Uşak Üniversitesi’nde öğrenciler rektörlüğe yürüdü: Beslenemiyoruz

Uşak Üniversitesi’nde yemekhane ücretlerine zam yapılmasına öğrenciler tepkili. Öğrenciler 3,5 liradan 6 liraya çıkan yemek ücretine karşı rektörlük binasına yürüyüş yaptı.

Abone ol

Özlem Kara

UŞAK - Uşak Üniversitesi Yemekhane Hizmetleri Müdürlüğü, yarı yıl tatilinde yemek ücretlerine zam yaptı. Şubat ayında yapılan zamla birlikte, dört çeşit yemeğin fiyatı 6 lira oldu. Önceki fiyat tarifesinde ise yemekhane ücreti 3,5 liraydı.

Zamlara tepki gösteren öğrenciler rektörlük önüne yürüdü ve zamların geri çekilmesini talep etti. Bir öğrenci, yürüyüş öncesi zamlara karşı açılan standa gelen rektör Ekrem Savaş'ın, “Zammı geri çekersek, çorba yerine su içersiniz” dediğini iddia etti.

‘BESLENME HAKKIMIZ GASPEDİLDİ’

Bir haftadır yemekhane önünde imza kampanyası yürüten öğrenciler, yapılan yüzde 85’lik zamma tepki göstermek amacıyla bugün yemekhane önünden, rektörlük önüne yürüdü. Öğrenciler, “Ekrem elini cebimizden çek”, “Boyun eğme, üniversitene sahip çık”, “Müşteri değiliz, öğrenciyiz” sloganları attı.

Rektörlük önünde açıklama yapan Uşak Üniversitesi Zamlara Karşı Platformu, “Bu zamlarla birlikte biz öğrencilerin beslenme hakkı gasp edilmiştir. Bizler her öğrencinin eşit bir şekilde beslenme hakkına erişebilmesini istiyoruz. Kazanılmış haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı buradan bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

‘3,5 LİRAYI ZOR BULURKEN 6 LİRA ÖDEMEK İSTEMİYORUZ’

Platformun açıklamasında, “Ara tatilden sonra okulumuz yemekhanesinde yüzde 85'lik bir zam yapıldı. Bu zamlar biz öğrencilerin ekonomik sıkıntılarını daha da derinleştiriyor. Öğrencilerin giderek büyüyen ekonomik sıkıntılarına karşı üniversite yönetiminin öğrencilerin yaşantısını görmekten uzaklaşması bu ekonomik sıkıntıların giderek büyümesine yol açıyor. Ekonomik sorunlarla birlikte biz öğrencilerin beslenme ihtiyacını karşılayacağı tek alternatif yemekhanelerdir. Bu zamlarla birlikte biz öğrencilerin, beslenme hakkı gasp edilmiştir. Bizler her öğrencinin eşit bir şekilde beslenme hakkına erişebilmesini istiyoruz, bizler 3,50 lirayı bile zor karşılarken bir kamu okulunda yemeğe 6 lira ödemek istemiyoruz. Aksi bir durumda kazanılmış haklarımızı sonuna kadar savunacağımızı buradan bir kez daha ilan ediyoruz. Krizin faturasını bizler ödemeyeceğiz” denildi.

‘850 TL’LİK BURSLA GEÇİNEMİYORUZ’

Zamlara karşı tepki gösteren bir öğrenci Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) vermiş olduğu 850 TL’lik bursla geçinemediklerini ifade ederek Uşak Üniversitesi’ndeki yemek fiyatlarına yapılan yüzde 85’lik zammı kabul etmediklerini söyledi. Burs almadığını söyleyen bir diğer öğrenci ise zamlar karşısında yaşadığı zorluğu şu şekilde ifade etti: “Öğrenci yurdundan okula gelirken iki kilometrelik yola 3,5 lira ödüyorum. Ulaşım ücretlerinin gelecek ay 5 lira olacağı söyleniyor. Yemek fiyatları zaten 6 lira. Benim ne kredim ne de bursum var. Eğitim görmek için Diyarbakır’dan geldim. Şu an aç kalma kaygısı yaşıyorsam, insanlığımdan vazgeçmişimdir.”

Basın açıklamasının ardından öğrenciler rektörlük sekreterliğine, zamların geri alınması için dilekçe verdi.