Uşak Üniversitesi'nin yapılaşma izni iptal edildi: Bine yakın ağaç tahrip olmaktan kurtuldu

Uşak Üniversitesi'ne ormanlık alan için verilen imar iznine, Mimarlar Odası'nın yaptığı itiraz kabul edildi. 9 hektarlık alanın kurtulduğunu söyleyen Mimarlar Odası Uşak Şube Temsilcisi Çağlar Samancı, üniversitenin verimsiz araziler üzerine yapılaşmasının daha doğru olacağını belirtti.

Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Uşak Üniversitesi'ne ormanlık alanda yapılaşma izni veren karar geri çekildi.

Uşak Belediyesi'nin yeni bir plan hazırladığını dile getiren Mimarlar Odası Uşak Temsilcisi Çağlar Samancı, “Sağduyulu davranış sayesinde yaklaşık bine yakın ağaç tahrip olmaktan kurtulduğu gibi üniversitenin orman arazisi içine doğru büyümesinin dolayısıyla bu alanın tahrip edilmesinin önüne geçilmiştir” diye konuştu.

Sık ağaç yapısına sahip olan Karaağaç ormanlık alanı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Uşak Üniversitesi'ne “kullanım amaçlı” tahsis edilmişti.

Uşak Üniversitesi Rektörlüğü Yapı ve İnşaat Teknik Daire Başkanlığı’nın üniversite sosyal tesisi ve spor salonu etrafındaki ormanlık alana yapılaşma talebi, imar komisyonunda kabul edilmesinden sonra 5 Haziran'da belediye meclisinde görüşüldü. Üniversitenin talebi AK Parti ve MHP’li 18 meclis üyesinin oy çokluğu ile kabul edildi.

Bölgenin orman vasfının yok olacağı, tescilli ağaçların kaybına neden olacağı gerekçeleri ile karara tepki gösteren Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Uşak Temsilciliği meclis kararının imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri, plan kararlarına ve hukuka aykırı olduğu için iptal edilmesi talebiyle İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne dilekçe ile itirazda bulundu.

MİMARLAR ODASI'NIN İTİRAZI KABUL EDİLDİ

İtirazı değerlendiren kurum, bahse konu Karaağaç ormanlık alanının imara açılmasının önünü kapattı. İtirazın kabul edilmesinden sonra açıklama yapan Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, "Karaağaç orman alanının, belediye meclis kararı ile imara açılmasına dolayısıyla tescilli ağaçların kesilmesine yol açabilecek düzenlemeye karşı TMMOB İzmir Şubesi Uşak İl Temsilciliği adına yapmış olduğumuz itiraz, ulusal ve yerel medyada gündeme gelmiş kamuoyu oluşturmuş ve destek bulmuştur" dedi.

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı

'BİNE YAKIN AĞAÇ KURTULDU'

Mimarlar Odası temsilcilerinin imar komisyonlarında yer alması gerektiğinin belirten Samancı, "Mimarlar Odası temsilcilerinin imar komisyonlarına çağrılmaması sebebiyle askıdan takip edilen imar plan değişikliklerindeki hatalara itirazlar çok ciddi hatalara ve zaman kaybına yol açabilmektedir" diye konuştu.

Samancı, itirazın olumlu karşılanması üzerine Uşak Belediyesi'nin yeni bir plan düzenlemesi ile tescilli ağaçların olduğu alanın imara açılmasının önünün kapandığını aktardı.

"Sağduyulu davranış sayesinde yaklaşık 9 hektar ormanlık alan ve içinde bulunan bine yakın tescilli ya da tescilli olmayan ağaç tahrip olmaktan kurtulduğu gibi üniversitenin orman arazisi içine doğru büyümesinin dolayısıyla bu alanın tahrip edilmesinin önüne geçilmiştir” diyen Çağlar Samancı, şöyle devam etti:

“İtirazımızı destek veren, yanımızda duran doğasever Uşak halkına, bu yanlıştan dönerek ağaç ve ormanlık alanın tekrar korunmasını sağlayan Uşak Belediye Meclisi'ne teşekkür ederiz."