Ursula von der Leyen yeniden AB Komisyonu başkanı seçildi

Ursula von der Leyen, yeniden AB Komisyonu Başkanlığı'na seçildi. Oylama öncesinde konuşan Von der Leyen, "Artık gerçek bir 'savunma birliği' kurmanın zamanının geldiğine inanıyorum" demişti.

Abone ol

DUVAR - Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yapılan oylamada yeniden beş yıllığına Avrupa Birliği Komisyonu Başkanlığı'na seçildi. Von der Leyen, AP üyelerinin Strasbourg'da yaptığı oylamada 401 AP üyesinin desteğini aldı. Kapalı zarf usulüyle yapılan oylamada milletvekillerinin 401'i 'evet' , 284'ü 'hayır' oyu verirken, 15'i ise çekimser kaldı.

Avrupa Halk Hartisi'nden (EEP) Von der leyen AB Komisyonu Başkanlığı'na ilk olarak 2019'da seçilmişti. 

Von der Leyen, oylama öncesinde AP Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, gelecek 5 yılda aşırıcılıkla, kutuplaşmayla, yolsuzlukla ve düzensiz göçle mücadele, Birliğin dış savunmasının ve polis teşkilatının güçlendirilmesi, genişleme, Ukrayna'ya destek, Filistin için iki devletli çözüm ve iklim hedeflerini çiftçi dostu tarım politikalarıyla uyumlu şekilde uygulama mesajları vermişti. 

'DERİN BİR BELİRSİZLİK DÖNEMİNDEYİZ'

Gelecek 5 yıl için vizyonunu anlatan von der Leyen, şu ifadeleri kullandı: 

"Avrupalılar açısından derin bir kaygı ve belirsizlik dönemindeyiz. Aileler geçim ve barınma pahalılığının acısını çekiyor. Gençler gezegen, gelecek ve savaş olasılığı konusunda endişeli. Şirketler ve çiftçiler kendilerini sıkışmış hissediyor ve tüm bunlar, her şeyin silah haline getirildiği ve rekabete konu olduğu, toplumlarımızı bölme ve kutuplaştırma yönünde açık bir girişimin olduğunun belirtisi. Bu eğilimler konusunda derin endişelerim var ama güçlü bir Avrupa'nın bu zorluğun üstesinden gelebileceğine inanıyorum ve bu nedenle bugün sizden güvenoyunuzu istiyorum."

Von der Leyen, Avrupa'nın 'ne içeriden ne de dışarıdan parçalanmasına izin vermeyeceğini' vurgulayarak, "Toplumlarımızdaki aşırı kutuplaşmaya asla izin vermeyeceğim. Demagogların ve aşırılıkçıların Avrupalı ​​yaşam tarzımızı yok etmelerini asla kabul etmeyeceğim. Bugün burada, bu evdeki tüm demokratik güçlerle birlikte mücadeleye liderlik etmeye hazır olarak duruyorum" dedi. 

'UKRAYNA'NIN ZAFERE ULAŞMASI İÇİN İHTİYACI OLAN HER ŞEYİ VERMELİYİZ'

"Hiç kimse barışı Ukrayna halkından daha fazla isteyemez" diyen von der Leyen, AB'nin sonuna kadar Ukrayna'nın yanında olacağının altını çizdi. Von der Leyen, "Ukrayna'ya direnmesi ve zafere ulaşması için ihtiyacı olan her şeyi vermeliyiz" ifadelerini kullandı. Ursula von der Leyen, "Artık gerçek bir 'savunma birliği' kurmanın zamanının geldiğine inanıyorum" diye konuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)