiz” dedi.

Geçgel “Biz zaten yaptığımız masrafları ödeyemiyoruz. En azından su parasının ertelenmesi lazım. Destekler çok yetersiz” diye konuştu.