Uşak Üniversitesi'ne ormanlık alanda yapılaşma izni verildi

Uşak Üniversitesi'nin tescilli ağaçların bulunduğu ormanlık alanı imara açma talebi, Uşak Belediye Meclisi'nde onaylandı. Bölgede tescillenip koruma altına alınan ağaçlar olduğunu söyleyen Mimarlar Odası Uşak Temsilcisi Çağlar Samancı, “Bu ağaçları kesmenin kanunen para cezası var. Verilen yapılaşma izni ile cezası ödenerek ağaç kesme durumu olabilir” uyarısında bulundu.

Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Uşak Üniversitesi Rektörlüğü Yapı ve İnşaat Teknik Daire Başkanlığı’nın üniversite sosyal tesisi ve spor salonu etrafındaki ormanlık alana yapılaşma talebi, imar komisyonunda kabul edilmesinin ardından 5 Haziran tarihinde toplanan belediye meclisinde görüşüldü. Teklif Ak Partili ve MHP’li 18 meclis üyesinin oy çokluğu ile kabul edildi.

Karaağaç orman alanını kapsayan bölge, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Uşak Üniversitesi'ne ‘kullanım amacı’ ile tahsis edilmişti. Karara tepki gösteren Mimarlar Odası Uşak Şube Temsilciliği yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, bölgenin orman vasfının yok olacağı, tescilli ağaçların kaybına neden olunacağı belirtildi. Mimarlar Odası, meclis kararının imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, plan kararlarına ve hukuka aykırı olduğu için iptal edilmesini talep ediyor.

'KENTİ, DOĞAYI, KENTLİYİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Konuya ilişkin Gazete Duvar’a konuşan Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, “Kenti, kentliyi, doğayı korumaya çalışıyoruz” dedi. Üniversitenin sosyal tesisinin bulunduğu alanın orman için de olduğunu belirten Çağlar Samancı, Uşak Üniversitesi’nin imar planının olmadığını belirtti. “Projenin belli olması gerekiyor” diyen Samancı, “Plan olmayınca kamu yararı açısından sorunlar oluşuyor. Örneğin bir kampüste yaşıyorsunuz. Futbol sahasına gitmek için yüz basamaklı bir merdivenden inip 2 kilometre yürüyorsunuz. Bu durumda ulaşım oldukça güçleşir. Planlama olsa öğrencilerin yoğun kullandığı yerlere göre proje gerçekleştirilir. Dolayısıyla kullanımda kolaylaşır. İmar planı olmadığı için buradaki yapıların bir kısmı kaçak, bu haliyle inşaat yapmak yanlış,” ifadelerini kullandı.

'TESCİLLİ AĞAÇLAR KESİLEBİLİR'

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı

Yoğun ağaç sıklığı bulunun bir bölge de yapılaşma istendiğini dile getiren Çağlar Samancı, “Üniversite burayı resmileştirmek istiyor. Yapılaşma istenen yer Karaağaç orman alanını kapsıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bölgeyi daha önce üniversiteye tahsis etti. Sonra üniversite; ‘biz burada yapılaşma istiyoruz’ ve ‘1/1000 planlarının yapılması hem de 1/5000 ölçekli planlarının mevcut yapılarımıza göre yapılıp işlenmesini istiyoruz’ diyor. Burada sıkıntı var. Birincisi şu; Ormanın içine yapılaşma talep edilmesi. Ve Uşak Belediyesi’nin buna onay vermesi,” diye konuştu.

“Bir nokta iki, bu şu anlama gelir; Bin metrekare bir arazi için de bin 200 metrekare inşaat yapılabilir” ifadelerini kullanan Samancı, Mimarlar Odası olarak yanlış bir şey yapmamak adına projeyi inceleyip harita karşılaştırması yaptıklarını vurguladı. Bölge de tescillenip koruma altına ağaçlar olduğunu söyleyen Çağlar Samancı, “Tescilli ağaçları kesmenin para cezası var. Verilen yapılaşma izni ile cezası ödenerek ağaçları kesebilirler” dedi.

'ÜNİVERSİTE VERİMSİZ ARAZİLER ÜZERİNE YAPILAŞMALI'

Uşak Üniversitesi'nin gelişmesine karşı olmadıklarının altını çizen Çağlar Samancı, “Ancak eğitim kurumunun bu şekilde gelişiyor olmasına üzülüyoruz. Ormanın içinde ne amaçla emsal istendi bunu tam olarak bilmiyoruz. Biz karara itiraz ettik ve şu an değerlendiriliyor. Büyük ihtimalle hem belediye hem üniversite mutlaka bir çözüm yoluna bakacaktır diye düşünüyorum. Üniversite yapılarında verimsiz arazilerin kullanılmasını öneriyoruz. Kent için ormanlık alanın yok edilmesine karşı çıkıyoruz ve ilgili arazinin yapılaşmaya uygun olmadığını söylüyoruz,” ifadelerini kullandı. (DUVAR)