Urfa’nın 5 aylık deprem raporu: 'Ev sağlam mı?' diyenlerin yerini 'ucuz mu?' diyenler aldı

Depremin üzerinden geçen 5 ayın sonunda normalleşme adımları atılan Urfa’da depremzedelerin ana gündemi, söz verilen konutların teslim edilmesi ve hasarlı binaların yıkımının hızlandırılması...

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’da deprem nedeniyle yıkılan bina sayısı diğer 10 şehre göre daha az ancak hasarlı bina sayısı oldukça fazla. Bu durum şehirde hem barınma krizine neden oldu hem de hasarlı binaların kendi kendine yıkılacağı endişesi yarattı. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan’ın verdiği bilgiye göre, şehir merkezinde 100’ün üzerinde, köy ve ilçelerde ise 7 bin civarında bina için yıkım kararı alındı.

Ancak bu binaların yıkımı oldukça yavaş gerçekleşiyor, bu durum da büyük bir tehlike arz ediyor. Yıkılma kararı alınan bazı binaların girişinde dükkanlar faaliyet gösteriyor, önünden insanlar geçiyor, hatta altında çocuklar oyun oynuyor.

Geçtiğimiz aylarda Haliliye ilçesinde ağır hasarlı bir bina kendi kendine yıkılmıştı. Can kaybının yaşanmadığı yıkım, büyük panik yaratmıştı. Şehirde buna benzer çok sayıda bina bulunuyor. Bu nedenle yetkililerin hasarlı binalara yönelik önlem alması gerekiyor.

Hasarlı binalar, yıkım için bekliyor ancak yıkım işlemleri çok yavaş sürüyor. 

EV KİRALARKEN ‘SAĞLAM MI?’ DİYE SORANLAR ‘UCUZ MU?’ DİYE SORMAYA BAŞLADI

Urfa’da evlerinden çıkmak zorunda kalanlar, depremin ilk günlerinde temel ihtiyaç malzemelerine ulaşımda güçlük çekmişti. Ancak şu an için benzer bir problem yaşanmıyor. Yardıma ihtiyacı olan aileler belirlenerek, gerekli malzemeler adreslerine ulaştırılıyor.

Diğer deprem illerinde olduğu gibi Urfa’da da ev kiraları artmış durumda. Depremden az etkilenen Eyyübiye ilçesi, zamanla kiralık ev arayanların ilk duraklarından biri haline geldi. İlçeye yönelik talep, kiraların fahiş denebilecek oranda artmasına neden oldu.

Sağlam ev bulmanın zorluğuna artan kiralar da eklenince Urfa’da barınma krizi ortaya çıktı. Depremin ilk haftalarında ev kiralamak isteyenler, binanın sağlamlığını önceliklerken bu durum şimdilerde yerini, ‘uygun fiyatlı’ ev bulmaya bıraktı.

HAYAT BÜYÜK ÖLÇÜDE NORMALE DÖNDÜ

Depremlerin ardından Urfa, derelerin taşması sonucu iki büyük sel yaşadı. Bu bölgelerde yaşayan halk, depremde zarar görmeyen eşyalarının çoğunu selde kaybetti. Yerel yönetimler tarafından bazı ihtiyaçları karşılanmış olsa da selden etkilenen halk, desteklerin yetersiz kalmasından şikayetçi.

Önce depremi, ardından seli yaşayan kentte, gündelik hayatın aktığına dair işaretler görmek mümkün. Depremin ilk günlerinde kapalı olan dükkanlar, depremden bir süre sonra açıldı. Çiftçiler tarlasını yeniden sürmeye başladı. İşçiler fabrikalara, öğrenciler de okullarına geri döndü.

Depremin üzerinden geçen 5 ayın sonunda normalleşme adımları atılan Urfa’da depremzedelerin ana gündemi, söz verilen konutların teslim edilmesi ve hasarlı binaların yıkımının hızlandırılması...

Yarına: Adıyaman’ın 5 aylık deprem raporu: Gelecek kaygısı başladı