Uşak Mimarlar Odası: Cami ve otopark değil yeşil alan lazım

Uşak’ta yeşil alan olması için projelendirilen alana 3 bin kişilik cami ve otopark yapılmasına Mimarlar Odası karşı çıktı. Oda Başkanı Samancı, bölgenin yeşil alan olması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Özlem Kara

UŞAK - Uşak'a yeşil alan kazandırmak için kent merkezinde bulunan 91 bin metrekare alana cami ve otopark yapılması gündemde.

Mimarlar Odası Uşak Şube Başkanı Çağlar Samancı, millet bahçesi adı altında kent merkezinde yapılaşmaya tepki gösterdi ve alanın planlandığı gibi yeşil alan olarak projelendirilmesini talep etti.

UŞAK’IN TEK ÇİM STADI MİLLET BAHÇESİNE DAHİL OLUYOR

Uşak’ın kent hafızasını oluşturan ve halkın yıllardır buluşma noktası olan 'heykel önü' ve 60 yıllık Hükümet Konağı da proje kapsamında yıkılacak. Yapımı TOKİ’ye devredilen projede, 3 bin kişilik cami, 800 araçlık iki katlı bir otopark ve spor alanı yapılacak.

Uşak AK Parti Milletvekili İsmail Güneş, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında millet bahçesi projesine yönelik açıklamalarda bulundu. Güneş, eski Uşak Lisesi’nin bulunduğu alana 800 araçlı iki katlı otopark yapılacağını, Uşak’ta bulunan tek çim sahalı stat olan Uşak Bir Eylül Stadı’nın duvarlarını yıkacaklarını açıkladı. Güneş, tartan pist ve yeşil alanın kalacağını, stadı da spor alanı olarak millet bahçesine dahil edeceklerini kaydetti.

‘‘MİLLET BAHÇESİ VE CAMİ GEREKLİ'’

Güneş ayrıca, Uşak’ta şehit cenazeleri ve bayram namazları için büyük avlulu bir caminin olmadığını belirterek proje kapsamında 3 bin kişilik cami yapılacağını belirtti. Güneş caminin yapılacağı alanı şöyle açıkladı “Bu milletin yüzde 99’u Müslüman. Ne yazık ki Uşak’ta bahçesi geniş ve büyük bir cami yok. Cami yapılması şart. Camimiz, Kız Meslek Lisesi’nden kalma tarihi binanın önüne yapılacak.  Millet bahçesi arkada kalacak. Meydandan çalma yok. Köşede bir yerde kalacak. Meydan da gerekli, millet bahçesi ve cami de gerekli. Meydanı kısıtlayan bir şey yok. Üstelik camiyi devlet değil, vatandaşlar bağışlarla yapacak” dedi.

Çağlar Samancı

‘60 YILLIK MİLLİ SERVET’

Söz konusu projeye ve AK Partili Güneş’in açıklamalarına tepki gösteren Mimarlar Odası Uşak Şubesi Başkanı Çağlar Samancı, yapılmak istenen projenin bütüncül olarak ele alınmadığını, alanın her köşesinden bir proje çıkarıldığını ve durumun kent belleğine ve kentte yaşayanların anılarına zarar vereceğine dikkat çekti. Söz konusu alanın, yeşil alan olarak Uşaklılara kazandırılması gerektiğinin altını çizen Samancı, ayrıca ihtiyaç olmadığı halde cami yapımının israf olduğunu söyledi.

Hükümet Konağı’nın 60 yıllık bir milli servet olduğunu vurgulayan Samancı, “Burası korunması gereken modern mimarlık örneği, hem de bir meydan tanımı var. Valilik olarak kullanılmasa bile buranın değerlendirilip halkın kullanımına açılması gerekiyor. Burada 91 bin metrekarelik bir alan var. Biz buradaki her türlü yapılaşmaya karşıyız. Burası yeşil alan olarak kalmalı” diye konuştu.

Ayrıca proje kapsamında geçtiğimiz yıllarda yıkımına başlanan ve şu an otopark olarak planlanan bölgede, Uşak’ın en köklü liselerinden olan Uşak Lisesi bulunuyordu. Okul, kent merkezinden taşınıp İzmir-Ankara karayolu bölgesi arasında kalan bir alana yapıldı. Üst geçidin bulunmaması nedeniyle de burada pek çok kez ölümlü kazalar meydana geldi.